Romania este un exemplu de bune practici la nivel european in combaterea antiseminismului, a transmis presedintele Klaus Iohannis marti, in cadrul unei ceremonii la Ambasada Romaniei la Berlin, la preluarea presedintiei Aliantei Nationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

"Romania este acum un exemplu de bune practici la nivel european si nu numai, un loc in care cultivarea si apararea memoriei victimelor Holocaustului si combaterea antisemitismului reprezinta un proces continuu si o cale pentru educatie in societate", a transmis presedintele la ceremonia din Germania, mesajul fiind citit de consilierul prezidential Laurentiu Stefan.

Presedintele a amintit de construirea la Bucuresti a Memorialului Holocaustului, instituirea unei zile nationale de comemorare a victimelor Holocaustului, introducerea unui curs si a unui manual pentru liceu dedicate Holocaustului, deschiderea arhivelor Holocaustului, interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, subliniind ca Romania este pregatita pentru acest mandat, potrivit unui comunicat de presa emis de Administratia Prezidentiala.

"A fost nevoie de un proces complex si dificil, de un efort remarcabil, dar care a dat rezultate foarte bune si care a dovedit ca elitele noastre si societatea romaneasca au inteles in final importanta unui astfel de demers. Astfel, astazi, in 2016, putem spune ca suntem suficient de vigilenti si pregatiti pentru anihilarea oricaror forme incipiente de ura, discriminare si insultare a memoriei victimelor", a mai afirmat presedintele.

Seful statului a mentionat contextul "extrem de complicat si fragil" care "genereaza incertitudini, divergente si tensiuni, si care pune la incercare capacitatea statelor de a raspunde provocarilor" in care Romania preia conducerea IHRA.

"Actuala criza a migratiei arata clar nevoia urgenta de cooperare pentru combaterea tuturor comportamentelor care instiga la xenofobie, la ura, la diviziune pe criterii religioase, etnice sau rasiale. Avem nevoie in continuare de initiative convergente pentru a putea descuraja aceste comportamente si pentru a avansa programe educationale, culturale si de cercetare menite a combate aceste forme extremiste, prin crearea unei retele de legaturi functionale", potrivit sursei citate.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

De asemenea, Iohannis a aratat ca in mandatul sau la conducerea IHRA, Romania considera prioritara implicarea tuturor segmentelor din societate, in special prin media si social media, in combaterea antisemitismului, rasismului si xenofobiei si deschiderea unui dialog in vederea consolidarii educatiei si promovarii cercetarii academice in domeniul Holocaustului. De asemenea, in cadrul celor doua sesiuni plenare, la Bucuresti si Iasi, Romania si-a propus impulsionarea colaborarii dintre institutiile statului si societatea civila, scrie MEDIAFAX.

Presedintele Klaus Iohannis se afla, incepand de duminica seara intr-o vizita de stat in Israel, unde a anuntat ca sprijina infiintarea in Romania a unui Muzeu al Evreilor si Holocaustului. Presedintele s-a intalnit la Ierusalim cu omologul sau israelian, Reuven Rivlin, la resedinta prezidentiala "Beit Hanasi". De asemenea, la sediul Guvernului, a avut loc si a avut un tête-à-tête cu prim-ministrul, Benjamin Netanyahu.

Citeste si:
Măsurile de prevenire și combatere a pandemiei, condițiile de muncă...
Măsurile de prevenire și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.