Un proiect de lege care obligă instituțiile statului să își transmită datele între ele a fost lansat în dezbatere publică. Așadar, se întrevede dispariția dosarului cu șină. În cazul în care legea va fi adoptată, funcționarii nu ne vor mai putea cere documente la care au oricum acces prin contractarea altor entități.
Proiect de lege pentru dispariția dosarului cu șină
Mai clar, este vorba despre proiectul de lege al interoperabilității, care a fost lansat în dezbatere publică de comisia pentru tehnologia informației din cadrul Camerei Deputaților. Avantajul este că instituțiile nu vor mai cere copii după acte precum cele de stare civilă, acte privind proprietatea unor locuințe ori autoturisme, nici măcar cazierul fiscal.
Printr-o platformă de interoperabilitate, funcționarii diverselor instituții care până acum cereau copii după astfel de documente vor putea intra pentru a consulta în timp real aceste acte.
- Proiectul va trece apoi în procedură de urgență prin Parlament.
- Legea reprezintă un jalon prevăzut în calendarul reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
- Intrarea în vigoare a legii privind interoperabilitatea este prevăzută pentru trimestrul II din 2022.

Inițiativa creează premisele construcției ecosistemului digital
„Inițiativa reprezintă un pas concret prin care cetățenii vor beneficia de servicii publice digitale”, transmite Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).
„Propunerea legislativă este generată de necesitatea unei infrastructuri digitale, coerente și integrate la nivelul administrației publice din România, care să ofere servicii digitale de calitate cetățenilor.
Adresăm astfel una din principalele provocări la nivelul administrației, și anume realitatea că sistemele existente sunt în general fragmentate, fiind proiectate și dezvoltate izolat de către diferitele instituții ale statului”, a explicat Sabin Sărmaș, președintele Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților și inițiatorul grupului de lucru „Law and Technology Lab”.
Citeste si:Guvernul vrea să ofere credite de 10.000 de euro pentru studenții...
![]()
„Inițiativa legislativă de față creează practic premisele construcției ecosistemului digital și implicit a Cloud-ului Guvernamental”, a declarat președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș-Cristian Vlad.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
StepFWD lansează înscrierile pentru cohorta 2022 a pre-acceleratorului
Sursa: start-up.ro
-
Fuergy, slovacii care vor să aducă independența energetică în Europa
Sursa: green.start-up.ro
-
Abonamente medicale MedLife pot fi cumpărate și din George
Sursa: futurebanking.ro
-
Mama Polidinului, Sylvia Hoișie a încetat din viață la vârsta de 94 de ani....
Sursa: kudika.ro
-
Rusia vrea un sistem de educație unic, „de interes național”. Studenții ruși...
Sursa: wall-street.ro
-
Farmec vrea ajutor de stat pentru relocarea fabricii, dar nu este eligibilă:...
Sursa: retail.ro
-
Cele mai frumoase citate despre vacanța de vara
Sursa: garbo.ro