Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri seară că PSD va da premierul în viitoarele alegeri dacă Nicolae Ciucă va prelua şefia PNL. Amintim că președintele Senatului, Florin Cîţu, s-a pronunţat în favoarea comasării alegerilor locale şi parlamentare din 2024, spunând că avantajul ar fi reprezentat de costurile mai reduse pentru România, mai ales în contextul în care în acelaşi an au loc şi alegeri prezidenţiale şi europarlamentare.

Marcel Ciolacu susține că PSD va da premierul la viitoarele alegeri dacă Nicolae Ciucă va deveni președintele PNL

„În acest moment, cu certitudine, dacă domnul Nicolae Ciucă va deveni preşedintele Partidului Naţional Liberal, cu certitudine de sută la sută funcţia de prim-ministru, în mai 2023, va reveni Partidului Social Democrat. (...) Este şi normal să fie aşa (...) şi există în acest moment decizia ca eu să fiu premierul rotativ", a afirmat Marcel Ciolacu la România TV.

Florin Cîţu vrea comasarea alegerilor locale şi parlamentare

Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat recent despre comasarea alegerilor locale și parlamentare, în 2024, că așa își dorește și că se va găsi o soluție legală pentru acest lucru, chiar dacă există o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) care interzice asta. Oficialul a menționat că avantajul constă în reducerea costurilor pentru România, ținând cont că atunci vor fi patru tipuri de alegeri.

Întrebat despre hotărârea CCR care nu încuviințează acest fapt, liderul PNL a spus: „Deciziile CCR sunt interpretate”. De asemenea, el a precizat că decizia Curții nu spune că nu pot fi organizare alegeri în aceeași zi: „Dați-mi voie să cred că cei de la Curte nu spun bagatelizări. Veți vedea soluția”.

„Vă spun că vom avea calea legală, dacă există voinţa politică, ca în 2024 să fie legal alegerile parlamentare şi locale. Avantajul ar fi mai puţine costuri pentru România, pentru că în 2024 sunt patru tipuri de alegeri, toate costisitoare şi atunci vă daţi seama că dacă reuşim să le comasăm, mai puţine costuri”, a mărturisit președintele Senatului.

AUR nu este de acord cu comasarea alegerilor și amenință cu atacarea la CCR

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) susține că inițiativa de comasare a alegerilor locale și parlamentare este neconstituțională și informează că va ataca legea la CCR, dacă ea va fi adoptată de coaliție.

Citeste si:
Zi decisivă, guvernată de negocieri cruciale. PNL și PSD pun la...
Zi decisivă, guvernată de...

„Partidele sistemului se opintesc să rămână la butoane şi după anul 2024 şi, pentru că ştiu că românii nu mai vor să le voteze, inventează tot felul de tertipuri. Nu suntem de acord cu ideea comasării alegerilor locale şi parlamentare, pentru că ea va duce la fraude masive şi la oameni încolonaţi ca vitele să meargă la vot.

În loc să umble cu ocaua mică, liderii PSD, PNL şi UDMR ar face mai bine să crească reprezentativitatea aleşilor locali şi legitimitatea acestora în cadrul comunităţilor locale, prin adoptarea Legii alegerilor locale în două tururi. (...) AUR va ataca legea la Curtea Constituţională în situaţia în care va fi adoptată de coaliţia de guvernare", a declarat vineri deputatul George Simion, copreşedinte AUR, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Citeste si:
Ciolacu îi amenință pe liberali că își dă demisia
Ciolacu îi amenință pe...

În opinia senatorului Claudiu Târziu, copreședinte AUR, argumentul costurilor este „unul fals”. „Se invocă argumentul costurilor, însă acesta este unul fals. Democraţia costă şi a costat dintotdeauna, iar alternativa la ea nu este acceptabilă. De altfel, CCR s-a pronunţat în sensul că reducerea costurilor nu se poate constitui în argument care să susţină, în orice condiţii, restrângeri ale exerciţiului unor drepturi sau ale unor libertăţi sau care să susţină măsuri de natură a afecta principii fundamentale ale statului de drept.

AUR a avut proiecte reale de reducere a unor costuri, precum tăierea subvenţiilor pentru partidele politice sau eliminarea pensiilor speciale nesimţite, dar acestea au fost respinse în Parlament", arată Claudiu Târziu, în acelaşi comunicat.

Citeste si:
Ziua Marinei Române, sărbătorită la Constanța. Ce evenimente vor...
Ziua Marinei Române,...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Aprilie 2022 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.