Depunerea candidaturilor pentru consiliile locale, primari si consiliile judetene incepe luni, in aceeasi zi in care Curtea de Apel Bucuresti ia in discutie plangerea formulata de PNL pe tema alegerii primarilor in doua tururi de scrutin.

Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si candidatii independenti care participa la alegeri pot sa isi depuna candidaturile pana pe 26 aprilie, sub semnatura conducerilor organizatiilor judetene si pe baza listei sustinatorilor, scrie MEDIAFAX.

Candidaturile raman definitive cel tarziu in data de 4 mai. Campania incepe oficial vineri, 6 mai, si se incheie sambata, 4 iunie, la ora 7,00. Votul va avea loc duminica, 5 iunie, intre ora 7.00 si 21.00.

Alegerile locale din iunie 2016 vor aduce la linia de start primele partide formate in baza noii legi care permite infiintarea formatiunilor politice cu doar trei membri. 126 de partide, aliante si uniuni si-au inscris la Biroul Electoral Central denumirile si insemnele cu care vor candida la locale.

Printre formatiunile inscrise se numara Partidul Oamenilor Liberi, Partidul Societatii Iesene, Partidul NeoSocialist, Partidul Ialomitenilor, Partidul "Forta Moldova", Partidul Social Democrat al Muncitorilor, Partidul Renasterea Sacalazului, Partidul Nou Dreapta, Partidul Nostru, Partidul Fapta sau Partidul Mandri ca Suntem Aradeni.

Formatiunile au dat dovada de inventivitate nu doar in privinta denumirii, ci si in ceea ce priveste sigla. Astfel, de pilda, Partidul ''Blocul Unitatii Nationale'' are drept semn electoral un patrat in care este scris "100% BUN", iar Partidul Unitatii Sociale, un unicorn.

Liderul PNL Alina Gorghiu a precizat ca in pofida scepticismului unora, este timp suficient pentru ca instanta de contencios administrativ sa trimita dosarul la Curtea Constitutionala care sa dea o decizie, astfel incat alegerile locale sa se desfasoare in doua tururi de scrutin.

Citeste si:
Povestea zilelor săptămânii. Caracteristica fiecărei zile a săptămânii
Povestea zilelor săptămânii....

''Acum stiu argumentele celor care privesc cu scepticism (…) Eu nu cred ca timpul ar trebui sa blocheze un demers care duce la ideea de democratie in Romania si la legitimitatea primarilor. E timp suficient si daca se pronunta (CCR-n.r.) cu cateva zile inainte. Avem tot timpul din lume sa organizam, dupa doua saptamani de la data de 5 iunie, alegeri'', a sustinut copresedintele PNL in urma cu o saptamana la Pro TV.

PNL a depus pe 12 februarie o plangere prealabila la Secretariatul General al Guvernului prin care instiinteaza ca va ataca Hotararea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale.

Demersul PNL este singura cale procedurala pe care partidul o mai avea la dispozitie pentru a pune in discutie legea alegerilor locale, respectiv organizarea acestora intr-un singur tur de scrutin. Legea este in viogare si nu poate fi atacata la CCR decat in cadrul unui proces pe rolul instantelor sau, direct, de Avocatul Poporului.

Citeste si:
Primăriile, obligate să aloce 30% din buget pentru a încuraja...
Primăriile, obligate să aloce...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.