Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a afirmat joi ca Romania este pregatita pentru Presedintia Consiliului Uniunii Europene, dar ca acesta este un proiect de tara in jurul caruia trebuie sa existe un consens national pentru a fi de succes.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a prezidat joi sedinta saptamanala a Comitetului de Coordonare a Sistemului national de gestionare a Afacerilor Europene, reuniune la care participa responsabilii din ministere cu atributii in domeniul afacerilor europene, informeaza MAE intr-un comunicat, potrivit Agerpres.

Potrivit MAE, subiectul principal a fost analiza procesului de pregatire a preluarii de catre tara noastra a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, in primul semestru al anului 2019, "un proiect extrem de important pentru Romania in parcursul sau european".

Discutiile au vizat progresele inregistrate pentru pregatirea acestui mandat, calendarul evenimentelor desfasurate in marja Presedintiei Romaniei la Consiliul UE, dar si forma finala a programului de lucru.

Discutii constructive au fost purtate si cu privire la provocarile carora Romania va trebui sa le faca fata in timpul exercitarii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, adauga comunicatul.

Victor Negrescu a subliniat ca Presedintia Romaniei la Consiliul UE este un proiect de tara

"Romania este pregatita pentru Presedintia Consiliului Uniunii Europene, iar acest lucru este demonstrat de progresele inregistrate in procesul de pregatire a preluarii mandatului, confirmate si prin mesajele transmise public de catre reprezentantii institutiilor europene care au vizitat recent tara noastra. Suntem pregatiti sa facem fata provocarilor existente, respectand traditia presedintiilor precedente si evitand politizarea acestui mandat important pentru tara noastra. De altfel am facut apel la consens inca de la preluarea portofoliului de ministru, iar temele prioritare ale Romaniei pentru Presedintia Consiliului UE au fost sustinute in unanimitate in Parlament. Acest moment poate permite Romaniei sa isi consolideze atat profilul de stat membru al Uniunii Europene, cat si acela de generator de solutii in plan european", a spus Negrescu, citat in comunicat.
Citeste si:
INSCOP: Mai mult de jumătate dintre români preferă un candidat...
INSCOP: Mai mult de jumătate...

Pe ordinea de zi a Comitetului de Coordonare a Sistemului national de gestionare a Afacerilor Europene s-a aflat si tema exercitarii de catre Romania a Presedintiei Strategiei UE pentru regiunea Dunarii, tara noastra asumandu-si acest mandat in perioada noiembrie 2018 - octombrie 2019, ca urmare a deciziei statelor membre ale strategiei macroregionale.

Romania va asuma, in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Presedintia Consiliului UE

Acest mandat se asigura prin rotatie intre statele membre ale Uniunii Europene la fiecare sase luni. In timpul exercitarii Presedintiei, Romania va reprezenta Consiliul Uniunii Europene in dialogul cu celelalte institutii europene, in special Comisia Europeana si Parlamentul European, lucrand de asemenea in stransa coordonare cu presedintele Consiliului European in cadrul procesului decizional.

Citeste si:
Iohannis: Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere
Klaus Iohannis, declarații la...
Presedintia rotativa asigura gestionarea curenta a agendei europene si prezidarea formatiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial si tehnic), cu exceptia Consiliului Afaceri Externe. Presedintia trebuie sa actioneze ca un mediator impartial, concentrandu-se in principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile sa conduca la adoptarea de pozitii comune ale statelor membre, informeaza MAE.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.