Comisiile de specialitate ale Senatului se reunesc pentru a lua in discutie reexaminarea Codului fiscal solicitata de presedinte, raportul urmand sa fie intocmit de Comisia de buget, care asteapta insa si un punct de vedere al juristilor referitor la procedura.

Senatul a fost convocat in sesiune extraordinara pentru a dezbate cererea de reexaminare a proiectului noului Cod fiscal, sedinta de plen fiind programata sa inceapa luni la ora 15.00.

In cursul diminetii de luni, comisiile de specialitate urmeaza sa se reuneasca pentru elaborarea avizelor si a raportului de fond.

Astfel, de la ora 9.00 se va intruni Comisia pentru transporturi si de la 9.45 Comisia economica, ambele pentru aviz. Tot de la ora 9.00 se intruneste si Comisa juridica, sesizata pentru a emite un aviz referitor la procedura.

Comisia de buget, care se va intruni luni de la ora 10.00 pentru raportul de fond, asteapta parerile juristilor referitor la procedura, a declarat vineri pentru MEDIAFAX Viorel Arcas (PSD), presedintele Comisiei de buget. "Aici e o problema. Asteptam si parerea juristilor. Daca ne luam strict dupa cererea de reexaminare, conform Regulamentului, nu prea putem sa facem amendamente, ca se vorbeste mai mult la general. Cererea de reexaminare trebuie sa se refere exact la articolul indicat, modificarile solicitate la o anumita lege, dar aici nu avem", a spus Arcas.

Presedintele Comisiei de buget a mentionat ca exista o intelegere intre partide referitor la modificari, dar aceste modifiari pot fi facute doar prin amendamente. "Exista, daca luam cutuma, cazuri in care s-au facut amendamente si peste cele indicate de presedinte, dar sa nu fie niciun articol indicat..", a mai spus Viorel Arcas.

Presedintele Comisiei juridice, Catalin Boboc (PNL), a spus vineri ca, in opinia sa, pot fi introduse amendamente, in limitele cererii de revizuire. "Presedintele a vrut sa confere Parlamentului o mai mare libertate, trebuie sa apreciem abordarea presedintelui. A semnalat problemele asupra carora Parlamentul trebuie sa se aplece si sa gaseasca rezolvare", a mentionat el.

"Solicitarea presedintelui de reexaminare este una constitutionala, care formuleaza observatii din anumite puncte de vedere si la modul general asupra oportunitatilor, ceea ce da Parlamentului destula libertate", a declarat, pentru MEDIAFAX, presedintele Comisiei juridice, precizand ca este punctul sau de vedere si ca decizia va fi luata de Comisia juridica.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, joi, referitor la reexaminarea Codului fiscal, ca este "o situatie inedita din punct de vedere procedural", intrucat "in mod normal solicitarile presedintelui trebuie sa fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care presedintele le considera a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul" de aceasta data, fiind cerut in acest sens un punct de vedere al expertilor de la Senat.

Joi, in urma discutiilor tehnice asupra noului Cod fiscal, reprezentantii partidelor au propus sa se prevada o scadere a TVA in trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% de la inceputul lui 2017. In urma consultarilor s-a decis si ca eliminarea supraaccizei la carburanti sa fie amanata pana la 1 ianuarie 2017.

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, in 17 iulie, proiectul noului Cod fiscal, invocand faptul ca actul normativ poate fi pus in aplicare numai dupa o "riguroasa analiza" a implicatiilor asupra bugetului consolidat.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, precizări despre ultimele modificări legislative
Marcel Ciolacu (PSD), despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.