Presedintele Klaus Iohannis a respins, joi, cererile de gratiere formulate de fostul ministru Monica Iacob-Ridzi si de medicul Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Cererea de gratiere a Monicai Iacob-Ridzi a fost depusa la finalul lunii mai, in timp ce Gheorghe Mencinicopschi a cerut gratierea la finalul lunii martie. Dupa analizarea acestora si avizele venite de la Ministerul Justitiei, Klaus Iohannis a decis sa respinga ambele cereri de gratiere, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Doctorul Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului de Cercetari Alimentare, executa din 8 august 2014 o pedeapsa de opt ani de inchisoare in dosarul privatizarii frauduloase a ICA. In acelasi dosar, Dan Voiculescu a primit 10 ani de inchisoare, iar fostul ministru Sorin Pantis sapte ani de inchisoare.

In luna martie a acestui an, Gheorghe Mencinicopschi i-a trimis presedintelui Klaus Iohannis o cerere le gratiere, in dosar fiind incluse documente medicale care ar arata ca acesta sufera de mai multe afectiuni grave. De altfel, in vara acestui an Gheorghe Mencinicopschi a fost internat la Institutul pentru Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" Fundeni, fiind adus de la Penitenciarul Rahova din cauza unor probleme cardiace.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnata definitiv, in 16 februarie 2015, de catre instanta suprema, la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat atunci la Politia Judeteana Cluj, fiind incarcerata la sectia exterioara din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, dar din cauza starii sale de sanatate a fost transferata, in 2 martie, in baza unei solicitari de internare, la Spitalul Penitenciar Jilava. Ulterior, ea a fost reincarcerata la sectia exterioara Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla.

In 26 martie, fostul ministru al Tineretului si Sportului a depus o cerere, care a fost inregistrata la Tribunalul Ilfov, pentru intreruperea executarii pedepsei, motivand ca sufera de numeroase afectiuni medicale, printre care trombofilie si leuconeutropenie. Imediat dupa ce a fost incarcerata, Ridzi a reclamat conditiile in care stau detinutii, spunand ca sistemul medical din inchisori nu este bine gandit si ca pentru un om bolnav ca ea condamnarea la inchisoare este condamnare la moarte.

Citeste si:
Viorica Dăncilă: „Eram premierul României, nu sluga lui Dragnea”
Viorica Dăncilă, despre...

De asemenea, in 28 mai, sotul Monicai Iacob Ridzi, primarul din Petrosani Tiberiu Iacob Ridzi, anunta ca a depus o cerere de gratiere in numele sotiei sale, document in care au fost invocate atat starea de sanatate a acesteia, cat si situatia celor doi copii ai cuplului. Monica Iacob Ridzi a invocat in cererea de a parasi Spitalul Penitenciar Jilava faptul ca are doi copii, respectiv o fetita de un an si sapte luni si un baiat in varsta de cinci ani. In sustinerea cererii de gratiere, fostul ministru a depus mai multe documente, intre care si o dovada ca sufera de o boala hematologica, iar din cauza imunitatii scazute, orice infectie pe care ar putea sa o ia in penitenciar i-ar putea fi fatala.

Administratia Prezidentiala arata atunci ca urmeaza sa analizeze dosarul, care cuprinde cinci bibliorafturi, pentru a se stabili daca acesta indeplineste conditiile de inregistrarea ca si cerere de gratiere. Potrivit procedurilor, dupa inregistrarea la Administratia Prezidentiala, dosarul ajunge la Ministerul Justitiei, care trebuie sa dea un aviz.

Citeste si:
Monica Iacob Ridzi va fi eliberata din inchisoare
Monica Iacob Ridzi va fi...

Intre timp, Monica Iacob Ridzi si-a retras de la Tribunalul Ilfov cererea de intrerupere a executarii pedepsei de cinci ani de inchisoare, iar instanta a luat act, in 16 septembrie.

In aceeasi zi, Monica Iacob Ridzi scria pe blogul sau ca a renuntat la cererea de intrerupere a executarii pedepsei aflata pe rolul Tribunalului Ilfov, dar ca va depune o cerere la Cluj, in speranta ca acolo va intalni ”medici corecti”.

Ea a mai aratat ca, desi medicii care au consultat-o i-au prescris sa urmeze anumite proceduri si sa faca anumite investigatii, pe care nu le putea face nici in penitenciar, nici in vreun spital, ”aceste recomandari au fost «uitate» in concluziile expertizei”. ”Formulele neclare folosite in concluziile raportului reduc la ridicol caracterul de «certitudine stiintifica» a continutului lor si sunt de natura sa induca in eroare instanta cu privire la situatia mea reala, motiv pentru care am decis sa renunt la cererea de intrerupere a executarii pedepsei”, sustinea Ridzi.

Citeste si:
România este pe primul loc în Europa la economia de gaze...
România este pe primul loc în...

De asemenea, ea i-a solicitat presedintelui Klaus Iohannis sa ii accepte cererea de gratiere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.