Romania risca sa intre in infringement pe sectorul de ecarisaj, fiind instiintata de Comisia Europeana ca trebuie sa implementeze cat mai repede un sistem pentru colectarea cadavrelor animalelor.

"Este o problema care trebuie gestionata, pentru ca Romania risca sa intre in infringement, pana la sfarsitul acestui an, ea se refera la ecarisaj. Romania a fost atentionata, sunt institutii, si aici ma refer la Ministerul Agriculturii, ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterninara si pentru Siguranta Alimentelor, n.r.), care trebuie sa implementeze cat mai repede un sistem pentru ceea ce inseamna colectarea cadavrelor, sa spunem asa, in special pentru animalele mari", a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in conferinta de bilant de mandat.

El a fost ministru al Agriculturii timp de trei ani si jumatate, incepand din mai 2012 si a afirmat la prezentarea bilantului de faptul ca anii 2013 si 2014 au fost cei mai buni ani agricoli de dupa 1990.

"Acest lucru este reflectat in primul rand in balanta comerciala. Este prima data dupa 1994 cand avem balanta comerciala pozitiva doi ani consecutivi. Valoarea produselor exportate a crescut semnificativ. Daca in anul 2013 am produs si am exportat produse agroalimentare in valoare de peste 5 miliarde de euro, in anul 2014 valoarea a ajuns la 5,4 miliarde de euro. Important de subliniat este si faptul ca valoarea importurilor a scazut in aceasta perioada, astfel in anul 2013 am avut o valoare de 4,7 miliarde euro, iar in 2014 am avut 4,9 miliarde euro", a spus Constantin.

In opinia sa, cea mai importanta reusita a sa ca ministru a fost faptul ca a platit in avans sau la timp banii pentru fermieri.

"Un element care trebuie subliniat se refera la fondurile europene care s-au atras in aceasta perioada de trei ani si sase luni. Din mai 2012 si pana in noiembrie 2015 s-au atras peste 8 miliarde de euro, atat ca plati directe, cat si ca fonduri de investitii. Am facut si o comparatie pentru a avea o imagine foarte clara, am preluat Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013, cu un grad de absorbtie, in mai 2012, de 44,55% si il predam azi cu un grad de absorbtie de 90,35%. In cifre absolute, a crescut absorbtia de la 3,6 miliarde euro la 7,3 miliarde euro", a spus Constantin.

La Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA), in mai 2012 nivelul de absorbtie era de 43%, respectiv 3,39 miliarde euro, iar acum este de 98% (7,6 miliarde euro), conform sursei citate.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Constantin considera ca reducerea TVA la produsele alimentare si aprobarea sumei de un miliard de euro pentru reabilitarea infrastructurii de irigatii au fost principalele prioritati atinse in mandatul sau.

"Cea mai importanta masura care s-a adoptat in 2015 dupa reducerea TVA s-a referit la Legea Irigatiilor, o lege care pune la dipozitia fermierilor peste 1 miliard de euro, prin care va fi finantata infrastructura principala si care intregeste astfel sistemul de irigatii ce trebuie reabilitat in perioada 2016 – 2020 in Romania. Vorbim de aproape 1,2 milioane hectare care pot fi reabilitate atat ca infrastructura principala cat si infrastructura secundara in urmatoarea perioada. Cred ca, alaturi de reducerea TVA, aceste doua componente reprezinta atat din punct de vedere al volumului cat si din punct de vedere al importantei, prioritati care au fost atinse de acest mandat", a afirmat Daniel Constantin.

Citeste si:
Eforturile Audi: de la protejarea animalelor și plantelor, până la...
Eforturile Audi: de la...

Acesta a vorbit si de faptul ca a reusit in timpul mandatului sau sa reinfiinteze Agentia Zonei Montane. In plus, cand a preluat mandatul in mai 2012, la AFIR (Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale) erau circa 1.500 de angajati, iar acum sunt 1.800 de salariati, mai bine remunerati.

In plus, Constantin spune ca va preda viitorului ministru al Agriculturii doua proiecte de hotarari de guvern privind Legea Irigatiilor, dar si Legea Cooperativelor, depusa in Parlament, si care ar putea fi aprobate pana la sfarsitul acestui an, scrie MEDIAFAX.

La capitolul regrete, ministrul Agriculturii a spus ca ii pare rau ca nu a reusit ca creasca mai mult gradul de absorbtie la Programul Operational pentru Pescuit, program pe care l-a gasit “mai mult suspendat in anul 2012”, cu un grad de absorbtie de doar 21,6%, respectiv 55 milioane euro, iar acum este la 58%, respectiv 150 milioane euro.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.