În urmă cu câteva minute s-a încheiat cel de-al doilea tur al alegerilor interne pentru desemnarea președintelui USR PLUS. În sală au fost maximum 150 de persoane simultan, cei 1200 de delegați care au votat la Congres fiind împărțiți pe fluxuri orare. După prima etapă, au rămas în competiție Dacian Cioloș și Dan Barna. În cursa pentru președinția USR PLUS s-a închis și Irineu Durău, care a obținut numai 10,1% din voturi în primul tur.

Dacian Cioloș este președintele USR PLUS cu 50,9%

Aleșii au votat online la primul tur de scrutin, prin intermediul unei platforme securizate, 32.815 dintre cei 44.114 membri cu drept de vot - reprezentând 74,4% din total. Dacian Cioloş a obţinut 15.111 voturi (46%), Dan Barna 14.404 voturi (43,9%), iar Irineu Darău 3.300 de voturi (10,1%). Competiția dintre cei doi rămași în luptă nu a fost lipsită de contre și chiar de acuze privind manipularea sistemului de vot electronic.

În același timp, în partid a fost scandal după ce ar fi apărut o informație în legătură cu o persoană decedată care ar fi votat la alegerile online. Cei din USR i-au acuzat pe cei din PLUS că au devoalat intenționat această veste pentru a-i discredita și susțin că, în realitate, era vorba despre o conincidență de nume.

Tensiuni în partid înainte de verdict

„Îi apreciez pe membrii noștri exPLUS și îi consider colegii și prietenii noștri. Contracandidatul nostru în schimb alege să arunce o umbră pe toți membrii exUSR, într-o vânătoare de vrăjitoare pe care nu o înțeleg, menită parcă să divizeze iremediabil, nu să unească. Pentru unii pare că victoria e mai importantă decât viitorul nostru comun și relevanța USR PLUS pentru viitorul României.

Mi-ați scris foarte mulți, revoltați și văd și eu metode pe care nu mi le imaginam într-un partid decent: înregistrări pe ascuns, scurse trunchiat în presă, vânătoare de vrăjitoare și perdele de fum aruncate în ochii voștri, ai membrilor USR PLUS. Munca noastră de ani de zile e pusă la îndoială în fervoarea electorală de pârjolit toată truda și efortul de cinci ani de construcție a unui brand USR PLUS respectat și susținut de atâta lume”, scrie Dan Barna în mediul online.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

„Dan m-a definit azi „om al sistemului”. O etichetă pe care mi-au pus-o pesediștii, peneliștii sau oficii de propagandă ale lor de-a lungul timpului. Nu înțeleg cum a acceptat să îl numesc eu, om al sistemului, secretar de stat în 2016. Sau pe Cristi Ghinea ministru, pe Cătălin Drulă consilier de stat și așa mai departe. Au făcut atunci pact cu un om al sistemului?”, a scris Cioloș.

„Dar dacă s-a deschis subiectul „sistemului”, aș vorbi mai degrabă și de cel intern de partid. Sistem forțat și condus fix de cei care mă acuză. De la Secretariatul General – care, din păcate, a făcut erori de netolerat în acest proces electoral - până la sistemul „autobuzelor” reîncărcate pentru turul 2 printr-o interpretare foarte lejeră a regulilor. Dan spune azi că e normal ca adrese de e-mail pe care oamenii primesc un link de vot să fie făcute de șefii de filială unor colegi din mediul rural.

Citeste si:
Barna: Președintele Iohannis „tace înțelept”, „mega-coaliția de la...
Barna: Președintele Iohannis...

Încă puțin și devine acceptabil ca alții să voteze în locul celor îndreptățiți. Pentru mine, e inacceptabil să schimbăm reguli care, de altfel, sunt clare în legile țării, cum inacceptabil este să jignim colegii din mediul rural în acest fel spunând că trebuie „ajutați” să voteze, pentru că ei nu s-ar pricepe. Abia ăsta este „sistemul” de neacceptat, nu calomnii ieftine.

Avem o Comisie Electorală votată în BN care poate verifica și are instrumentele necesare să clarifice toate sesizările. Nu e nevoie de alte decizii politice ca să stăm în cadrul statutar de alegeri”, a concis acesta.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Octombrie 2021 - 06 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.