Sorin Oprescu ramane in arest preventiv, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins definitiv, marti, cererea edilului de inlocuire a arestului preventiv cu control judiciar sau cu arest la domiciliu, in dosarul in care este acuzat de luare de mita, dupa ce ar fi primit 25.000 de euro.

Curtea de Apel Bucuresti a judecat luni contestatia formulata de primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, dupa ce, in 25 septembrie, Tribunalul Capitalei i-a respins cererea de inlocuire a arestului preventiv cu o alta masura.

Pronuntarea a fost amanata pentru marti, cand judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis sa respinga ca nefondata cererea lui Sorin Oprescu. Edilul ramane in continuare in Arestul Central al Politiei Capitalei, unde este incarcerat din 6 septembrie.

Avocatii lui Sorin Oprescu au cerut instantei sa tina cont si de afectiunile grave de care sufera Sorin Oprescu, aratand totodata ca pentru faptele de care este acuzat, poate fi cercetat si cu o alta masura preventiva decat arestul. Procurorii au solicitat respingerea cererii de inlocuire a arestului preventiv, in conditiile in care recent Tribunalul Bucuresti a admis prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare preventiva emis in 6 septembrie pe numele lui Oprescu.

Alexandru Chiciu, unul dintre avocatii lui Sorin Oprescu, a declarat ca afectiunile grave de care sufera clientul sau au fost atestate si in motivarea deciziei judecatorului de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti a aratat, in motivarea deciziei din 25 septembrie, ca Sorin Oprescu a depus la dosar o serie de inscrisuri din care rezulta ca prezinta, la momentul incarcerarii, diabet zaharat tip II cu necesar de insulina, arterita, retinopatie incipienta, stent in 2005. Sorin Oprescu a declarat ca primeste tratamentul medical de care are nevoie in arest, "dar nu vrea sa moara in arest", intrucat glicemia sa este foarte mare, neputand tine sub control strict alimentatia pe care o primeste prin cantarire, lucru pe care il facea atunci cand se afla in stare de libertate, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

"Judecatorul de drepturi si libertati retine ca, indubitabil inculpatul prezinta boli grave, fiind posibil ca starea de arest preventiv in care se gaseste de 20 de zile sa-i fi cauzat un stres emotional puternic, care poate duce la agravarea starii de sanatate in viitor. Din modul in care inculpatul si-a prezentat cauza, se constata ca acesta arata ca prin luarea masurii arestarii preventive, din cauza bolilor de care sufera, ii este pusa in pericol viata. Judecatorul de drepturi si libertati constata ca la acest moment procesual, din datele dosarului rezulta ca inculpatul primeste tratamentul medical de care are nevoie, chiar inculpatul afirmand ca isi administreaza singur insulina. Trebuie precizat ca nu exista o expertiza medicala din care sa rezulte ca viata inculpatului este in pericol din cauza conditiilor de detentie pe durata masurii arestarii preventive sau ca afectiunile de care sufera inculpatul l-ar supune unui pericol sau unei incercari de o intensitate care sa depaseasca nivelul de suferinta inerent detentiei", a notat judecatorul in motivare.

Citeste si:
Cum s-a întors acasă bărbatul care și-a violat fetița de 6 ani
Bărbatul care și-a violat...

De asemenea, instanta a constatat ca nu exista inscrisuri medicale din care sa rezulte ca bolile de care sufera Sorin Oprescu nu ar putea fi tratate in sistemul penitenciar al retelei medicale a Administratiei Penitenciarelor ori ca nu ar avea posibilitatea efectuarii unui tratament sub paza in reteaua medicala de specialitate a Ministerului Sanatatii.

"Totodata, se observa ca nu exista inscrisuri ori alte informatii din care sa rezulte ca inculpatului nu ii este asigurata alimentatia corespunzatoare in arest, astfel ca se constata ca este neintemeiata sustinerea inculpatului in sensul ca ii este pusa in pericol viata", a mentionat judecatorul.

