Fostul presedinte Ion Iliescu este urmarit penal in dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Univeristatii, urmata de moartea a patru persoane si ranirea altor trei, au declarat oficiali din Parchetul ICCJ.

[Update]

Oficiali din Parchetul instentei supreme au declarat pentru MEDIAFAX ca in dosarul mineriadei a inceput urmarirea penala impotriva fostului presedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunostinta acuzatiile, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.

Aceleasi surse au declarat pentru MEDIAFAX ca Ion Iliescu va fi chemat din nou la Parchetul instantei supreme, in perioada urmatoare, pentru declaratii in acest dosar.

Ion Iliescu a fost citat, miercuri dimineata, la Parchetul instantei supreme, unde a stat aproximativ o ora. El nu a facut declaratii nici la intrarea, nici la iesirea din sediul Parchetului.

La ora transmiterii acestei stiri, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) este audiat in continuare fostul sef al SRI Virgil Magureanu.

Parchetul ICCJ a anuntat inceperea urmaririi penale in dosarul mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane si ranirea altor trei.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie arata miercuri, intr-un comunicat de presa, ca procurorii militari continua ancheta in dosarul 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, cunoscut ca dosarul "Mineriadei", ca urmare a ordonantei procurorului general al PICCJ de infirmare a solutiei si confirmarea ordonantei de catre judecatorul de camera preliminara din instnata suprema.

In acest dosar, prin ordonanta din 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru infractiuni contra umanitatii, prevazuta de articolul 439 alineatul 1 literele a, g si j din Codul penal, constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii din dimineata zilei de 13 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane in zilele de 14 si 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declansat de catre muncitori din unele centre industriale si bazine carbonifere din tara, a precizat PICCJ.

Citeste si:
O procuroare vrea să îi audieze pe Donald Trump și pe copiii săi...
O procuroare vrea să îi...

Prin aceeasi ordonanta s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la participarea altor persoane la savarsirea acestor fapte. "In perioada urmatoare vor fi audiate persoanele fata de care s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de 439 lit. a, g si j din Codul penal si care la data evenimentelor detineau functii de conducere la nivelul structurilor civile si militare ale statului, precum si in cadrul unor unitati economice", a precizat sursa citata.

Instanta suprema a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie de redeschidere a urmaririi penale in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, in ancheta fiind vizate circumstantele in care au fost ranite mai multe persoane, in timpul evenimentelor care au avut loc la Bucuresti.

Citeste si:
Bilanț MAI pentru weekendul de Rusalii
Bilanț MAI pentru weekendul...

In 5 februarie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a infirmat rezolutiile de neincepere a urmaririi penale in cazul evenimentelor din iunie 1990.

Parchetul instantei supreme arata, intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX, ca procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a dispus infirmarea a trei rezolutii de neincepere a urmaririi penale din anul 2009, care au legatura cu Mineriada din 1990, precum si redeschiderea urmaririi penale in acest caz.

"In cauza ce formeaza obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstantele in care, in cadrul evenimentelor produse in municipiul Bucuresti, in perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau ranirea prin impuscare a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Sectiei parchetelor militare au propus infirmarea partiala a rezolutiei nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmarire penala si criminalistica, si redeschiderea urmaririi penale in aceasta cauza, precum si infirmarea rezolutiilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 si 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica", preciza sursa citata.

Cercetarile in cazul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 au fost astfel reluate, dupa 25 de ani de la evenimente, perioada in care au fost emise mai multe decizii de neincepere a urmarii penale, unele victime ajungand sa fie despagubite la CEDO in absenta unei hotarari judecatoresti in tara.

Citeste si:
Dosarul privind alegerile prezidentiale din decembrie 2009 a fost...
Dosarul privind alegerile...



Fostul presedinte Ion Iliescu a ajuns, miercuri dimineata, la Parchetul instantei supreme, unde a fost citat sa dea declaratii in dosarul mineriadei, care a fost redeschis in luna martie. Ion Iliescu a ajuns la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) in jurul orei 9.50, fara a face declaratii la intrarea in sediu.

Fostul presedinte urmeaza sa fie audiat de procurorii Sectiei Parchetelor Militare din PICCJ, in dosarul mineriadei, care a fost redeschis in luna martie, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Instanta suprema a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmaririi penale in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, in ancheta fiind vizate circumstantele in care au fost ranite mai multe persoane, in timpul evenimentelor care au avut loc la Bucuresti.

Citeste si:
Guvernul cere anularea titlului de luptător la Revoluție a lui Ion...
Guvernul cere anularea...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.