Politica 22 Mai 2016 16:45
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, spune ca discutia despre o motiune de cenzura la adresa Guvernului ar putea fi reluata dupa 5 iunie, afirmand ca Executivul a profitat de campania electorala pentru a modifica ''pe sest'' prin OUG Codul Penal si cel de Procedura Penala.

''In aceasta chestiune Parlamentul ar trebui sa adopte o atitudine exemplara de sanctionare prin respingerea acestei OUG fara niciun fel de dezbatere pentru a arata ca acest chestiuni sunt obligatoriu subiectul unor dezbateri in Parlament, subiectul unor dezbateri democratice, aceasta este calea, corecta, normala prin care sa fie adoptate modificarile la cele doua Coduri'', a declarat duminica copresedintele ALDE.

Intrebat daca isi mentine afirmatiile privind o eventuala motiune de cenzura, Tariceanu a afirmat ca au fost multe motive in ultima perioada de sanctionare a Guvernului.

''Stam si ne gandim foarte serios. Suntem in perioada campaniei electorale si cred ca acesta este si motivul pentru care Guvernul a profitat de o perioada relativa de acalmie pentru a da pe sest ordonanta'', a adaugat el. Intrebat daca discutia despre motiune va fi reluata la toamna, liderul ALDE a replicat: ''S-ar putea sa fie reluata si mai devreme, in luna iunie dupa incheierea campaniei''. El a precizat ca s-ar putea intalni luni cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

''Probabil ca luni va fi un bun prilej daca si domnia sa va fi in Bucuresti sa discutam direct si nu numai prin telefon cum am facut in ultima perioada'', a spus Tariceanu. ''Discutam multe probleme cand ne vedem'', a raspuns el, intrebat daca va aborda subiectul motiunii.

Chestionat in legatura cu afirmatiile fostului presedinte Traian Basescu, care l-a acuzat ca, la fel ca fostul premier Victor Ponta, are ''nesimtirea de a tipa degeaba'' pe tema modificarilor la Codul Penal si Codul de Procedura Penala in conditiile in care Parlamentul nu si-a gasit timp sa-si indeplineasca atributiile constitutionale de a pune legile in acord cu deciziile CCR, Tariceanu a subliniat ca OUG cuprinde nu mai putin de 140 de modificari, ''cu mult mai mult'' decat articolele care au fost declarate neconstitutionale de Curte.

''In al doilea rand Parlamentul a plecat pe hai sa spunem drumul legal, Senatul a adoptat modificarile. Anul trecut in momentul in care ele au trebuit sa fie votate in Camera Deputatilor, un cor pe care il vedem permanent, dar care acum este extrem de tacut, a inceput sa vocifereze si sa acuze Parlamentul ca prin modificarile la cele doua Coduri va anihila cele mai importante parghii ale luptei anticoruptie. In fata acestei atitudini care a proliferat atunci intr-o maniera incorecta foarte multi parlamentari au hotarat ca sa nu mai voteze aceste modificari pentru ca sa nu poata fi acuzati ca ar submina eforturile de combatere a coruptiei. Ceea ce a facut in momentul de fata insa acest Guvern este inacceptabil si incercati sa va imaginati ce s-ar fi intamplat daca un guvern politic ar fi adoptat modificarile la cele doua coduri prin OUG - ce plansete, ce strigate, ce vaite am fi inregistrat, ce acuze nimicitoare. Vad ca actualul Guvern, dupa ce ca a pregatit pe sest toate aceste modificari, n-are niciun fel de problema si, mai mult decat atat, vad ca exista si sustinatori. Eu cred ca daca intr-o democratie aceste chestiuni care vizeaza lucruri fundamentale sunt modificate pe sest prin OUG fara o dezbatere publica e un derapaj foarte grav pe care eu cel putin nu sunt dispus sa il tolerez'', a argumentat presedintele Senatului.

Citeste si:
Cum te poate ajuta o campanie de advertoriale SEO?
Cum te poate ajuta o campanie...

Procurorul poate solicita de la banci datele financiare ale unei persoane, fara aprobarea initiala a unui judecator, se arata in ordonanta de modificare a Codului de Procedura Penala adoptata de Guvern, masura despre care unii avocati, dar si un ONG, sustin ca este neconstitutionala, scrie MEDIAFAX.

Unii avocati de drept penal sustin ca modificarea, cu disparitia sintagmei ''cu incuviintarea prealabila a judecatorului de drepturi si libertati'', incalca drepturile si libertatile prevazute de Constitutie.

''Noile modificari ale Codului Penal si de Procedura penala si NECONSTITUTIONALE: (1) Procurorul poate solicita unei institutii de credit sau oricarei alte institutii care detine date privind situatia financiara a unei persoane comunicarea datelor privind existenta si continutul conturilor unei persoane, in cazul in care exista indicii temeinice cu privire la savarsirea unei infractiuni si exista temeiuri pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe'', se arata intr-o postare a avocatului Marius Vicentiu Coltuc, pe blogul sau personal.

Citeste si:
Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de...
Ciucă: OUG privind măsurile...

De asemenea, APADOR-CH (Asociatia privind apararea drepturilor omului din Romania) sustine ca modificarea incalca dreptul la viata privata, garantat in art. 26 din Constitutie si in art. 8 din Conventia Drepturilor Omului. APADOR-CH reclama totodata ca ''este in acelasi timp si o masura vadit neconstitutionala, intrucat art. 115 al. 6 din Constitutie interzice adoptarea de ordonante de urgenta prin care sunt afectate drepturile si libertatile prevazute de Constitutie''.

''Modificarea art. 153 din codul de procedura penala, constand in eliminarea filtrului judecatoresc, ce era prevazut, si in abilitarea procurorului de a cere direct de la banci, fara incuviintarea judecatorului, datele financiare ale unei persoane, nu a fost ceruta in nicio decizie a Curtii Constitutionale si nici prin vreo directiva europeana ce trebuie implementata'', se arata in comunicatul APADOR-CH.

Ordonanta adoptata de Guvern prevede, in total, peste 150 de modificari ale Codului Penal si Codului de Procedura Penala.

"Guvernul a modificat si a completat, printr-o ordonanta de urgenta, legea 286 privind Codul Penal si Legea privind Codul de Procedura Penala. Aceasta ordonanta a fost necesara pentru ca, de la intrarea in vigoare a noului Cod Penal si a noului Cod de Procedura Penala, au fost nu mai putin de 15 decizii al CCR, care au produs un impact important asupra acestor acte normative. In consecinta a fost necesara
transpunerea urgenta a unor acte normative pentru clarificarea unor elemente din aceste doua coduri, conform indicatiilor pe care Curtea le-a facut", a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant Executivului.

Citeste si:
Moțiunea împotriva ministrului Muncii a fost respinsă de Camera...
Moțiunea împotriva...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.