Problematica diasporei din Uniunea Europeana, cu accent asupra modalitatilor de reinsertie socio-profesionala in tarile de origine, a combaterii traficului de persoane si fenomenului sclaviei moderne, este tema unei dezbateri la nivel de experti din statele membre UE organizate la Craiova, in perioada 22-24 februarie, de catre Ministerul Romanilor de Pretutindeni (MRP), in contextul exercitarii de catre Romania a Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Subsecretarul de stat in cadrul MRP Victor Ionescu a afirmat, sambata, in cadrul deschiderii oficiale a evenimentului, ca acesta reprezinta primul eveniment pe care Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni il organizeaza pe perioada detinerii de catre Romania a Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, fiind pentru prima data cand in cadrul unei presedintii rotative se intalnesc la aceeasi masa a dezbaterilor, la nivel european, experti pe probleme legate de diaspora din numeroase state membre UE.

Initiativa MRP are caracter de pionierat

"Initiativa MRP are caracter de pionierat, insa am identificat un interes mare la nivelul guvernelor multor state membre in legatura cu proprii cetateni care aleg sa lucreze, sa studieze sau sa se stabileasca in alta tara. Romania are aproape 10 milioane de cetateni in afara granitelor sale, daca punem la socoteala atat comunitatile istorice cat si migratia economica. Nu este un secret ca fiecare roman care pleaca este o pierdere pentru Romania, iar acelasi lucru este valabil si in alte tari din UE in relatia cu proprii cetateni, pentru ca nu doar Romania se confrunta cu acest fenomen. Odata identificata o provocare comuna, am considerat ca Romania are sansa, in calitatea de moderator conferita de detinerea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, sa aduca la masa dezbaterilor macar cateva dintre problematicile vaste care tin de diaspora. Ne-am propus alaturi de parteneri sa cautam solutii sau strategii comune la provocari comune", a spus Victor Ionescu, potrivit Agerpres.

Subsecretarul de stat in cadrul MRP a precizat ca in cadrul campaniei "Informare acasa! Siguranta in lume!", pe care ministerul a derulat-o anul trecut la nivel national, in toate judetele tarii si in municipiul Bucuresti, a fost identificata o provocare comuna: aceea de a-i convinge pe proprii cetateni sa vina in tara de origine, motiv pentru care reuniunea care se desfasoara la Craiova a fost gandita si in ideea de a identifica strategii privind diaspora si solutii pentru intoarcerea acasa si reinsertia socio-profesionala.

Principala atributie: a-i sprijini pe romanii de peste granite in demersurile lor de a pastra si promova identitatea culturala

"Exista numeroase aspecte care tin de relatia unui stat cu diaspora sa. Ca minister, principala noastra atributie este de a-i sprijini pe romanii de peste granite in demersurile lor de a pastra si promova identitatea culturala, spirituala si lingvistica, de a ramane romani indiferent de locul unde au ales sa traiasca temporar sau definitiv. Facem acest lucru finantand proiecte ale asociatiilor sau parohiilor romanesti sau proiecte proprii. Dorim insa sa acordam sprijin si pentru alte initiative alaturi de alte institutii partenere. Speram ca prin aceasta reuniune sa aducem diaspora pe agenda europeana si sa deschidem posibilitate unei cooperari la nivelul Uniunii pentru politici adresate diasporei", a mai spus Victor Ionescu.
Citeste si:
Laura Codruta Kovesi, dupa votul din Consiliul UE:...
Laura Codruta Kovesi, dupa...

La randul sau, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a afirmat ca nu intamplator Craiova a fost desemnata gazda a acestui prim eveniment organizat de MRP pe perioada Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, intrucat de anul trecut municipiul este partener intr-un proiect european al Primariei capitalei Italiei, care prevede masuri de reintoarcere acasa pentru cetateni romani de etnie roma.

Primaria Craiova a fost printre primele municipii din Romania care s-a implicat activ in scaderea somajului

"De asemenea, Primaria Craiova a fost printre primele municipii din Romania care s-a implicat activ in scaderea somajului, o cauza importanta a migratiei, creand, in urma cu 5 ani, o bursa a locurilor de munca, iar din 2018 a devenit parte componenta in cadrul unui program-pilot al Ministerului Muncii si Justitiei Sociale de stimulare a ocuparii fortei de munca, o actiune proiectata sa asigure o mai buna diseminare a datelor privind ofertele de angajare si de salarizare in comunitatile locale", a spus Genoiu.
Citeste si:
Patriarhul Daniel, îndemn pentru românii din afara țării
Patriarhul Daniel, îndemn...

La reuniunea care se desfasoara la INCESA (Infrastructura de Cercetare in Stiinte Aplicate a Universitatii din Craiova) participa experti din Romania, Grecia, Franta, Marea Britanie, Lituania, Ungaria, Malta, Italia, Cipru, precum si reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, Biroului de Combatere a Criminalitatii Organizate, Organizatiei Internationale pentru Migratie, precum si parlamentari si reprezentati ai autoritatilor locale si ai cultelor. In cadrul sesiunilor de lucru vor fi prezentate exemple de bune practici privind modalitatile prin care tarile europene pot lansa programe de reinsertie, de integrare si reintoarcere a cetatenilor in tarile de origine, cat si campanii pentru informarea corecta pe tema traficului de persoane.

Citeste si:
Românii care se întorc în țară pot primi 200.000 de lei pentru a...
Românii care se întorc în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.