Epopeea legii salarizarii bugetarilor se apropie de final.

Legislatia in sistemul bugetar a cunoscut foarte multe modificari de-a lungul timpului. Haosul s-a accentuat si mai mult in ultimii cinci ani, in conditiile in care o particularitate a sistemului bugetar romanesc este reprezentata de lipsa unei legi unice de salarizare.

Desi salariul mediu brut din Romania se afla, in prezent, la aproape 2.700 RON, conform tradingeconomics.com, situatia este diferita in functie de orase, precum si de sectorul public sau privat in care angajatii activeaza. Spre exemplu, bugetarii au castigat, in 2014, cu 24% mai mult decat angajatii din mediul privat, conform insse.ro. Cu toate acestea, sistemul bugetar a fost dominat de mari incertitudini, in special dupa debutul crizei economice din 2008.

O scurta istorie a legii salarizarii

Legea salarizarii unice are o istorie haotica si controversata, dupa cum putem citi in aceasta analiza pe larg cu privire la legea salarizarii bugetarilor.

Pana in 2010, salarizarea bugetarilor a fost reglementata de OUG 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza pentru personalul contractual din sistemul bugetar. Actul normativ stabilea salariile de baza pentru majoritatea categoriilor de personal din sistemul bugetar. Pe langa ordonanta existau, insa, si legi speciale pentru diferite categorii de personal.

Dupa debutul crizei economice din 2008, cateva schimbari importante au avut loc in 2010, in modul de stabilire si de calcul ale salariilor in sistemul bugetar. Prin legea 330/2009 se asimilau salariului de baza anumite sporuri permanente si se introduceau coeficientii de ierarhizare pe functii, nivel de studii si gradatia corespunzatoare transelor de vechime.

Salariul de baza era determinat, astfel, prin inmultirea coeficientului de ierarhizare cu valoarea de referinta (in 2010 era de 705 lei). In plus, valoarea sporurilor a fost plafonata la 30% din salariul de baza.

Scaderi cu 25% si majorari cu 15%

In iulie 2010, Guvernul a adoptat legea 118/2010 ca masura pentru restabilirea echilibrului bugetar. Aceasta reducea cu 25% salariul brut. Deoarece legea cadru de salarizare nu mai putea fi adoptata, Legea 330/2009 era abrogata, iar in locul ei era adoptata Legea 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din bani publici.

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

In decembrie 2010 este adoptata Legea 285/2010, dupa ce autoritatile au constatat ca legea 284/2010 nu se putea aplica in acel an. Conform noii legi, salariile de baza de la nivelul lunii octombrie 2010 se indexau cu 15%.



Legea salarizarii unice nu a fost aplicata niciodata

Legea 284/2010 nu a putut fi aplicata nici in urmatorii ani. Spre exemplu, in 2014, salarizarea in sistemul bugetar a fost reglementata de OUG 103/2013. In 2015, salariile si componentele salariale s-au mentinut la nivelul anului 2014, insa au avut loc si doua indexari (in martie si septembrie), pentru personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant.

In plus, pentru personalul nedidactic si unitatile de invatamant preuniversitar de stat, unitatile conexe ale invatamantului preuniversitar, institutiile de invatamant superior de stat si personalul din bibliotecile centrale universitare, salariile de baza si sporurile au fost majorate cu 12% fata de nivelul acordat pentru luna iulie 2015, conform OUG 27/2015.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Legea salarizarii unice, pe ultima suta de metri

Desi epopeea salarizarii bugetarilor pare fara sfarsit, legea salarizarii unice a intrat pe ultima suta de metri, dupa ce premierul Dacian Ciolos s-a intalnit, luni dimineata, cu ministrul Muncii, Ana Costea, si cu ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, pentru a discuta pe marginea noii legi.

„Sper eu ca saptamana viitoare sa fim in masura sa punem in dezbatere publica un prim proiect de lege a salarizarii unitare. Vedem acum marjele de crestere a bugetului salarizarii pe care il avem pe urmatorii patru ani si cu acele marje obiectivul este sa ducem salariile mai mici si dezechilibrele salariilor mai mici in sus. Salariile care sunt deja mari in unele ministere nu le vom putea creste”, a declarat Dacian Ciolos, conform Agerpres.


Sursa foto: Nicu Buculei/Flickr, Friends of Europe/Flickr, pexels.com

Citeste si:
Vicepreședinte PSD reclamă un „haos general” în Guvern
Vicepreședinte PSD reclamă un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.