Comisia Europeana arata in raportul MCV publicat miercuri ca ritmul global al reformelor a stagnat in cursul anului 2017, ceea ce a dus la incetinirea punerii in aplicare a recomandarilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, in raportul din ianuarie 2017, au fost considerate inchise. Provocarile la adresa independentei sistemului judiciar reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare, mai spune CE.

Update 12:22- "In ciuda angajamentului asumat de Guvern de a incerca finalizarea MCV cat mai curand posibil, progresele referitoare la abordarea recomandarilor MCV din ianuarie 2017 au fost afectate de situatia politica. Intr-o perioada de noua luni de la raportul din ianuarie 2017, in Romania s-au succedat doua guverne, in timp ce tensiunile crescande dintre puterile statului (Parlament, Guvern si sistemul judiciar) au ingreunat tot mai mult cooperarea dintre acestea. In plus, progresele si rezultatele bune pe care institutiile judiciare au continuat sa le inregistreze in lupta impotriva coruptiei au fost in mare parte puse sub semnul intrebarii de evenimente precum adoptarea in ianuarie 2017 de catre Guvernul anterior a unei ordonante de urgenta a Guvernului vizand dezincriminarea anumitor infractiuni de coruptie, cum ar fi abuzul in serviciu, si a unei propuneri de act normativ vizand gratierea", se mai arata in document, care consemneaza si ca "desi ordonanta de urgenta a fost abrogata de Guvern si, de asemenea, de Parlament, in urma acestor evenimente au ramas indoieli in spatiul public".

"Capacitatea Guvernului si a Parlamentului de a asigura un proces legislativ deschis, transparent si constructiv cu privire la legile justitiei va fi esentiala", considera CE.


Comisia Europeana a publicat astazi cel mai recent raport al sau referitor la etapele parcurse de Romania pentru a-si indeplini angajamentele privind reforma judiciara si combaterea coruptiei, in contextul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) instituit in 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana. Raportul analizeaza progresele inregistrate in ceea ce priveste punerea in aplicare a celor 12 recomandari formulate de Comisie in raportul sau din ianuarie 2017 privind MCV.

Timmermans sustine ca au fost constatate progrese in unele domenii

Prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans a declarat ca au fost constatate progrese in unele domenii, dar mai sunt inca multe de facut. El spune ca se bazeaza pe Guvernul Romaniei sa continue reformele necesare si sa evite regresul,
Citeste si:
Îngrijorările românilor. Ce îi sperie mai tare, războiul sau...
Îngrijorările românilor. Ce...

„Am constatat progrese in unele domenii, dar mai sunt inca multe de facut. Romania a pus in aplicare unele dintre recomandarile noastre, dar in privinta altora nu a realizat pana acum progrese suficiente. Ma bazez pe guvernul Romaniei sa continue reformele necesare si sa evite regresul, astfel incat sa putem colabora in vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV in cadrul actualului mandat al Comisiei", a spus Frans Timmermans.

Ultimul raport al Comisiei din ianuarie 2017 a trecut in revista progresele generale inregistrate in ultimii zece ani si a identificat 12 recomandari specifice care ar ajuta Romania sa avanseze in directia indeplinirii tuturor obiectivelor de referinta ale MCV.

Comisia constata ca ritmul global al reformelor a stagnat in 2017

Potrivit raportului publicat astazi, s-au realizat progrese in privinta unora dintre aceste recomandari. Este vorba, in special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizitiilor publice (PREVENT), care a fost pusa in aplicare in mod satisfacator. Comisia constata, de asemenea, ca s-au inregistrat progrese si in privinta altor recomandari, sub rezerva aplicarii lor in practica. In acelasi timp, Comisia constata ca ritmul global al reformelor a stagnat in cursul anului 2017, ceea ce a dus la incetinirea punerii in aplicare a recomandarilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, in raportul din ianuarie 2017, au fost considerate inchise. Provocarile la adresa independentei sistemului judiciar reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare.

Comisia nu poate inca sa concluzioneze ca obiectivele de referinta ale MCV sunt, in acest moment, indeplinite in mod satisfacator, desi datorita progreselor inregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu. Comisia ramane de parere ca, printr-o cooperare loiala intre institutiile statului, printr-o orientare politica ferm ancorata in realizarile trecutului si prin respectarea independentei sistemului judiciar, Romania va putea, in viitorul apropiat, sa puna in aplicare recomandarile restante si, prin urmare, sa indeplineasca in mod satisfacator obiectivele de referinta ale MCV. Catre sfarsitul anului 2018, Comisia va evalua din nou progresele realizate.
Citeste si:
Comisia Europeana, dupa criticile PSD cu privire la MCV: Comisia nu...
Comisia Europeana, dupa...

Cel de-al 17-lea raport din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pentru Romania este publicat intr-un moment marcat de controversata modificare a legilor justitiei, scrie News.ro.

Ultimul raport MCV a fost publicat in ianuarie, Comisia Europeana prezentand atunci conditiile si 12 recomandari pe care Romania le are de indeplinit pentru a permite ridicarea MCV.

”Ireversibilitatea progreselor realizate in lupta impotriva coruptiei si indeplinirea ultimelor recomandari cerute sunt esentiale pentru a permite Comisiei Europene sa ia in considerare eliminarea treptata a monitorizarii Romaniei in cadrul mecanismului de cooperare si verificare (MCV)”, se mentiona in ultimul raport MCV publicat in luna ianuarie.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmerman, a transmis Guvernului de la Bucuresti ca ridicarea MCV depinde de indeplinirea celor 12 recomandari din raportul din ianuarie.

Citeste si:
Barna: Este pus sub semnul intrebarii viitorul nostru european ca...
Barna: Este pus sub semnul...

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, in 11 mai, la Bucuresti, ca vrea ca MCV sa fie ridicat si ca Romania sa fie primita in Spatiul Schengen inainte de a prelua presedintia Consiliului European, in primul semestru al anului 2019.

"As vrea ca pana atunci, iar aceasta este o promisiune pe care am facut-o la inceputul mandatului meu, as vrea ca pana atunci MCV sa fie anulat. Nu se poate s[ prezidezi UE cand ai impresia ca esti controlat, observat de altii”, a subliniat el.

Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost introdus in 2007, ca o conditie a aderarii Romaniei si Bulgariei la UE si se concentreaza in special pe reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei si combaterea crimei organizate.

MCV este considerat un instrument important al UE. Unii politicieni din Romania si Bulgaria spun ca a avut un impact pozitiv, in timp ce altii ii pun sub semnul intrebarii contributia la progres.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.