Conform unui sondaj la care au participat peste 1.100 de respondenți, românii sunt mai speriați de facturi decât de războiul din Ucraina. Creșterea prețului la electricitate reprezintă cea mai mare îngrijorare pentru aproape toți concetățenii. Pe locul doi este prețul alimentelor, urmat de cel al gazelor naturale, cu 98%, respectiv 96%. 

Românii, îngrijorați mai mult de facturi decât de război

Conflictul armat de la granița de nord a țării ocupă al patrulea loc în topul grijilor, cu un procent de 93%, în vreme ce aproape nouă din zece oameni se tem că invazia rusă în Ucraina s-ar putea extinde și în România. Totodată, românii sunt speriați și de situația politică de la noi din țară, de posibilitatea apariției unei noi tulpini a noului coronavirus, cât și de venirea refugiaților ucraineni.

Cât despre principalele preocupări, anume prețurile tot mai mari, oamenii sunt îndreptățiți să aibă neliniști. Datele Institutului Național de Statistică arată că, în ultimul an, gazele naturale s-au scumpit cu aproximativ 45%, iar combustibilii cu mai bine de 27%, în vreme ce energia termică s-a majorat cu peste 20%.

Față de aceeași perioadă a anului precedent, scoatem din buzunar mai mult și pentru mâncare. Cel mai tare se simte în cazul alimentelor de bază. Prețul cartofilor, de pildă, s-a scumpit cu peste 30%, iar mălaiul a ajuns să coste cu aproape 20% mai mult. De asemenea, combustibilii, legumele și conservele de legume au continuat pe trendul ascendent.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Martie 2022 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.