Ionut Vulpescu, ministrul Culturii si Identitatii Nationale, a declarat, duminica, de Ziua Culturii Nationale, in cadrul sesiunii solemne cu titlul ”In jurul identitatii romanesti“ organizate la Academia Romana din Bucuresti, ca ”societatea romaeasca experimenteaza sinucigas abandonarea culturii” si ca domeniul cultural trebuie sa beneficieze de proiectii bugetare multianuale si de ”o asumare consensuala a cresterii finantarii”, fiind necesara reconerarea acestuia cu invatamantul si, respectiv, cu turismul, precum si o colaborare ”mai putin inhibata” cu Biserica.

”In opinia mea, am intrat intr-o epoca a derizoriului, care este la fel de periculoasa pentru cultura ca si epoca anticulturala reprezentata de defunctul regim comunist. Acum nimeni nu mai ameninta fatis cultura si pe creatorii ei, nici nu ii mai cenzureaza politic manifestarile. Insa, un gol apasator de derizoriu si dispret, de indiferenta institutionala si iresponsabilitate acopera zi de zi tot ce se face in materie de cultura, de la scoala, in care se invata tot mai putin, mai ales limba si literatura romana si istorie, si pana la mass-media, din care cultura pare ca ar fi disparut, societatea romaneasca experimenteaza sinucigas abandonarea culturii. Este, ca sa fiu sincer, un fenomen care se inregistreaza in toata lumea civilizata, dupa cum semnaleaza multi publicisti si scriitori”, a spus Ionut Vulpescu.

Ministrul Culturii si Identitatii Nationale a adaugat ca domeniul cultural trebuie sa beneficieze de proiectii bugetare multianuale si de o asumare consensuala a cresterii finantarii si sa fie reconectat cu invatamantul si turismul, dar si sa aiba o colaborare ”mai putin inhibata” cu Biserica.

”Cultura trebuie sa beneficieze de proiectii bugetare multianuale si de o asumare consensuala a cresterii finantarii. E necesara reconerarea ei cu invatamantul si, respectiv, cu turismul, precum si o colaborare mai putin inhibata cu Biserica”, a mai afirmat ministrul.

Ionut Vulpescu a propus, de asemena, relansarea ideii strategiei culturale nationale, care sa se axeze pe crearea unui consens in jurul promovarii valorilor culturale nationale, inclusiv prin masuri legislative.

”Propun sa relansam ideea strategiei culturale nationale, care sa nu se axeze pe proiecte goale si pe cheltuirea ingenioasa a banilor publici nationali si europeni, ci pe crearea unui consens in jurul promovarii valorilor culturale nationale, inclusiv prin masuri legislative. Aceasta strategie, in noul context pseudocultural al derizoriului generalizat trebuie sa vizeze in opinia mea trei tinte – repozitionarea sociala a creatorului si, respectiv, a cercetatorului stiintific, repozitionarea si consolidarea institutiilor culturale, inclusiv a cercetarii stiintifice, si conservarea si valorificarea patrimoniului material si imaterial”, a mai decarat Ioan Vulpescu.

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Ministrul Culturii a adaugat, in discursul sustinut la Academia Romana, ca a venit momentul declansarii unei ”batalii culturale” pentru valorile culurii.

”Cred ca e momentul sa declansam impreuna o batalie culturala, pentru valorile culturii noastre, pentru cele de patrimoniu, dar si pentru cele contemporane. Nu un razboi, ci o campanie sustinuta si inteligenta prin care oameni si institutii sa colaboreze pentru repozitionarea culturii in societate. As fi bucuros sa putem realiza prin aceasta campanie macar un armistitiu in razboiul romano-roman, care face ravagii daca nu putem ajunge la o pace durabila prin reconciliere nationala”, a spus el.

Ionut Vulpescu a mai afirmat ca Romania poate fi cunoscuta si respectata in Europa numai daca este capabila sa produca si sa sustina valori, aceasta fiind singura modalitate prin care poate fi pastrata identitatea nationala.

Citeste si:
Încep calculele politice: PSD, ALDE Și Pro România pregătesc o alianță
Încep calculele politice...

”Indiferent cat vom performa in domeniile in care suntem monitorizati, vom fi cunoscuti si respectati in Europa numai in masura in care vom fi capabili sa cream, sa producem si sa sustinem valori. Numai aducand pe scena culturii europene asemenea valori vom putea sa ne protejam identitatea culturala. Nu numai drepturile, ci si identitatea unei natiuni, se afirma prin creatie, nu prin proclamatii butaforice”, a spus Ionut Vulpescu.

