Un proiect de lege care obligă instituțiile statului să își transmită datele între ele a fost lansat în dezbatere publică. Așadar, se întrevede dispariția dosarului cu șină. În cazul în care legea va fi adoptată, funcționarii nu ne vor mai putea cere documente la care au oricum acces prin contractarea altor entități. 

Proiect de lege pentru dispariția dosarului cu șină

Mai clar, este vorba despre proiectul de lege al interoperabilității, care a fost lansat în dezbatere publică de comisia pentru tehnologia informației din cadrul Camerei Deputaților. Avantajul este că instituțiile nu vor mai cere copii după acte precum cele de stare civilă, acte privind proprietatea unor locuințe ori autoturisme, nici măcar cazierul fiscal.

Printr-o platformă de interoperabilitate, funcționarii diverselor instituții care până acum cereau copii după astfel de documente vor putea intra pentru a consulta în timp real aceste acte.


  • Proiectul va trece apoi în procedură de urgență prin Parlament.

  • Legea reprezintă un jalon prevăzut în calendarul reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

  • Intrarea în vigoare a legii privind interoperabilitatea este prevăzută pentru trimestrul II din 2022.

Inițiativa creează premisele construcției ecosistemului digital

„Inițiativa reprezintă un pas concret prin care cetățenii vor beneficia de servicii publice digitale”, transmite Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).

„Propunerea legislativă este generată de necesitatea unei infrastructuri digitale, coerente și integrate la nivelul administrației publice din România, care să ofere servicii digitale de calitate cetățenilor.

Adresăm astfel una din principalele provocări la nivelul administrației, și anume realitatea că sistemele existente sunt în general fragmentate, fiind proiectate și dezvoltate izolat de către diferitele instituții ale statului”, a explicat Sabin Sărmaș, președintele Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților și inițiatorul grupului de lucru „Law and Technology Lab”.

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

„Inițiativa legislativă de față creează practic premisele construcției ecosistemului digital și implicit a Cloud-ului Guvernamental”, a declarat președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș-Cristian Vlad.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Martie 2022 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.