Deputata USR Cosette Chichirău a solicitat, duminică, ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, să îşi asume faptul că autostrada A8 este o prioritate strategică pentru România.
 

"Ne exprimăm îngrijorarea faţă de ceea ce se va întâmpla cu autostrada A8. Punctul nostru de vedere este că autostrada trebuie să continue un parcurs predictibil către execuţie. Adică, finalizarea studiilor de fezabilitate, scoaterea la licitaţie a proiectului tehnic şi a execuţiei, şi apoi execuţia în sine. Nu ne putem abate de la acest parcurs. Solicităm ministrului Grindeanu să îşi asume autostrada A8 ca prioritate strategică pentru România", a declarat Cosette Chichirău, într-o conferinţă de presă.

Aceasta crede că "PSD şi PNL vor face pentru Moldova ceea ce au făcut şi până acum". "Adică nimic. În 30+ ani s-au perindat pe la guvernare când unii, când alţii, când împreună, când separat. Iată-i acum din nou împreună. Istoricul lor ne arată că nu au mişcat nimic pentru autostrada A8", a susţinut Cosette Chichirău.

În opinia sa, în timpul guvernării PNL - USR PLUS această autostradă a făcut progrese vizibile.

"În PNRR, care a fost elaborat de ministrul Ghinea şi a fost aprobat de Uniunea Europeană, avem incluse capetele. Pe asta ne putem baza. Ne putem baza pe ce a făcut USR când a fost la guvernare. Pentru ministrul Drulă şi USR autostrada A8 era o prioritate, (...) exista transparenţă în Minister şi CNAIR. Acum toate acestea s-au oprit. Nu mai există transparenţă, nu mai ştim exact ce se mai întâmplă, care mai este stadiul proiectelor, aflăm informaţii pe surse. Cumva lucrurile s-au întors în epoca PSD, ceea ce nu este OK", a mai declarat Cosette Chichirău.

Prezent la conferinţa de presă, Adrian Covăsnianu, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, a arătat că în planul investiţional al noii guvernări a dispărut un drum expres.

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

"Din păcate, Moldova rămâne cu trei coridoare în loc de cele patru coridoare de transport care sunt conforme politicii europene pe zona Moldovei: Ungheni şi Târgu Neamţ, autostrada A8, după cum o cunoaşteţi, autostrada A7 Ploieşti-Suceava, autostrada A13 Braşov-Bacău, şi drumul expres între Focşani şi Albiţa. Acest ultim drum nu se mai regăseşte în planul investiţional. Constatăm că autostrada Unirii se regăseşte pe un cordior numit 'coridorul montana', care este un coridor pe relaţia Est-Vest. El este redus tendenţios la coridor montana", a spus fostul secretar de stat.

El a menţionat totodată că "se induce în mod tendenţios publicului larg ideea că e o autostradă dificil de construit şi automat energofagă, implicit, scumpă", ceea ce în opinia sa este o perspectivă falsă, deoarece "în acelaşi timp apare un coridor de importanţă secundară, coridorul Braşov-Bacău, care este promovat la rang de coridor Moldova".

Citeste si:
Administraţia Prezidenţială: Președintele Iohannis consideră...
Administraţia Prezidenţială:...

"E ca şi cum toate mărfurile, toate transporturile de mărfuri trebuie să vină pe A13. Astfel, se induce în mod eronat ideea că Autostrada Moldovei ar fi autostrada dintre Bacău şi Braşov. Doar 54 de kilometri din această stradă traversează judeţul Bacău. (...) A13 este ridicată la rang de egalitate cu A8. (...) Ne surprinde faptul că spun că nu este eficientă economic autostrada A8. Nu ştiu cum au ajuns la această concluzie, din moment ce noi avem un studiu de fezabilitate care ne poate spune clar dacă este eficientă sau nu. Ne întrebăm cum de nu este eficientă atâta timp cât în PNRR avem inclusă finanţarea pentru două capete din A8", a precizat fostul secretar de stat.

Acesta a criticat faptul că în strategia actualei guvernări sunt incluse "foarte multe proiecte mari doar pentru o anumită zonă a ţării".

Citeste si:
Ciolacu: Prioritatea noastră este să luăm măsuri care să apere...
Ciolacu: Prioritatea noastră...

"Pe scurt, sunt 1,7 miliarde investite în cinci proiecte majore în jurul unei axe între Satu Mare, Baia Mare şi Cluj Napoca. Putem intui de ce s-a întâmplat lucrul acesta. Nu aş vrea să speculez", a mai spus Adrian Covăsnianu. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Decembrie 2021 - 08 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.