Doi studenți au învins autoritățile cu armele lor: legile. Tinerii s-au revoltat după ce au fost amendați pe stradă pentru că nu purtau mască de protecție. Astfel, au dat statul în judecată și au reușit să demonstreze la Curtea Constituțională că legea privind purtarea accesoriului sanitar pe stradă este neconstituțională. 

 

CCR: Masca în aer liber este neconstituțională. Regula a fost răsturnată de un student la Drept

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, marți, că impunerea măștii de protecție în spații publice este neconstituțională. Hotărârea guvernului prin care a fost impusă obligativitatea măștii sanitare în exterior nu este, însă, neconstituțională pentru că purtarea măștii ar încălca legea fundamentală, ci pentru că guvernul nu a obținut avizul consultativ, nu obligatoriu, al Consiliului Legislativ.

Comunicatul Curții Constituționale:

„În ședința din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Citeste si:
Marius Elisei, un nou atac la adresa fostei partenere. S-au spus...
Marius Elisei, un nou atac la...

*

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, a transmis Curtea Constituțională într-un comunicat de presă.

Cum a început totul

Adrian Secu, student al Facultății de Drept din București, a primit o amendă de la polițiștii locali care l-a motivat să desființeze regula purtării măștii de protecție în aer liber în fața judecătorilor de la Curtea Constituțională.

„Am primit o amendă în martie anul trecut, am fost să îmi iau medicamente, nu purtam masca de protecție. Am contestat în instanță amenda. Mi s-a admis sesizarea de neconstituționalitate. Părinții mei au fost mândri. Tata a fost cu mine în sală”, a povestit Adrian Secu pentru Observator.

Citeste si:
China a atins un număr RECORD de infectări cu COVID-19
China a atins un număr RECORD...

Timp de 30 de zile, CCR trebuie să publice motivarea deciziei în Monitorul Oficial. Decizia se referă doar la purtarea accesoriului în aer liber.

Părerile specialiștilor

„CCR s-a referit la faptul că legea prin care s-a introdus această obligație are probleme. Și astăzi poți fi amendat dacă nu porți mască așa cum scrie în lege”, a declarat Augustin Zegrean, fost președinte CCR.

„Mă îndoiesc sincer că cineva din agenții constatori de contravenții vor da amenzi după această decizie a Curții”, Renate Weber, Avocatul Poporului.

„Dacă un cetățean ia o amendă în momentul de față poate să o conteste. Există posibilitatea să îi anuleze procesul verbal”, a explicat avocatul Daniel Manolache.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Februarie 2022 - 08 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.