Dezvoltarea infrastructurii in Delta Dunarii trebuie abordata in asa fel incat sa ajute cresterea economica a zonei, dar sa nu distruga "partea naturala", a afirmat premierul Dacian Ciolos, el precizand ca urmeaza sa fie lansata o strategie de dezvoltare si va incepe finantarea unor proiecte.

"Cred ca atunci cand abordam pescuitul trebuie sa avem o abordare specifica pentru Delta, si cand abordam dezvoltarea turismului trebuie sa tinem cont de specificul Deltei si cand abordam infrastructura trebuie sa vedem ce solutii sunt ca infrastructura sa ajute la dezvoltarea economica, dar sa nu distruga partea naturala", le-a spus premierul participantilor la intalnire privind Investitia Teritoriala Integrata Delta Dunarii, care a avut loc, joi, la Guvern.

Prim-ministrul a precizat ca atunci cand se vorbeste de Delta Dunarii nu se face referire strict, din punct de vedere al mediului, la zona cuprinsa intre cele trei brate de varsare ale fluviului, ci la toata zona protejata care tine de la Tulcea la Constanta.

"Din punct de vedere economic si de dezvoltare teritoriala sigur ca trebuie sa ne referim nu doar la spatiul dintre cele trei brate, ci si la zona continentala care inconjoara Delta, insa pentru mine este important ca la sfarsitul acestui proces sa avem intr-adevar un proiect de dezvoltare al Deltei care sa permita oamenilor sa ramana acolo, cei care doresc, sa aiba din ce sa traiasca din punct de vedere economic, sa dimensionam proiectele pe care le vom finanta in asa fel incat sa avem in vedere si infrastructura de transport si infrastructura sociala si de educatie, dar si fonduri, alocari financiare, suficiente pentru partea de dezvoltare economica. Sa gandim toata aceasta parte o dezvoltare economica durabila care sa tina cont de specificul Deltei si anume de faptul ca trebuie sa gasim solutii care sa permita conservarea, si conservarea resurzelor naturale, dar si conservarea unor traditii care si-au demonstrat viabilitatea in lungul timpului", le-a spus Ciolos.

Referitor la programul integrat de dezvoltare a zonei, Dacian Ciolos a afirmat ca e un proiect pe care il urmareste de mai multi ani, inclusiv din perioada in care era comisar european, scrie MEDIAFAX.

“Am fost de multe ori in Delta Dunarii si am considerat ca dincolo de protectia asigurata la nivel international prin definirea Rezervatiei biosferei Delta Dunarii, noi, in Romania, avem o responsabilitate mare pentru a face din acel spatiu, dincolo de rezervatie, un spatiu de dezvoltare care sa respecte si pe oamenii care traiesc acolo, sa respecte si valorile natural pe care le avem acolo si sa fie un spatiu de dezvoltare socio-economica si de mediu”, a spus premierul.

In opinia sa, Romania a facut o alegere buna prin folosirea fondurilor europene din mai multe programe operationale pentru Delta Dunarii si integrarea lor intr-o abordare strategica.

Citeste si:
Omnichannel: o abordare integrată pentru dezvoltarea magazinului...
Omnichannel: o abordare...

“As vrea ca in lunile urmatoare aceasta abordare sa capete si viata si sa incepem sa finantam proiecte”, a spus Dacian Ciolos.

Dacian Ciolos a subliniat faptul ca in ultimii doi ani s-a lucrat cu Banca Mondiala, cu experti guvernamentali, cu actori locali - autoritati locale, asociatii neguvernamentale - si cu actori economici, pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii, dar a anuntat ca si el a avut zilele trecute consultari cu organizatii neguvernamentale, cu organizatii de protectia mediului, cu autoritati locale si cu organizatii profesionale ale pescarilor.

"Astazi, as vrea sa avem o discutie despre cum sa pregatim lansarea, aprobarea, acestei strategii la care s-a lucrat, sa vedem daca mai e ceva de ajustat, si apoi sa asiguram o corelare mai buna intre aceasta strategie si alocarile pe prioritati in cadrul acestui instrument teritorial de investiti", le-a spus Ciolos participantilor la discutii.

Citeste si:
Cum schimbă tehnologia infrastructura orașelor
Cum schimbă tehnologia...

La intalnire, au fost prezenti ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, dar si reprezentanti ai unor organizatii nonguvernamentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.