Politica 23 Mai 2016 13:44
Biroul Permanent al Senatului a amanat luni, din nou, o decizie privind solicitarea DNA de urmarire penala a fostului ministru de externe, sentorul Titus Corlatean, din cauza lipsei de cvorum.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut ca, personal, a insistat pentru demararea procedurilor parlamentare si convocarea BP, astfel incat sa nu existe speculatii. El a mai spus ca este perioada de campanie electorala, ceea ce ar explica lipsa de cvorum.

"Sedinta de Birou Permanent nu a putut sa se tina deoarece nu am avut cvorumul necesar, ca atare am reprogramat sedinta pentru luni, saptamana viitoare. Cel putin doi dintre senatori au informat ca nu pot veni intrucat sunt in deplasari oficiale care au fost programate cu mult timp inainte de sedinta de astazi. Unul este in Luxemburg, celalalt este in Grecia. Am discutat cu colegii, unii au opinat sa organizam Biroul Permanent dupa alegeri, eu am insistat totusi sa facem acest lucru cat se poate de prompt. E adevarat ca suntem in intarzire si sper ca saptamana viitoare sa putem tin sedinta de Birou Permanent pentru a sesiza Comisia juridica cu dosarul care ne-a fost inaintat de la Parchet", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Tariceanu a mai spus ca nu poate sa spuna daca vicepresedintele Biroului Permanent Constantin Augstin Mitu (PSD), care a iesit primul din sala de sedinte, a venit pentru sedinta sau daca a plecat pentru a nu asigura cvorum.

Presedintele Senatului a mai precizat ca toti membrii Biroului Permanent au fost anuntati de saptamana trecuta, cand sedinta BP nu a fost tinuta tot din lipsa de cvorum. "Saptamana trecuta au lispsit si cei de la PNL si de la celelalte partide si de la PSD. Puteti s-o interpretati cum considerati, toate partidele sunt in aceeasi situatie", a spus el.

Intrebat daca Senatul va da un vot in cazul cererii DNA de incepre a urmaririi penale in cazul fostului ministru de Externe Titus Corlatean inainte de alegerile locale, Tariceanu a spus: "Depinde de cat de repede va reactiona Comisia juridica si trebuie sa tineti cont de realitatea politica, suntem in plina campanie electorala, dar eu totusi imi fac datoria ca sa nu se poata comenta ca nu exista disponibilitate la nivelul meu ca presedinte al Senatului."

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

Conducerea Senatului urma sa stabileasca un calendar al dezbaterii solicitarii DNA, respectiv sa dea un termen comisiei juridice pentru raport si sa fixeze o data pentru votul in plen, scrie MEDIAFAX.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut Senatului Romaniei incuviintarea inceperii urmaririi penale pe numele lui Titus Corlatean, fost ministru al Afacerilor Externe, in Dosarul Diaspora pentru fapte de abuz in serviciu si impiedicarea drepturilor electorale, pe care le-ar fi comis indeplinind functia ministeriala.

Senatul a amanat discutarea solicitarii DNA deoarece sedinta de marti a Biroului Permanent nu a intrunit numarul necesar de membri prezenti, motivul invocat fiind acela ca multi alesi sunt plecati in campanie electorala.

"In contextul organizarii alegerilor prezidentiale din anul 2014, in calitate de ministru al afacerilor externe, Corlatean Titus, prin incalcarea procedurilor legale si prin acte de dispozitie, a organizat discretionar sectiile de votare din strainatate, obtinand astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus si sustinut de partidul din care facea si el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat in limitarea numarului de cetateni romani care si-au putut exercita dreptul de vot in strainatate", a precizat DNA intr-un comunicat de presa.

Citeste si:
Inna, primele declarații despre cererea în căsătorie. Cum au...
Inna, primele declarații...

Corlatean a demisionat intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale din 2014, aratand ca nu isi poate asuma infiintarea de noi sectii de votare in strainatate. "Nu pot sa accept si nu accept sa incalc legea si legalitatea, nu pot accepta ca institutia MAE sa fie fortata, obligata sa incalce legea si legalitatea pe considerente de interese politice, electorale, ale domnilor Basescu si Iohannis si nu pot accepta sa ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidentiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a infiintarii de noi sectii de votare in strainatate", a fost motivul invocat de Corlatean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.