La finalul actualei legislaturi, exista patru deputati care au vorbit in plen doar pentru a depune juramantul, recordul ca timp fiind stabilit la numai 29 de secunde vorbite intr-un mandat intreg. Acestora li se adauga deputatii Cristian Rizea, Madalin Voicu si Sebastian Ghita, care au mai urcat la tribuna Parlamentului doar pentru a se apara de acuzatiile DNA, in fata votului de retinere si arestare preventiva.

Un numar de patru parlamentari au vorbit in patru ani doar cu ocazia depunerii juramantului: Ioan Mihaila (PMP, fost UNPR si PNTCD), Florica Birsasteanu (PSD), Marius Manolache (PSD) si Nicolae Florian (PSD, fost PNL). Ei au stat la tribuna Parlamentului in medie 40 de secunde, cat a durat citirea juramantului de credinta, in 2012. Recordul il detine Ioan Mihaila, cu doar 29 de secunde vorbit in patru ani.

Alti noua parlamentari au vorbit doar de doua ori, iar, in total, numarul celor care nu au venit la tribuna Camerei Deputatilor sau a Senatului de nici macar 10 ori in intreaga Legislatura se ridica la 72.

Printre acestia, exista si cazuri mai deosebite, precum cele ale parlamentarilor care nu au avut discursuri de la tribuna decat pentru a depune juramantul de credinta si pentru a se apara de acuzatiile DNA.

Deputatul PSD Cristian Rizea, de exemplu, a vorbit pe 20 decembrie 2012 si apoi din nou abia pe 9 martie 2016, cand, fortat de cererea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive pentru luare de mita, a revenit sa vorbeasca in fata colegilor si sa le ceara sa nu aprobe cererea Justitiei pentru ca este in plina procedura de adoptie.

"Cu totii stiti ca am o familie. Cu totii stiti ca am un copil pe care il iubesc ca pe ochii din cap. Nu, nu voi invoca situatia fiului meu pentru a va impresiona, dar va pot spune ca, daca este ceva care ma face sa vreau sa trec peste aceasta situatie dificila, este faptul ca am acest copil in varsta de doi ani si jumatate pentru care vreau sa ma lupt si sa imi demonstrez nevinovatia", spunea atunci Rizea.

Intr-o situatie identica s-a gasit si social-democratul Sebastian Ghita, care a vorbit de doua ori: la juramant, si cu ocazia cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive. La fel ca Rizea, Ghita a revenit la tribuna abia in martie 2016.

"Parlamentul Romaniei este supus unei presiuni uriase, folosindu-se toate mijlocele politice, mediatice si juridice. Care este scopul presiunii? Este cel pe care multi dintre dumneavoastra il soptiti pe culoare, il soptiti in familii, il soptiti cu prietenii dumneavoastra: instaurarea fricii prin hartuire si folosirea arestarii ca instrument modern de tortura, pentru a obtine noi denunturi. Toata societatea romaneasca pare astazi paralizata de frica", spunea Ghita in fata colegilor sai.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Sebastian Ghita este detinatorul si recordului absolut in Parlament: nicio initiativa legislativa semnata sau coinitiata in cei patru ani de mandat. El s-a aflat insa printre semnatarii motiunii simple impotriva ministrului Justitiei, Raluca Pruna, respinsa de Parlament in martie 2016.

Sebastian Ghita candideaza acum pentru un nou mandat de parlamentar pe listele PRU Prahova.

In aceeasi situatie se regaseste si Madalin Voicu, cu un discurs la juramant, in decembrie 2012, si unul in februarie 2016, cand cererile DNA impotriva sa au ajuns in Parlament, scrie News.ro.

Un alt caz interesant este cel al lui Ilie Nastase, senator ales pe listele PC, care a trecut apoi la UNPR, iar dupa fuziunea formatiunii cu PMP a ramas independent. El a vorbit in total de trei ori, prima oara pentru a-si depune juramantul, in iunie 2014 - atunci cand a castigat alegerile partiale si l-a inlocuit in Senat pe Dan Voiculescu - si inca odata in septembrie 2015, atunci cand si-a anuntat demisia din PC, pentru a merge la UNPR, afiliat grupului PSD, insa a fost la un pas sa anunte plecarea la UDMR.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

"Eu o sa activez din partea Grupului UD... UNPR, pardon", a spus Nastase, de la tribuna.

A treia sa cuvantare a fost una inregistrata de stenograma, desi senatorul a strigat de fapt din sala de plen. In discutie era Proiectului de hotarare cu privire la exercitarea controlului de subsidiaritate si proportionalitate conform Protocolului nr. 2 din Tratatul de la Lisabona. Pentru vot, Senatul a decis un apel nominal, iar in momentul in care i-a fost strigat numele Ilie Nastase a raspuns: "Sunt prezent, dar pune-ma «absent»!".

In alte situatii, unii parlamentari au ajuns sa vorbeasca de numai doua ori pentru ca au fost nevoiti sa depuna juramantul de doua ori. Este cazul lui Radu Stroe, fost ministru liberal, ajuns in PSD, care a depus in decembrie 2012 juramantul ca parlamentar, apoi ca membru al Comisiei pentru controlul activitatii SRI, in februarie 2015.

Deputatul independenet Theodor Paleologu, care acum doreste sa obtina un nou mandat in Capitala, a vorbit la randul sau doar de doua ori
: odata cu ocazia depunerii juramantului, si inca odata in februarie 2014, cand a anuntat ca paraseste PDL si va ramane independent, insumand astfel 38 de secunde de discursuri in Camera Deputatilor in patru ani.

La polul opus, exista parlamentarii cu un numar impresionant de cuvantari in plen.

Conduce de departe fostul sef al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, cu 4.029 de interventii, majoritatea fiind, evident, ca presedinte al forului, urmat de actualul sef, Florin Iordache, cu 2.364. Nu este aceeasi si situatia sefului de la Senat, Calin Popescu Tariceanu, care a vorbit doar de 46 de ori.

Citeste si:
Deputații ruși înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru...
Deputații ruși înăspresc...
Dupa acestia, foarte multe interventii a avut senatorul Dumitru Oprea (1.751), senatorul Cristian Anghel (1.496) si deputatul Tudor Ciuhodaru (1.413).

Majoritatea parlamentarilor dintre cei care nu se afla la astfel de extreme au avut o medie de 40-70 de interventii in plenul Camerei Deputatilor si al Senatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.