Premierul Dacian Ciolos a declarat, marti, dupa intalnirea cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, ca Romania conditioneaza acordarea primei transe din acordul de asistenta financiara rambursabila de un set de masuri concrete de reforma pe care Guvernul de la Chisinau trebuie sa le ia in perioada urmatoare.

''Inainte de a livra prima transa, ne dorim masuri concrete care sa demonstreze dorinta de reforma'', a spus Ciolos, precizand ca lista acestor reforme va fi inaintata guvernului moldovean pana la sfarsitul acestei saptamani.

Premierul roman a precizat ca aceasta prima transa din Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, se ridica la 60 de milioane de euro. Livrarea depinde de ratificarea acordului in Parlament, a adaugat Ciolos, aratand ca a avut o discutie pe aceasta tema cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Totodata, acordarea acestei prime transe va depinde si de rezultatele primei vizite a FMI la Chisinau, a subliniat primul-ministru roman. Ciolos a aratat ca a discutat acest subiect si cu comisarul european penru Vecinatate, Johannes Hahn, care are o abordare similara.

In prima faza insa, Romania isi propune sa acorde Republicii Moldova un sprijin de urgenta pentru cetatenii cei mai nevoiasi, constand in principal in produse de prima necesitate, a declarat Ciolos. ''In masura in care Guvernul din Moldova se angajeaza la niste reforme, Guvernul Romaniei are in vedere intr-o prima faza un sprijin de urgenta pentru a ajuta cetatenii mai nevoiasi din Republica Moldova sa iasa din perioada de iarna, o perioada mai dificila. In perioada urmatoare analizam posibilitatea pentru a veni cu un anumit sprijin pentru anumite produse de prima necesitate pe care am dori sa le putem furniza direct cetatenilor Republicii Moldova'', a precizat premierul.

''Pornind de la niste angajamente clare de reforma pe care speram sa le vedem din partea Guvernului Republicii Moldova nu doar declarativ, ci si faptic, Guvernul Romaniei este gata in aceste conditii sa sprijine Republica Moldova pe parcursul europen si sa sprijine acest program de reforma. Stabilitatea politica in Republica Moldova este importanta nu doar pentru Republica Moldova, ci si pentru securitatea regiunii si pentru Romania", a subliniat Ciolos.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

El a spus ca aceasta vizita a contribuit la o mai buna intelegere a situatiei dificile prin care trece Republica Moldova si a insistat asupra faptului ca moldovenii au asteptari si nemultumiri ''justificate'', iar Guvernul de la Chisinau trebuie sa poarte un ''dialog intens'' cu societatea civila care vrea un parcurs european.

''Credibilitatea majoritatii parlamentare care sustine guvernul de la Chisinau depinde in mod clar de capacitatea de a lua decizii, de a lua masuri pentru a implementa reforme care sunt asteptate in primul rand de cetatenii din Republica Moldova, dar si de Romania ca tara vecina, partenera, si din semnalele pe care le am, sunt asteptate si de partenerii europeni si euro-atlantici. Incurajam Guvernul sa tina legatura cu reprezentantii societatii civile, sa asculte doleantele si asteptarile legitime care merg in directia mentinerii parcursului european al Republicii Moldova", a afirmat seful Executivului de la Bucuresti.

Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...

El a aratat ca Romania doreste sa-si coordoneze sprijinul financiar si cu Comisia Europeana si cu FMI, acesta urmand sa functioneze ca ''un pod'' intre momentul de fata si momentul in care Republica Moldova va fi in masura sa semneze un acord cu FMI.

Potrivit lui Ciolos, ''in o a treia etapa, in masura in care Guvernul demonstreaza ca se angajeaza la reforme structurale care sa asigure un parcurs european, suntem pregatiti sa venim si cu alte programe de actiuni si de sprijin in aceasta directie''.

Ciolos si Pavel Filip au avut, anterior intrevederii de la Palatul Victoria, o discutie informala la o vila de protocol, potrivit unor surse oficiale.

Premierul moldovean se afla, la momentul transmiterii acestei stiri, la Palatul Cotroceni, unde discuta cu presedintele Klaus Iohannis. El se va intalni apoi cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Citeste si:
Cioloș: Suportăm partide care nu doresc reforme - cazul guvernării...
Cioloș: Suportăm partide care...

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare, la inceputul lunii noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si R.Moldova, considerand ca promulgarea nu este oportuna cata vreme nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme, scrie MEDIAFAX.

Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, vizeaza ratificarea unui acord de asistenta financiara rambursabila in suma de pana la 150 de milioane de euro din disponibilitatile rezultate din procesul de privatizare, inregistrate in soldul contului curent in valuta deschis la Banca Nationala a Romaniei. Asistenta financiara rambursabila este acordata Republicii Moldova pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei de stat. Imprumutul se acorda in maximum trei transe, iar scadenta fiecareia dintre acestea este de maximum 5 ani.

Citeste si:
Resturile unei rachete au căzut în R. Moldova, aproape de granița...
Resturile unei rachete au...

Parlamentul moldovean a aprobat miercurea trecuta Guvernul condus de Pavel Filip, un vicepresedinte al Partidului Democrat, aflat la putere, insa votul a fost urmat de proteste violente la sediul Legislativului. Membrii noului Guvern au depus juramantul, in cursul noptii de miercuri spre joi, la sediul Presedintiei.

Zeci de mii de oameni au participat, duminica, la manifestatii in centrul Chisinaului, contestand Guvernul Pavel Filip si cerand organizarea de alegeri parlamentare anticipate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.