Guvernul ia în calcul amânarea ratelor la creditele personale și imobiliare cu până la 10 luni. Aceasta este una dintre măsurile incluse în pachetul social gândit de Executiv pentru a contracara creșterea uriașă a dobânzilor. Măsura este deja discutată cu bancherii, care ar fi de acord. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a venit cu mai multe detalii.

Amânarea ratelor cu 10 luni

Guvernul pregătește, în pachetul de măsuri sociale, și posibilitatea amânării ratelor, așa cum s-a întâmplat și la începutul pandemiei, în luna martie a anului 2020.

Propunerea vine în contextul în care costurile împrumuturilor cresc; BNR a majorat dobânda de referință până la 3%, iar indicele ROBOR a ajuns azi la 4,7%, un record al ultimilor 9 ani. Concret, acest lucru înseamnă rate mai mari cu câteva sute de lei.

În timpul crizei sanitare, aproape 600.000 de români au apelat la amânarea ratelor la credite. Specialiștii atrag atenția că hotărârea trebuie să fie luată numai în caz de urgență, dat fiind că dobânzile și comisioanele continuă să se adune și pe perioada suspendării ratelor.


  • Pachetul de măsuri ar urma să intre în vigoare cel târziu în luna iunie.

„S-a reușit să ținem inflația cu o singură cifră și sperăm cu aceste măsuri să continuă. Am reușit, împreună cu BNR, să ținem cursul valutar sub 5 lei. Este posibil să crească inflația la 2 cifre, dacă nu suntem eficienți guvernamental (...). Există varianta amânării ratelor la bănci pentru români. A fost discutată și cu băncile, s-a ajuns la un acord.

Luni, se va detalia fiecare măsură și se va spune cum se va aplica. Important e că am ajuns la un consens și am constatat necesitatea și cel mai important este că colaborăm astfel încât guvernul să fie pregătit să nu piardă nicio oportunitate", a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, joi, potrivit digi24.ro.

Citeste si:
Lucian Bode a cerut amânarea moțiunii simple care îl vizează, cu...
Lucian Bode a cerut amânarea...

„Important e că am ajuns la un consens, important e că am constatat cu toții necesitatea și, repet, cel mai important este că colaborăm și vorbim despre oportunitățile, nu numai despre necazurile pe care le are România în acest context geopolitic", afirmă Ciolacu.

Lista măsurilor propuse de Guvern pentru a combate explozia prețurilor


  • Vouchere pentru cumpărarea de alimente de bază, pentru familiile vulnerabile și pentru persoanele cu venituri mici : 50 de euro/voucher la fiecare 2 luni, până la finalul anului.

  • Vouchere acordate lunar, în perioada de școală, pentru elevii cu burse sociale : 30 de euro/voucher.

  • Dublarea cotei de hrană pentru bolnavii internați în spitale, de la 11 la 22 de lei. De asemenea, creșterea alocației de hrană, îmbrăcăminte și învălțăminte pentru copiii din centrele de plasament.

  • Creșterea valorii tichetelor de masă acordate angajaților. Propunere creștere de la 20 de lei la 30 de lei.

  • Schemă de ajutor de stat acordată transportatorilor, pentru decontarea accizei la motorina achiziționată din țară. Propunere : 50 de milioane de lei, cu posibilitatea suplimentării.

Citeste si:
Cumpărături în rate online vs. offline: care este diferența?
Cumpărături în rate online...

Avertismentele economiștilor

„Poate fi luată în considerare această variantă. Este o măsură benefică, mai ia din povara venitului lunar al cetățeanului”, a declarat Alexandru Punescu, membru al Centrului de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar (CSALB), potrivit Observator.

„Vine cu niște costuri suplimentare, pentru că pe acea perioadă se suspendare continuă să se calculeze dobânzi și comisioane, care apoi trebuie plătite suplimentar de rată, după perioada de suspendare”, a spus Irina Chițu, director FinZoom.ro.

„Nu scapi de această obligație, doar primești o perioada de grație. Oricum vine vremea să plătești înapoi tot ce ai fost păsuit”, a completat Adrian Mitroi, profesor de economie.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.