Guvernul va avea miercuri o prima discutie pe tema legii salarizarii, pe ordinea de zi a sedintei figurand si un proiect de ordonanta privind stabilirea unor masuri de reorganizare la nivelul administratiei publice centrale, dar si noi schimbari de prefecti.

Premierul Dacian Ciolos a detaliat luni variantele aflate pe masa Executivului. Referitor la solutiile luate in calcul, el a anuntat ca una prevede o crestere multianuala, pana in 2020, iar cealalta este o solutie de moment care se refera numai la anul viitor.

"Deci avem o data solutia mobilizarii resurselor bugetare pana in 2020, limitate asa cum sunt, si sa vedem ce si putem face cu ele, sa gandim o lege pe patru ani pornind de la un nivel de salariu minim si de acolo in sus sa vedem ce si de unde putem reechilibra lucrurile. O alta varianta la care ne gandim foarte serios, in masura in care consideram ca nu putem pune pe masa un proiect de lege al salarizarii unitare realist, multianual, cu sanse de aplicare, sa vedem ce putem face in anul care vine, cu resursele pe care stim ca le putem mobiliza, cu proiectul de buget pe care-l vom propune si sa venim cel putin cu aceasta prima faza a reechilibrarii, urmand sa gandim apoi, sau sa gandeasca viitorul Guvern, viitorul Parlament, in functie de ce-si asuma", a precizat seful Guvernului.

Premierul a dat asigurari ca indiferent de solutia aleasa, salariile vor creste.

"Oricum, orice propunere legislativa vom face ea va merge in sensul cresteri ale salariilor pentru anumite categorii tocmai pentru a asigura aceasta reechilibrare. Deci aici vom aborda un raspuns, care sunt constient, va fi un raspuns partial, dar vreau sa venim cu un raspuns care sa fie realist si aplicabil", a conchis Ciolos.

Discutia vine in conditiile in care deputatii din Comisia de munca au dezbatut, marti, timp de sapte ore, legea pentru adoptarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in 2016 si alte masuri fiscal-bugetare, adoptand 130 de amendamente, impactul bugetar al unuia singur - egalizarea salariilor functionarilor din administratia locala cu cei din administratia centrala - fiind de 1,6 miliarde de lei.

Citeste si:
Andreea Bălan și Andreea Antonescu, subiect de discuție pentru...
Andreea Bălan și Andreea...

Explicatia oferita de social-democratul Adrian Solomon, presedintele Comisiei de munca, a fost ca deputatii vor ''sa traga un semnal de alarma'' privind necesitatea legii salarizarii unitare.

Potrivit ordinii de zi oficiale, Executivul va continua procesul de numiri/eliberari de prefecti si/sau subprefecti si va adopta un proiect de ordonanta privind stabilirea unor masuri de reorganizare la nivelul administratiei publice centrale, scrie MEDIAFAX.

Totodata, printre memorandumurile ce vor fi luate in discutie figureaza si cel pe tema negocierii Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Islamice Afganistan privind cooperarea in domeniul prevenirii si combaterii criminalitatii organizate, a terorismului si a altor infractiuni grave, al ordinii publice si al managementului situatiilor de urgenta.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.