Dacian Ciolos a declarat, la comisiile de afaceri europene,ca cere sustinerea Parlamentului pentru mandatul cu care va reprezenta Romania la Consiliul European,precizand ca Romania isi mentine rezerva fata de un mecanism permanent de relocare a migrantilor,fiind nevoie de tratarea cauzelor migratiei.

Premierul a spus ca pe agenda sunt programate discutii despre migratie, lupta impotriva terorismului, dar si despre intarirea uniunii economice si monetare.

"Pe agenda acestui Consiliu vor fi discutii legate de migratie, de lupa impotriva terorismului, vor fi discutii legate de intarirea uniunii economice si monetare, care vine in urma raportului celor cinci presedintie ai Comisiei, Consililui, Parlamentului, zonei Euro Grupului si a Bancii Centrale Europene, care merg in directia unei intariri a uninunii economice si monetare si Comisia o sa pregateasca cateva idei, cateva propuneri. Un alt subiect este intarirea pietei interne cu cateva propuneri din partea Comisiei", a spus premierul.

Dacian Ciolos le-a mai spus parlamentarilor ca migratia este o problema "sensibila" si un test pentru Uniunea Europeana. "Prinicipala tema va fi cea legata de migratie, un subiect cu sensibilitate politica si care preocupa statele membre in momentul de fata, as spune ca este chiar un test pentru Uniunea Europeana sa-si arate nu doar solidaritatea, dar si capacitatea de a lua decizii pe subiecte mai sensibile. Pana acum masurile au fost concentrate pe efectele migratiei si mai putin pe cauze si elementul central al mandatului pe care vi-l propunem este acela ca Romania sa continue sa insiste pe nevoia de a trata cauzele migratiei, de a le intelege bine si de a gasi masuri pentru a tine sub control cauzele migratiei ilegale si necontrolate", a mai declarat Ciolos, precizand ca Romania isi mentine rezerva fata de un mecanism permanent de relocare care nu ar rezolva problema de fond, ci doar cauzele.

De asemenea, privitor la audierea sa in comisiile de afaceri europene, Ciolos a spus ca i se pare firesc sa colaboreze cu Parlamentul si ca una din prioritatile acestui Guvern este de "a da o prezenta proactiva a Romaniei in structurile europene".

"Mi se pare un gest firesc, de normalitate prezenta mea aici, o data ce eu insumi am fost mandatat de presedintele Romaniei sa particip la aceasta reuniune a Consililui European, mi se pare firesc sa avem acest, mai mult decat schimb de opinii, cer sustinerea Parlamentului pentru a sustine acest mandat in Consiliul European, un gest de normalitate cu atat mai mult cu cat una din prioritatile acestui Guvern este de a reda sau de a da o prezenta proactiva a Romaniei in structurile europene si aceasta prezenta proactiva presupune, din punctul meu de vedere, o colaborare intre Executiv si Legislativ si aceasta implicare a Parlamentului in problematica europeana nu poate sa ne duca decat la lucruri pozitive si sa dea mai multa greutate si punctelor de vedere pe care reprezentantul Romaniei le sustine in Consiliu", a declarat premierul Dacian Ciolos.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Premierul Dacian Ciolos a fost delegat de presedintele Klaus Iohannis sa reprezinte Romania la Consiliul European din 17-18 decembrie, la care se va discuta, in principal, problema migrantilor.

Este pentru prima data cand premierul, delegat de seful statului sa participe la Consiliul European, este audiat de comisiile de afaceri europene in legatura cu mandatul de reprezentare a Romaniei la Bruxelles. In cazul in care mandatul prezentat de seful Executivului este amendat de comisii, ar urma ca acesta sa fie discutat si aprobat in plenul celor doua Camere ale Legislativului.

Daca avizul senatorilor si deputatilor din comisii va fi favorabil, atunci mandatul nu va mai fi discutat si in plenul Parlamentului.

Subiectul participarii la reuniunile Consiliului European a facut obiectul mai multor dispute de-a lungul timpului, atat intre fostul presedinte Traian Basescu si fostul premier Victor Ponta, cat si intre Klaus Iohannis si Victor Ponta. Audierea, in premiera, a lui Dacian Ciolos are loc in baza legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern pe tema afacerilor europene, modificata in 2013.

Citeste si:
Când am putea intra în Schengen. România e de acord să primească...
Când am putea intra în...

Dosarul migratiei va fi discutat in contextul nevoii de intarire a controlului la granitele externe ale Uniunii Europene. "Suntem de parere ca trebuie intarite granitele externe ale UE, si aici nu vorbim despre granitele noastre, care functioneaza foarte bine, ci de alte granite, pe unde intra fluxul in Europa", declara presedintele Klaus Iohannis, in noiembrie, inaintea lucrarilor Consiliului European extraordinar.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat atunci ca pozitia Romaniei ramane neschimbata. "Romania este solidara cu celelalte state membre UE si doreste impreuna cu acestea sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a putea gestiona acest flux important de refugiati. Romania are un control riguros la propriile granite si nu au aparut niciun fel de probleme specifice la noi in tara", spunea Iohannis. Seful statului a mai afirmat ca, pentru tarile de origine a refugiatilor, UE va trebui sa se implice in procesul de "pacificare", iar, pentru tarile de tranzit, va trebui intarita colaborarea intre statele membre pentru a le ajuta sa gestioneze la randul lor fluxul de refugiati.

Citeste si:
Nutritionist: Orice mancare "stropita" cu alcool ingrasa mai tare
Nutritionist: Orice mancare...

In ceea ce priveste lupta importiva terorismului, in contextul evenimentelor care au avut loc in Franta, Ciolos a mentionat ca va fi o discutie si pe acest subiect, Romania sustinand masurile de combatere a acestui fenomen, scrie MEDIAFAX.

"O sustinere activa din partea Romaniei, inclusiv cu intarirea instrumentelor de schimburi de informatii intre statele membre pentru a tine sub control persoanele suspecte si a le putea urmari. Pe termen lung, sugeram masuri pentru a asigura o integrare mai buna, integrare sociala, economica, culturala si evitarea radicalizarii din aceasta perspectiva. Romania sustine si chiar participa la o cooperare politieneasca intensa pentru schimb de informatii specifice din acest punct de vedere si tot in acest context vom sublinia importanta de a mentine si de a consolida, de a reda credibilitatea spatiului Schengen", a punctat Dacian Ciolos.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.