Politica 31 Mai 2016 13:30
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat marti ca declaratiile recente din partea Rusiei referitoare la scutul de la Deveselu nu pot sa intimideze si arata ca abordarea Romaniei de intarire a securitatii NATO este cea corecta.

"Recentele declaratii din partea Federatiei Ruse legate de sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice sunt incorecte pe fond, pentru ca sistemul nu are absolut nicio legatura cu Rusia. Ele nu pot sa ne intimideze. Dimpotriva, aceste amenintari fara baza reala reconfirma faptul ca abordarea noastra, de intarire a securitatii NATO ca reactie legitima la atitudinea Rusiei in regiunea Marii Negre, este cea corecta", a spus Iohannis la deschiderii Programului ''Securitate in Regiunea Marii Negre. Provocari comune, viitor sustenabil'', eveniment care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Presedintele a declarat ca situatia de securitate din regiunea extinsa a Marii Negre nu a evoluat intr-un sens pozitiv si ca provocarile curente au un spectru mai larg "cu un complex de amenintari pe care nu le puteam anticipa cu cativa ani in urma si care fac mediul de securitate imprevizibil".

"In Est, avem de-a face cu Federatia Rusa mai activa, mai agresiva cu vecinii sai, care incalca normele de drept international si care, prin actiunile sale de militarizare a spatiului Marii Negre, inclusiv in Crimeea ilegal ocupata, a afectat grav echilibrul de securitate la Marea Neagra", a mentionat el, subliniind ca mediul de securitate din Sud este instabil si exista amenintari la adresa securitatii energetice si cu atacuri cibernetice.

"In viziunea noastra, cele doua dimensiuni ale securitatii europene, cea Estica si cea Sudica, trebuie tratate sistemic, prin identificarea unor optiuni, atat pentru cresterea securitatii si a rezilientei statelor europene, cat si pentru proiectarea securitatii, democratiei si prosperitatii in vecinatatea noastra. Cred, asadar, ca trebuie sa oferim solutii integrate, care sa aiba in vedere elemente de securitate si umanitare si care sa abordeze, in primul rand, cauzele focarelor de insecuritate, nu numai consecintele acestora", este de parere seful statului.

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

De asemenea, el a amintit de mandatul Romaniei la summit-ul NATO de la Varsovia, reiterand ca tara noastra va pleda inclusiv pentru o atentie sporita acordata Marii Negre, scrie MEDIAFAX.

Iohannis s-a referit si la anexarea ilegala a Crimeei de Federatia Rusa, considerand ca problema securitatii energetice a capatat astfel o dinamica si o semnificatie noua.

Presedintele a participat la ceremonia de deschidere a unui program academic referitor la securitatea din regiunea Marii Negre organizat in baza colaborarii institutionale dintre Administratia Prezidentiala si Serviciul Roman de Informatii, prin Academia Nationala de Informatii Mihai Viteazul, in parteneriat cu Universitatea Harvard si Universitatea Nationala de Informatii din Statele Unite ale Americii.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat vineri Romania si Polonia ca s-ar putea afla in raza de actiune a rachetelor ruse, pe fondul gazduirii elementelor sistemului antiracheta american, considerat o amenintare la adresa Moscovei, relateaza Reuters.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Aflat in vizita in Grecia, Putin a reiterat avertismentul asupra sistemului antiracheta din Romania, acuzand ca desi Moscova a solicitat in nenumarate randuri ca va lua masuri represive in caz contrar, Washingtonul si aliatii sai au ignorat aceste avertismente.

"Daca ieri in acele zone din Romania oamenii nu stiau pur si simplu ce inseamna sa fie tinte, atunci azi vor fi fortati sa ia anumite masuri pentru a-si asigura securitatea", a declarat Putin vineri seara la o conferinta de presa in Atena, alaturi de premierul grec Alexis Tsipras. "Va fi aceeasi situatie si in cazul Poloniei", a avertizat liderul rus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.