Purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca, a scris, pe Facebook, ca bugetul pentru 2019 prezinta aceleasi vulnerabilitati si riscuri fiscale ca si in anii precedenti. Acesta i-a catalogat pe cei care l-au elaborat ca fiind "habarnisti" si "infractori".

"Aceasta postare contine elemente esentiale pentru o guvernare responsabila a finantelor publice si dauneaza grav infractorilor din tripleta Dragnea - Valcov - Teodorovici care ar fi trebuit sa stie asta inainte de aprobarea bugetului pentru a intelege cat de proasta este planificarea lor bugetara.

In Raportul de tara, care va fi publicat in aceasta primavara si pe care l-a obtinut Partidul National Liberal, Comisia Europeana desfiinteaza politica fiscala a Guvernului din ultimii ani.

Analiza Comisiei Europene arata ca bugetul Romaniei este un buget fals, construit pe picioarele de lut ale unei politici fiscale care se bazeaza pe niste venituri fictive.

In plus, expertii europeni spun ca politica fiscala a Guvernului Romaniei este haotica, impredictibila si lipsita de orice asumare a responsabilitatii din partea celor care fac bugetul.

In primul rand este criticata politica de cheltuieli bugetare a Guvernului care a crescut chetuielille sociale in dauna investitiilor.

Salariile din sectorul public au fost majorate intr-o maniera ad-hoc (n.m. fara o fundamentare economica). In acelasi timp, investitiile publice au scazut la cel mai mic nivel de la aderarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2017 cu o usoara crestere in 2018. Aceste politici au crescut deficitul bugetar si au stimulat consumul privat in detrimentul cresterii economice pe termen lung.

Pe de alta parte, la capitolul venituri, expertii Comisiei Europene avertizeaza ca politica fiscala a Guvernului este lipsita de eficienta si plaseaza Romania intre tarile cu unul dintre cele mai mici niveluri de colectare a taxelor din Uniunea Europeana.

”Ponderea veniturilor fiscale a ramas in 2017 la un nivel de 25,8% din PIB, cel mai mic nivel din 1996 pana in prezent si a doua cea mica pondere in PIB in Uniunea Europeana, mult sub media europeana de 40,2%.”

Citeste si:
Liviu Dragnea a postat o nouă rețetă. Internauții, glume pe seama...
Liviu Dragnea a postat o nouă...

Eficienta sistemului fiscal din Romania de a reduce saracia si de a corecta inechitatile sociale este limitata. ”O treime dintre romani sunt expusi riscului de saracie, cea mai mare pondere din populatie in randul statelor membre ale Uniunii Europene”, spun oficialii europeni.

Pe partea de venituri fiscale, expertii europeni pun degetul pe rana si arata vulnerabilitatea majora a bugetului Romaniei, colectarea de TVA. ”Diferenta dintre TVA datorat si TVA platit este cea mai mare din Uniunea Europeana si ajunge la 36% in timp ce media europeana este de 12%.”

Cu alte cuvinte, mai mult de o treime din TVA datorat nu este platit in Romania iar habarnistii lui Dragnea din Guvernul Dancila mizeaza in acest an pe o crestere a incasarilor din TVA de peste 10 miliarde de lei.

Oficialii europeni noteaza de asemenea o incalcare flagranta a legii responsabilitatii fiscale de catre membrii Guvernului Romaniei

Legea responsabilitatii fiscale cere ca Prim-ministrul si ministrul Finantelor Publice sa semneze o declaratie comuna pe proprie raspundere ca proiectul de buget si strategia fiscala respecta regulile fiscale si principiile responsabilitatii fiscale.
Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

In 2018, aceste reglementari fiscale au fost incalcate grosolan, atat in ceea ce priveste deficitul bugetar si deficitul structural cat si cu privire la cheltuielile de personal in raport cu totalul cheltuielilor guvernamentale, excluzand fondurile europene.

Evident, pentru niste infractori obisnuiti cu incalcarea legii, nici in 2019 nu este respectata Legea responsabilitatii fiscale si cu de la sine putere, Dancila si Teodorovici s-au exceptat de la obligatia de a semna o declaratie pe propria raspundere ca bugetul pentru 2019 respecta regulile si principiile responsabilitatii fiscale.

In concluzie, bugetul pentru 2019 prezinta aceleasi vulnerabilitati si riscuri fiscale ca si in anii precedenti si cu toate acestea avem un buget cu o supraestimare a veniturilor pentru a caror nerealizare nu va raspunde nimeni pentru ca pur si simplu avem unbuget construit de niste infractori.

Citeste si:
Bacșișul va fi impozitat cu 10% începând din 2023
Bacșișul va fi impozitat cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.