”Un articol mai vechi a lui George Calinescu imagina curtea Academiei populata de statuile uriase ale creatorilor care nu au fost membri ai ilustrului for, in timp ce holurile institutiei ar gazdui busturile micute ale membrilor. Marele critic, el insusi membru al Academiei din 1948, voia sa spuna cu malitia sa cunoscuta ca ilustra institutie nu trebuie sa abandoneze nicio secunda misiunea sa cea mai inalta – cea de a oferi culturii romane un panteon viu, un etalon cat mai exact al geniului romanesc. Constatarea ca, inevitabil, Academiile mai si gresesc, chiar si acolo unde au traditii mai indelungate decat la noi, nu il reconforta pe Calinescu, care spunea ca fie si aposteriori Academia Romana trebuie sa vegheze la inventarul de valori ale culturii noastre, inventar care trebuie intretinut si actualizat permanent”, si-a inceput Ministrul Culturii discursul.

Citeste si:
Cîmpeanu:„Suntem datori să susţinem, să investim în educaţia şi...
Cîmpeanu: „Suntem datori să...

El a adaugat ca, din fericire, Academia a reusit sa se adapteze noii structuri a culturii si a furnizat reparatii morale personalitatilor eliminate pe motive politice de regimul comunist.

”Din fericire, o privire obiectiva asupra istoriei recente a Academiei noastre arata ca ea a reusit sa se adapteze noii structuri a culturii, ingloband stiintele exacte si tehnice si promovand dialogul inter si transdisiplinar. Academia a furnizat cuvenitele reparatii morale personalitatilor eliminate pe motive politice in regimul comunist care au fost imediat reprimite dupa 1989, cat si axiologice, prin primirea postuma ca membri ai Academiei a creatorilor care fusesera ignorati in timpul vietii”, a spus Ioan Vulpescu.

Ministrul Culturii a adaugat ca activitatea de promovare a valorilor culturale trebuie sa iasa din curtea Academiei, pentru a se extinde la nivelul intregii societati.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

”Ne aflam intr-un moment in care aceasta activitate operatorie, menita sa conserve valorile culturii, ale celei nationale si ale celei universale, trebuie sa iasa din curtea Academiei si sa fie promovata la nivelul intregii societati romanesti, o societate care in opinia mea este amenintata atat de pericole concrete de natura sociala, precum saracia sau somajul, polarizarea economica, excluderea sau marginalizarea unor largi categorii sociale, analfabetismul functional, cat si de fantasme care dau nastere unor temeri irationale”, a spus el.

”Toate acestea, intr-o combinatie tot mai evideta, nasc un nou pericol tot mai concret, unul foarte grav - pierderea identitatii, atat a celei culturale, care o defineste ca romaneasca, in interiorul identitatii europene, cat si a identitatii antropologice, aceea care deosebeste poporul de populatie si cultura de divertisment”, a precizat ministrul.

Ionut Vulpescu a mai spus ca in Romania calculatorul duce la diviziune sociala, marginalizare si absenta a solidaritatii culturale.

”Daca pana acum vorbeam despre dezvoltarea durabila, acum suntem confruntati de culturalizarea la fel de durabila, si asta intr-o epoca pe care ne-o imaginam pusa sub zodia creatiei, inovarii, accesului nestingherit la informatie, a libertatii depline de cunoastere. Nu e nevoie de discursuri pentru a atrage atentia asupra acestor situatii grave, e suficienta statistica. Finlanda, cu numai 5,5 milioane de locuitori, tipareste anual mai multe titluri, intr-un tiraj total mai mare decat tara noastra, cu 20 de milioane de locuitori. La noi calculatorul este un turnesol al diviziunii sociale, al marginalizarii si absentei solidaritatii culturale. Avem printre cele mai bune conexiuni la internet din lume, avem foarte multi tineri conectati la tot ce e nou pe planeta, dar 45% din populatia tarii nu a deschis niciodata un calculator”, a mai spus Ioan Vulpescu.

Ionut Vulpescu, in varsta de 40 de ani, a detinut un prim mandat de ministru al Culturii, de 11 luni, in guvernul Victor Ponta.

Data de 15 ianuarie a fost aleasa in 2010 drept Zi a Culturii Nationale. Aceasta reprezinta data nasterii poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889), relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.