Reactiile clasei politice din Romania nu au intarziat sa apara dupa momentul istoric marcat de decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana in urma referendumului.

Daca fostul presedinte Traian Basescu a fost primul politician care a reactionat la aflarea vestii, reactiile celorlalti politicieni au aparut ulterior la aflarea vestii rezultatului referendumului. In plus, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a spus ca, in discutiile preliminarii avute la Cotroceni, a inteles ca "toata lumea este perfect de acord ca Romania sa continue calea europeana".

Catalin Predoiu: Brexitul va provoca schimbarea intregii arhitecturi de relatii europene

"Lumea europeana a intrat intr-o spirala incontrolabila si cu evolutii greu de anticipat. Brexitul va provoca schimbarea intregii arhitecturi de relatii europene si posibil a statului britanic. Scotia si Irlanda de Nord au votat pentru ramanerea in UE. Sinn Fein cere deja un referendum pentru reunificarea Irlandei, se cere un nou referendum pentru ramanerea Scotiei in Marea Britaniei, Geert Wilders cere referendum pentru apartenenta Olandei la UE... Lira sterlina s-a prabusit, din evaluarea companiilor britanice cotate la bursa s-au topit deja peste 100 miliarde... La noi euroscepticii si pro-esticii la vedere sau deghizati in nationalisti exulta si vor continua sa scuture puntile de legatura cu vestul", scrie Catalin Predoiu pe pagina sa de Facebook.

Catalin Ivan, europarlamentar PSD: O zi neagra chiar si pentru democratie

"Avem in dimineata asta imaginea clara a pericolului pe care politicieni populisti il reprezinta pentru destinul unei natiuni. O zi trista pentru Europa. O zi cu consecinte catastrofale pentru Marea Britanie. O zi neagra chiar si pentru democratie. Uniunea Europeana nu va mai fi aceeasi de acum inainte, in conditiile in care va supravietui valului extremist, nationalist, xenofobic ce va urma plecarii Marii Britanii. Urmeaza o perioada lunga de decizii importante, cautari, negocieri, presiuni, din care Uniunea Europeana va trebui sa iasa mai puternica", reactioneaza europarlamentarul PSD pe Facebook.

Laszlo Borbely: Este o surpriza pentru toata Europa, un semnal de alarma

Iesirea Marii Britanii din UE este o surpriza pentru toata Europa si un semnal de alarma, pentru ca ''se deschide o fila noua in istoria UE'', a declarat presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, Laszlo Borbely, citat de stirileprotv.ro.

Victor Ponta: Este cel mai greu moment din istoria UE

"Este cel mai greu moment din istoria UE. Acum e nevoie mai mult ca oricand de cativa lideri politici puternici si cu viziune care sa repare ce s-a stricat (nu doar prin votul de ieri, ci in multi ani). Ce pacat ca Romania exact acum are la conducere cei mai inepti si incapabili lideri din ultimii 25 de ani!

Sunt convins ca britanicii nu sunt anti-europeni. Au votat asa cum voteaza si francezii pentru Marine LePen sau americanii pentru Trump. De fapt impotriva Establishment-ului, impotriva unui Sistem arogant si atotputernic care ii ignora si sfideaza prea des! Daca intelegem asta putem indrepta raul, daca nu va fi din ce in ce mai rau!

PS - si da, mare diferenta - la ei se respecta rezultatul unui referendum, nu ca la noi in 2012 cand liderii UE au ignorat vointa populara. Totul se plateste insa!", a scris fostul premier Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

Tariceanu: Romania va ramane in continuare un partener loial al UE

Chiar daca s-ar fi dorit ca rezultatul referendumului sa fie altul, Calin Popescu Tariceanu a specificat ca si in aceste conditii Romania va ramane in continuare un partener loial al Uniunii Europene. De asemenea, presedintele Senatului a apreciat preocuparea presedintelui Iohannis materializata prin consultarile pe care le-a initiat la Cotroceni, noteaza mediafax.

Valeriu Zgonea: Bucurestiul are datoria de a ramane pe acelasi pozitii

"Astazi, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a decis sa paraseasca proiectului UE. Votul de neincredere dat de cetatenii britanici nu trebuie, insa, sa modifice in vreun fel parcursul Romaniei in marea familie europeana. Bucurestiul are datoria de a ramane pe acelasi pozitii in relatia cu ambele cancelarii: Bruxelles si Londra. Trebuie sa continuam toate proiectele comune si sa pastram aceeasi relatie de prietenie, corecta si pragmatica. Interesul principal al tarii noastre este sa isi protejeze cetatenii sai de pe orice meridian al lumii, de aceea eforturile misiunilor noastre diplomatice in Regatul Unit sunt obligate sa ramana la aceeasi intensitate", a scris politicianul pe Facebook.
Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.