Codul de etica si conduita al PSD a fost prezentat, vineri, de Liviu Dragnea in sedinta Comitetului Executiv National, fiind asteptate in urmatoarele trei saptamani propuneri de modificare din teritoriu.

"Am prezentat colegilor mei proiectul de Cod de etica si conduita al PSD, care reprezinta un set de reguli de comportament, de principii, pe care membrii nostri trebuie sa le respecte in societate, la locul de munca, in interiorul partidului si in functiile administrative pe care le detin, alese sau numite cu sprijinul politic al partidului", a spus Liviu Dragnea, la finalul reuniunii social-democratilor, care a avut loc la Negresti Oas.

Presedintele PSD s-a declarat "foarte multumit" de forma Codului discutata vineri, afirmand ca acesta a fost primit "foarte bine" de catre liderii partidului. Mai mult, au fost aduse si propuneri de modificare si "imbunatatire", care vor fi dezbatute in urmatorul Comitet Executiv, scrie MEDIAFAX.

Intre timp, proiectul va fi discutat in interiorul organizatiilor judetene, care pot propune, la randul lor, modificari, ce vor fi centralizate de secretariatul general al PSD. Codul de etica si conduita al PSD va fi adoptat in forma finala la urmatoarea sedinta a CExN, care va avea loc in aproximativ trei saptamani, fiind foarte probabil ca aceasta sedinta sa se desfasoare in Moldova.

In sedinta de vineri a fost ales si presedintele Comisiei Nationale de Etica, Integritate si Arbitraj, care se va ocupa cu aplicarea Codului. Acest for urmeaza sa fie condus de catre deputatul Florin Iordache.

Potrivit proiectului de Cod, prezentat vineri de Liviu Dragnea in sedinta CExN, precum si public, noile sanctiuni se pot aplica membrilor impotriva carora este pusa in miscare actiunea penala, este inceputa urmarirea penala, este dispusa arestarea preventiva sau care sunt trimisi in judecata, condamnati in prima instanta sau condamnati definitiv cu executare pentru fapte de coruptie.

Codul de conduita nu prevede sanctiuni diferentiate pentru aceste noi elemente de integritate prevazute in obligatiile membrilor PSD, deciziile urmand a fi luate la nivel judetean sau central de catre institutiile abilitate ale PSD. Astfel, sanctiunile ce pot fi aplicate sunt retragerea sprijinului politic, suspendarea din functia politica, suspendarea din calitatea de membru de partid si excluderea din partid.

Citeste si:
Liviu Dragnea a postat o nouă rețetă. Internauții, glume pe seama...
Liviu Dragnea a postat o nouă...

Deciziile se vor lua individual, in urma unei analize a Comisei Judetene de Etica, Integritate si Arbitraj sau a Comisiei Nationale de Etica, Integritate si Arbitraj. Aceste comisii vor face propuneri catre Biroul Permanent Judetean al PSD sau catre Biroul Permanent National, care vor avea cuvantul final in aplicarea unei eventuale sanctiuni. Comisia judeteana si, respectiv, BPJ vor avea competente in cazul membrilor PSD fara functii in partid la nivel local. Comisia Nationala de Etica si, respectiv, BPN al PSD vor avea competente in cazul membrilor cu functii de conducere la nivel judetean.

Liderii PSD din conducerea nationala a partidului, respectiv membrii Biroului Permanent National, vor putea fi sanctionati doar dupa o evaluare a Comisiei Nationale de Etica, decizia finala apartinand Comitetului Executiv National.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Comisia Nationala de Etica, Integritate si Arbitraj se poate autosesiza in cazul in care considera ca sanctiunile propuse de comisiile judetene sunt necorespunzatoare sau nu au fost stabilite, desi acest lucru se impunea.

In oricare caz, Biroul Permanent National poate dispune asupra hotararilor luate la nivel judetean, de catre comisiile de etica, sau chiar la nivelul Comisiei Nationale, putand sa le mentina, modifice sau chiar infirme. In cazurile liderilor din conducerea centrala a partidului, aceste prerogative sunt preluate de catre Comitetul Executiv National.

Codul de etica si conduita al PSD prevede ca respectarea normelor prezentate "constituie un criteriu pentru evaluarea integritatii si calitatii de membru al partidului".

Documentul contine si o serie de principii la care membrii PSD trebuie sa adere, precum "onestitatea si respectul fata de lege", "respectarea drepturilor civice fundamentale", condamnarea intolerantei, rasismului, antisemitismului, xenofobiei, discriminarilor de orice natura, "integritate si respect in activitatea politica, administrativa si profesionala" ("evitarea gesturilor, a mesajelor si a oricaror actiuni care aduc atingere demnitatii umane, valorilor democratice, imaginii publice a Partidului Social Democrat si exercitarii in conditii de moralitate si respect fata de cetateni a activitatii politice, administrative si profesionale"), "solidaritate si responsabilitate", dar si "transparenta si integritate".

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Codul prevede si faptul ca, in exercitarea activitatii politice, membrii Partidului Social Democrat "nu trebuie sa utilizeze in scop personal functiile si demnitatile politice, in defavoarea interesului organizatiei de partid de care apartin si /sau a imaginii publice a Partidului Social Democrat" si "nu vor profita de functia politica pentru a exercita presiuni – temporare sau de durata – asupra colegilor / organizatiei locale in fortarea unor decizii care sa contravina legii, interesului public, liniei generale a partidului, a agendei politice a acestuia, sau intereselor comunitatii".

Membrii PSD vor avea si obligatia de a pastra "confidentialitatea informatiilor si activitatilor specifice ale partidului / organizatiei, cu exceptia situatiilor in care legea prevede altfel".

Citeste si:
Social-democrații vor ca Marcel Ciolacu să candideze la Președinție...
Social-democrații vor ca...

Codul reafirma obligatia membrilor PSD "de a sustine efortul financiar colectiv al partidului prin achitarea cotizatiei stabilite de Statut".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.