Cei trei noi judecatori numiti la Curtea Constitutionala, Livia Stanciu, Marian Enache si Attila Varga, depun miercuri juramantul la Palatul Cotroceni, plenul CCR urmand sa fie compus din patru judecatori sustinuti de PSD, doi sustinuti de PNL si doi numiti de fostul presedinte Traian Basescu, presedintele Klaus Iohannis fiind la prima desemnare, cea a Liviei Stanciu.

Actualul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Livia Stanciu, propusa de seful statului, Klaus Iohannis, preia mandatul de judecator al Curtii in aceeasi zi in care intra in vigoare si decretul de pensionare din magistratura, semnat de presedinte pe 23 iunie.

Marian Enache este fost parlamentar UNPR si a fost numit in functia de judecator CCR de catre Senat, cu sustinerea PSD.

Attila Varga este propunerea Camerei Deputatilor, prin grupul UDMR, fiind, la randul sau, sustinut de catre PSD.

Cei trei preiau mandatele lui Augustin Zegrean (numit de Traian Basescu), Tudorel Toader (sustinut de PNL) si Valentin Puskas (sustinut de UDMR).

UPDATE 11.20 - Cei trei judecatori au depus juramantul

Presedintele Klaus Iohannis le-a spus, miercuri, judecatorilor Curtii Constitutionale (CCR) ca ii indeamna sa aiba permanent ca reper standarde cat mai inalte de profesionalism si independenta, precizand ca CCR ii revine indatorirea de a promova si proteja statul de drept.

Presedintele Iohannis a rostit un scurt discurs la ceremonia depunerii juramantului de catre noii judecatori ai CCR, Livia Stanciu, Attila Varga si Marian Enache.

Seful statului a aratat ca, in cei 25 ani de cand exista, CCR s-a dovedit eficienta in promovarea valorilor fundamentale consacrate de Constitutie.

Tototdata, Curtea a contribuit la explicarea si punerea in aplicare a principiilor constitutionalismului modern, dar si la protejarea cetatenilor de orice amenintari la adresa drepturilor si libertatilor lor si mai ales la intarirea integritatii si transperantei in viata publica, a adaugat presedintele.

"Va doresc tuturor sa contribuiti la conturarea CCR ca un pol de stabilitate in arhitectura constitutionala a statului, inclusiv prin jurisprudenta clara, coerenta si predictibila. Va indemn sa aveti permanent ca reper standarde cat mai inalte de profesionalism si independenta si am toata convingerea ca veti onora cu demnitate magistratura care v-a fost incredintata", a spus presedintele.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Klaus Iohannis a amintit ca, deseori, CCR a fost un facilitator pentru racordarea sistemului normativ la valorile din spatiul european.

”Daca presedintele Romaniei are rolul constitutional de a veghea la respectarea legii fundamentale, Curtii Constitutionale ii revine indatorirea de a promova si proteja statul de drept”, a mai declarat presedintele.

In incheiere, seful statului i-a indemnat pe judecatorii CCR sa aiba permanent ca reper ”standarde cat mai inalte de profesionalism si independenta”.



In urma acestei reimprospatari a Curtii Constitutionale, vor fi patru judecatori sustinuti de PSD (Marian Enache, Attila Varga, Valer Dorneanu si Simona Maya Teodorescu), doi desemnati de Parlament la propunerea PNL sustinuti de PNL ( Mona Pivniceru si Stefan Minea - acesta din urma fiind numit cu sustinerea fostului PDL), doi judecatori numiti de fostul presedinte Traian Basescu (Daniel Morar si Petre Lazaroiu) si unul, Livia Stanciu, desemnat de actualul presedinte, Klaus Iohannis, potrivit NEWS.ro.
Citeste si:
Zegrean, dupa achitarea lui Toni Grebla: Toate acuzatiile care i...
Zegrean, dupa achitarea lui...

Dupa depunerea juramantului, la ora 11.00, judecatorii CCR se vor reuni intr-o sedinta de plen pentru a-si alege noul presedinte. De la expirarea mandatului de presedinte al lui Augustin Zegrean, in luna iunie, Curtea a fost condusa interimar de catre Valer Dorneanu. Fostul parlamentar PSD are si cele mai mari sanse sa fie ales presedinte deplin, potrivit unor surse politice. Sedinta de plen a CCR va avea loc fie miercuri, dupa ceremonia de la Palatul Cotroceni, fie joi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.