Instanta a apreciat ca urmarirea penala fata de Sorin Oprescu nu este finalizata, iar pentru ca este posibil ca acesta sa influenteze ancheta, nu este oportuna, la acest moment procesual, masura arestului la domiciliu sau controlul judiciar.

Citeste si:
Mario Iorgulescu a fost dat în urmărire generală de Poliţia Română
Mario Iorgulescu a fost dat...

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita. Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, in 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucuresti, Sorin Oprescu ramanand in arest preventiv si fiind suspendat din functie, din 15 septembrie.

Recent, procurorii au cerut instantei prelungirea arestului preventiv in cazul lui Sorin Oprescvu, solicitare care a fost admisa in 30 seotembrie de Tribunalul Bucuresti. Decizia de prelungire cu inca 30 de zile a arestului a fost contestata si se va judeca tot la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii DNA il acuza pe Sorin Oprescu de luare de mita, sustinand ca in 5 septembrie, in baza unei intelegeri prealabile cu seful Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, si cu fostul sau sofer Cristian Stanca, zis "Grenada", a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruti de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea si Octavian Alin Petroi, denuntatori in dosar. Firma efectua lucrari la Palatul de la Mogosoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infractionala a lui Popa si l-ar fi mentinut in functie, sustin anchetatorii.

Avocatul Alexandru Chiciu a depus, in 3 octombrie, la Arestul Central al Politiei Capitalei, o noua cere de internare a lui Sorin Oprescu, dupa ce, in urma investigatiilor medicale la care a fost supus, s-ar fi stabilit ca ar suferi de 12 afectiuni, unele grave, fiindu-i depistat si un nodul la un plaman, care ridica suspiciuni privind un posibil cancer.

Potrivit avocatilor, din raportul medicilor care au evaluat starea de sanatate a lui Sorin Oprescu rezulta ca primarul suspendat al Capitalei ar avea 12 afectiuni, fiind stabilite 12 diagnostice.

In urma investigatiilor medicale amanuntite, medicii ar fi constatat ca Sorin Oprescu ar avea un nodul la un plaman, despre care sustin ca ar ridica risc oncologic moderat si recomandarea ar fi evaluarea functionalitatii pulmonare. Potrivit raportului medicilor, lui Sorin Oprescu i-ar fi fost depistat "un nodul pulmonar segment 10 posterior, lob inferior drept", fiind recomandata efectuarea unei spirometrii. Avocatii sussin ca aceasta evaluare ar trebui facuta la un spital specializat in tratarea afectiunilor pulmonare.

Sorin Oprescu a fost transferat, in 26 septembrie, din Arestul Central la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde a stat internat intr-o rezerva la Sectia de Cardiologie, sub paza, pana in 29 septembrie. Medicii de la SUUB i-au facut mai multe investigatii, printre care si o coronarografie.

Oprescu a fost dus in 26 septembrie la spital, dupa ce avocatii acestuia au solicitat sa fie supus unor investigatii intrucat sufera de diabet si are probleme cardiace, care s-au accentuat in urma arestarii acestuia.

Avocatii lui Sorin Oprescu au depus la DNA, luni, cereri pentru audierea a opt martori si reaudierea unei alte persoane care are aceeasi calitate, precum si pentru confruntarea cu inculpatul denuntator Bogdan Popa, seful de la Administratia Cimitirelor.

"Am depus cereri pentru audierea a opt martori, reaudierea unui martor ale carui declaratii, in opinia apararii, sunt insuficiente in raport de situatia de fapt retinuta de procurori si confruntare cu inculpatul denuntator Popa Bogdan, intrucat intre declaratiile lui Oprescu si ale lui exista contradictii. In plus, patru dintre martorii propusi de aparare pot confirma faptul ca Sorin Oprescu a solicitat sume de bani cu titlu de imprumut", a spus unul dintre avocatii primarului suspendat al Capitalei, la iesirea de la DNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.