Uniunea Salvati Romania il acuza pe Mihai Tudose ca priveste antreprenorii ca pe ”dusmanul de clasa” si ca incearca sa ascunda mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat cu cresterea salariului minim din 2018.

”Prim-ministrul Mihai Tudose a anuntat astazi dupa intalnirea coalitiei de guvernare ca renunta la impozitul pe cifra de afaceri, lucru corect si logic, dar pastreaza taxa de solidaritate, chiar daca recunoaste ca nu stie nici cat va fi si nici cui se va aplica sau ce impact va avea. De asemenea, acesta sustine ca incepand de anul viitor contributiile sociale datorate de angajator vor fi mutate la angajat, pentru inceput doar in cazul angajatilor cu salariu minim. Astfel, inca o data, PSD si ALDE mint romanii ca le vor creste salariul minim la 2000 de lei incepand de anul viitor cand, de fapt, aceasta majorare ascunde mutarea contributiilor sociale la angajat”, afirma USR.

Uniunea sustine ca taxele de 22,75% pe salariu, pe care pana acum le-au platit angajatorii, pe viitor le vor plati angajatii. In consecinta, romanii cu salariu minim vor avea aceleasi venituri, majorarea salariului fiind doar pe hartie. ”In acelasi timp, persoanele cu contracte partiale de munca vor fi obligate sa plateasca contributiile sociale la nivelul unui salariu minim intreg, ceea ce ii dezavantajeaza pe cei cu venituri mai mici de un salariu minim, va spori munca la negru si va creste somajul”, sustine USR.

Deputatul Dan Barna sustine ca politicile economice initiate sau preconizate de guvernul Tudose arata o ostilitate a coalitiei de guvernamant fata de antrprenori. ”Foarte grav este ca intreg discursul economic al noului guvernul Dragnea arata o atitudine retrograda si ostila a statului in relatia cu cetatenii si contribuabilii sai. Afirmatii precum cele facute astazi de premierul Tudose prin care spune ca va cauta modalitati de impozitare suplimentara pentru cei care se cred mai destepti decat statul sunt dintr-o epoca de sorginte bolsevica pe care o credeam de mult apusa, in care antreprenorul era privit ca dusmanul de clasa. Solutia este reducerea reala a birocratiei, respectarea legii si incetarea abuzurilor, nu sanctionarea performantei”, declara deputatul Dan Barna, purtatorul de cuvant al USR.

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, ca s-a renuntat la ideea impozitului pe cifra de afaceri, insa ideea ca firmele care incearca sa evite taxarea sa plateasca nu va fi abandonata. "In programul de guvernare (impozitul pe cifra de afaceri - n.r.) a fost spus nu ca scop in sine, ci ca mijloc, de a incerca sa evitam anumite zone in care anumiti actori economici pur si simplu au impresia ca sunt mai dibaci ca noi. Pana acum le-a iesit. Vom avea grija sa nu le mai iasa de acum incolo", a spus premierul.

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Tudose a precizat ca, cel mai probabil, Guvernul va introduce o taxa de solidaritate, destinata persoanelor care au castiguri mari si care trebuie sa plateasca in plus la stat pentru ca acesta le-a oferit sansa sa se imbogateasca. El a precizat ca se fac simulari in acest moment, nefiind stabilit un prag, si a sustinut ca taxa nu va fi aplicata daca simularile nu arata ca ea va fi sustenabila.

"Inca se intampla sa se lucreze, sunt simulari. Probabil ca va fi cumva, nu am stabilit inca de la ce prag in sus. (...) Va fi aplicata persoanelor fizice, persoane care castiga foarte mult, care beneficiaza de o multime de lucruri din partea statului si care intelegem ca functioneaza in toata lumea, sa plateasca peste un anumit prag valoric o taxa in plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul sa castige atatia bani", a spus premierul Tudose.

Citeste si:
Primul tău job: Top 3 aspecte importante pe care trebuie să le ştii
Primul tău job: Top 3 aspecte...

Seful Executivului a spus ca nu stie daca taxa de solidaritate va fi aplicata de anul viitor, nefiind inca stabilit un prag, avand in vedere ca simularile continua. El a spus ca sunt mai multe scenarii testate in acest moment, insa nu a oferit detalii cu privire la aceste simulari. Tudose nu a spus nici cat se asteapta statul sa incaseze prin acest impozit, pentru a-l considera fezabil.

"Daca se va stabili ca va fi aplicat de la un anumit prag, un anumit procent, iar impactul va fi foarte mic, probabil ca nu il vom aplica. (...) Daca cifra este foarte mica si nu conteaza, e mai mare efortul decat rezultatul, nu va fi aplicata", a explicat Tudose.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, ca nu se pune problema ca vreun cetatean roman sa-si plateasca singur CAS si CASS, in conditiile in care firmele vor avea aceasta obligatie, urmand ca angajatul sa aiba contributiile mai mari la sanatate si la pensii, scrie News.ro.

Citeste si:
Parcul auto national in 2018: 5 mil. de masini au o vechime mai mare d
Parcul auto national in 2018:...

„Nu se pune problema ca vreun cetatean roman angajat undeva sa mearga singur sa-si plateasca singur contributia CAS si CASS. Tot angajatorul, tot firma va face aceste plati. Da, le vom face in contul angajatului, adica angajatul va avea o contributie la sanatate si o contributie la pensie mai mare, dar nu el va face acest ordin de plata, ci tot firma. Pentru ca au aparut informatii ca vor merge oamenii la ANAF. Nu este adevarat”, a explicat presedintele Camerei Deputatilor.

Liderul PSD a sustinut ca „plateste firma contributia in contul angajatului, pentru ca se vorbea ca se muta in sarcina angajatului”. „Acum contributia pentru fondul de pensii si pentru sanatate au niste valori, ele vor fi mai mari. Asta inseamna ca in contul fiecaruia dintre noi, atat la pensii cat si la sanatate vor fi sume mai mari pe care le vor plati efectiv firma, dar in contul nostru, pentru noi. Contributia la pensii va merge pana la 25% si la sanatate 10%”, a completat Liviu Dragnea.

Citeste si:
Nicolae Ciucă: „Susținem creșterea salariului minim și a pensiei”
Nicolae Ciucă: „Susținem...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.