Premierul Victor Ponta a declarat, luni, intrebat daca isi mentine afirmatiile la adresa procurorului Nicolae Uncheselu, ca el si-a spus punctul de vedere pentu ca ”intr-o tara democratica atunci cand cineva te acuza pe nedrept te aperi”.

Intrebat de jurnalisti, la finalul sedintei Comitetului Executiv al PSD, daca isi mentine afirmatiile la adresa procurorului Uncheselu, premierul a spus ca el doar s-a aparat, in conditiile in care a fost acuzat pe nedrept.

”Dumneavostra i-ati precizat numele (procurorului -n.r.). Eu nu i-am precizat numele. Imi cer iertare ca intr-o tara democratica am indraznit sa imi spun si eu punctul de vedere. Cand cineva te acuza pe nedrept si inventand fapte, eu cred ca intr-o societate, spre deosebire de societatile staliniste, intr-o societate cat de cat democratica, ai dreptul sa te aperi pe tine. (..) Cred ca este dreptul meu sa ma duc si in fata judecatorului sa imi spun punctul de vedere. Ce vreti sa fac? Sa zic ca este adevarat ce nu este adevarat? Orice om intelege ca nu este adevarat”, a adaugat Ponta.

Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook, joi, dupa anuntul DNA privind trimiterea sa in judecata, ca ”singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu zece ani”.

O zi mai tarziu, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspectia Judiciara, solicitand sa verifice daca afirmatiile premierului Victor Ponta, facute dupa trimiterea sa in judecata, au afectat independenta sistemului judiciar, scrie MEDIAFAX.

Sesizarea CSM este urmare a solicitarii Directiei Nationale Anticoruptie. Aceasta a cerut, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze daca afirmatiile premierului Victor Ponta sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau, procurorii anticoruptie considerand ca "afirmatiile denigratoare" facute de primul ministru afecteaza reputatia profesionala a procurorului care a instrumentat dosarul sau si a procurorilor abilitati sa se pronunte cu privire la legalitatea si temeinicia solutiei dispuse in dosarul respectiv - trimitere in judecata..

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

"Declaratia respectiva este cu atat mai grava cu cat actele intocmite de procuror sunt supuse verificarii de catre sefii ierarhici, sub aspectul legalitatii si temeiniciei, conform dispozitiilor Codului de Procedura Penala. Astfel, afirmatiile facute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma functiei detinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natura sa submineze si sa aduca atingere institutiei in care isi desfasoara activitatea procurorul, precum si independentei sistemului judiciar", arata DNA.

Joi, la aproape trei luni si jumatate de la punerea sa sub urmarire penala in dosarul "Turceni-Rovinari" si dupa cinci "vizite" la DNA, Victor Ponta a fost trimis in judecata, pentru fapte pe care le-ar fi comis in calitate de avocat, respectiv fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor. Potrivit procurorilor DNA, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor-Viorel Ponta a obtinut de la SCA ”Sova si Asociatii” suma 181.439,98 de lei, pentru activitati, care insa in realitate nu s-au efectuat.

Citeste si:
Procurorul general al Ucrainei: Soldații ruși folosesc tot mai...
Procurorul general al...

Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis in judecata in timpul mandatului sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.