Plenul Senatului a adoptat luni legea privind imprumutul de 150 de milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova, admitand partial cererea de reexaminare trimisa Parlamentului de presedintele Klaus Iohannis si pastrand articolul privind impunerea de conditii Chisinaului.

Legea a fost adoptata dupa dezbateri in plenul Senatului cu 68 de voturi "pentru" si un vot "impotriva" in forma adoptata de Camera Deputatilor. In timpul dezbaterilor, mai multi senatori au sustinut ca Romania nu poate impune conditii Republicii Moldova pentru a acorda imprumutul, asa cum a cerut presedintele, insa raportul Comisiei de buget, care prevedea eliminarea conditiilor, a fost respins.

Fostul ministru al Finantelor Publice, senatorul Eugen Teodorovici, care a semnat acordul la Chisinau, a spus in timpul dezbaterilor din plen ca Romania nu poate sa impuna conditii pentru ca nu este "normal si corect" si ca Republica Moldova trebuie sa respecte angajamentele luate fata de Comisia Europeana si fata de Fondul Monetar International.

Senatorii intentionau sa elimine un articol prin care notificarea si confirmarea indeplinirii masurilor si conditionalitatilor necesare eliberarii transelor se face prin schimb de scrisori aprobat prin hotarare de Guvern, insa raportul comisiei sesizate in fond a fost respins in plen.

Senatorul Cristiana Anghel a cerut reluarea votului pentru ca mai multi senatorii au inteles ca voteaza renuntarea la conditii. Ioan Chelaru, presedintele de sedinta, a precizat ca senatorii au votat admiterea in parte a cererii de reexaminare trimisa de presedintele Romaniei.

La sfarsitul lunii martie deputatii au respins cererea de reexaminare trimisa de presedinte si au adoptat legea cu amendamente. Acordul semnat la 7 octombrie 2015, la Chisinau, prevede asistenta financiara rambursabila intre Romania, in calitate de imprumutator si Republica Moldova in calitate de imprumutat, in suma de pana la 150.000.000 de euro.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, in noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova.

Citeste si:
Dorian Popa a cheltuit 4 milioane de euro în ultimii cinci ani:...
Dorian Popa a cheltuit 4...

Iohannis si-a motivat decizia si a explicat ca nu are incredere in faptul ca Republica Moldova va continua reformele, precizeaza MEDIAFAX.

"Cererea de reexaminare asupra Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova nu inseamna o usa inchisa si nici renuntarea la ajutorul pe care il dam romanilor de peste Prut. A fost singurul instrument juridic avut la dispozitie pentru ca imprumutul de 150 de milioane de euro sa fie reportat pana dupa clarificarea evolutiilor de la Chisinau. In functie de aceste evolutii, legea se poate intoarce oricand la promulgare. Romania ramane in continuare acelasi sustinator al Republicii Moldova in parcursul sau pro-european", a scris presedintele in mesajul sau.

Mai mult, Romania a conditionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de catre Chisinau.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

La sfarsitul lunii ianuarie, premierul Dacian Ciolos i-a trimis omologului sau moldovean o lista care include 7 masuri pentru crearea conditiilor necesare transferarii primei transe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.