Dupa un proiect de lege dezastruos si neconstitutional depus de coalitia de guvernare PSD – ALDE, Guvernul a depus un nou proiect pentru infiintarea Fondului Suveran de Investitii.

Miercuri, s-a adoptat o Ordonanta de Urgenta care pune baza pentru mai multe fonduri suverane. Si, totusi, de ce atata graba? La fel ca in cazul primului proiect depus numai de parlamentarii PSD-ALDE, si in cazul ordonantei, exista potential de a fi declarata din nou neconstitutionala intrucat tocmai acest caracter urgent nu se justifica. In plus, acest proiect a fost facut intr-un mod netransparent fara dezbateri publice anterioare.

Guvernul sustine ca toate aspectele negociate cu Eurostat au fost incluse in “noul” proiect de ordonanta dar nu se stie ce discutii au avut loc. De asemenea, Guvernul a sustinut faptul ca fondurile se vor supune reglementarilor guvernantei corporative, care prevede ca managementul companiilor de stat sa fie asigurat de profesionisti, nu de persoane numite pe criterii politice. In acelasi timp, ne aducem bine aminte cum anul trecut coalitia de guvernare PSD-ALDE a vrut sa dea liber numirilor politice. Ne asteptam, deci, ca acest lucru sa se intample si de data aceasta”, transmite senatoarea USR Silvia Dinica, prin intermediul unui comunicat.

Mai mult decat atat, este posibil ca prin acest fond sa se mascheze un deficit bugetar mult mai mare. Din el, vor fi finantate proiecte mari ale statului – autostrazi, spitale – unde statul va fi beneficiar.

"Fondul ar trebui sa fie un mecanism independent. Ar trebui sa seteze niste obiective si niste prioritati foarte clare. Mai exact, fondul ar trebui sa conduca si sa contribuie la aparitia a numeroase companii inovative si sa functioneze conform regulilor existente pe piata. In Polonia, de exemplu, lucrurile s-au intamplat treptat – s-a inceput mai intai cu o strategie de dezvoltare pe termen mediu si lung, a fost stabilit cadrul legislativ, s-au setat instrumente flexibile s.a. In Romania, insa, Guvernul vrea sa le faca pe toate dintr-o data numai ca interactiunea dintre stat si companii este inca greoaie. Avem nevoie de conditii adecvate intre investitori si administratie" a declarat senatoarea USR Silvia Dinica.

Citeste si:
Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de...
Ciucă: OUG privind măsurile...

Fondurile suverane nu trebuie sa fie ale politicului ci trebuie sa se subordoneze regulilor pietei. Dupa Ordonanta de Urgenta va urma emiterea Hotararii de Guvern care va cuprinde companiile de stat ce vor contribui la fond.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.