Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca va atrage atentia viitorului Executiv sa nu pericliteze sustenabilitatea fiscala prin "politici imprudente si masuri hazardate" si a anuntat ca in acest sens va avea discutii cu Guvernul si va solicita consultari cu cei responsabili in sfera politicilor economice.

"Pentru anul 2018, este evident ca atentia trebuie sa fie asupra mediului de afaceri care s-a confruntat in ultima perioada cu provocari intre cele mai nefiresti in planul calitatii si predictibilitatii masurilor economice. Va asigur ca sunt la curent cu preocuparile si dificultatile cu care mediul de afaceri le intampina. In acest sens, voi atrage atentia si noului Guvern, asa cum am facut-o de fiecare data, asupra responsabilitatii decidentilor politici de a asigura mai presus de orice stabilitatea economica a Romaniei. Viitorul Guvern trebuie sa inteleaga cat de important este sa nu pericliteze prin politici imprudente si masuri hazardate sustenabilitatea fiscala si potentialul de dezvoltare al Romaniei pe termen lung. In acest sens, voi discuta cu noul Guvern si voi solicita consultari cu cei responsabili in sfera politicilor economice astfel incat sa existe garantii de stabilitate din partea guvernantilor", a spus seful statului, la receptia organizata la Parlament, de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana.

El a aratat ca isi doreste o economie sanatoasa, care sa beneficieze de o "guvernare responsabila si de politici predictibile, astfel incat beneficiile de astazi sa nu devina iluzorii maine sau sa impuna costuri nemeritate pentru generatiile viitoare".

"Sper ca, prin buna-credinta, transparenta si dialog deschis cu decidentii politici, mediul de afaceri va reusi sa isi sustina prioritatile si sa isi consolideze realizarile",
a afirmat seful statului.

Iohannis: Tabloul macroeconomic nu este lipsit de riscuri

Presedintele Iohannis a precizat ca, in anul 2017, economia Romaniei a consemnat o rata de crestere record in Uniunea Europeana, insa aceste cifre nu reflecta, din pacate, si calitatea politicilor economice, progresele mediului de afaceri fiind obtinute mai degraba in ciuda acestor politici, scrie Agerpres.
Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

"Tabloul macroeconomic nu este lipsit de riscuri in plan economic si financiar, riscuri care inseamna responsabilitati suplimentare pentru decidentii anului 2018", a spus seful statului.

El a dat ca exemplu faptul ca situatia bugetara a anului 2017 arata ca se continua trendul descrescator in planul investitiilor publice, prin diminuarea ponderii in PIB a cheltuielilor de capital fata de anii anteriori si subliniaza ca nu este suficient ca bugetul sa prevada "doar pe hartie alocari investitionale, ci trebuie ca investitiile sa fie si realizate, pentru a nu mai neglija domenii cheie, precum infrastructura".

"In acelasi timp, in ciuda unei cresteri economice record in Uniunea Europeana, Guvernul, sau pot sa spun mai bine, Guvernele succesive au avut dificultati in asigurarea cadrului fiscal-bugetar care sa respecte tinta de deficit de 3% din PIB. In contextul unor politici fiscale imprudente, Guvernul a trebuit sa adopte masuri ad-hoc, si anume reintroducerea accizei suplimentare asupra carburantilor, preluarea de dividende sporite de la companiile de stat sau blocarea unor plati ale ordonatorilor de credit pe final de an. Daca la toate acestea adaugam si degringolada fiscala, pe fondul unor modificari ale Codului Fiscal contestate de aproape toata lumea, rezulta lipsa oricarei preocupari din partea guvernantilor de a asigura predictibilitatea economica pe care mediul de afaceri o invoca, pe buna dreptate, sistematic", a afirmat Iohannis.

Citeste si:
Andreea Antonescu, însărcinată în America Express. La ce riscuri...
Andreea Antonescu,...

Pe de alta parte, seful statului a afirmat ca Germania este, in prezent, primul partener comercial al Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.