Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a sustinut, luni, in cadrul Consiliului Afacerilor Externe, ca semnarea acordului de la Viena privind dosarul nuclear iranian ofera un prilej pentru discutii aprofundate intre Uniunea Europeana si partea iraniana.

"Alaturi de omologii europeni, seful diplomatiei romane a exprimat deschidere pentru initierea unei discutii aprofundate privind oportunitatile pentru Uniunea Europeana de angajare a unui dialog amplu cu partea iraniana pe multiple subiecte de interes comun, atat pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale UE-Iran, cat si cu scopul identificarii de solutii politice pentru crizele cu care se confrunta atat vecinatatea UE, cat si regiunea Orientului Mijlociu largit", se arata intr-un comunicat de presa al MAE.

Ministrii afacerilor externe din statele membre UE, reuniti luni la Bruxelles, au salutat acordul de la Viena, din 14 iulie, privind dosarul nuclear iranian si au avut un schimb de opinii privind implicatiile pe care le are acest acord pentru situatia regionala, dar si oportunitatile pe care acordul le deschide pentru relatiile UE-Iran. Potrivit sursei citate, Bogdan Aurescu a remarcat importanta implementarii „Planului Comun si Cuprinzator de Actiune” si a salutat acordul incheiat intre Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si Iran privind ”Foaia de parcurs pentru clarificarea chestiunilor nerezolvate din trecut si din prezent in privinta programului nuclear iranian”.

Pe langa dosarul iranian, in marja reuniunii, ministrul roman a avut o intrevedere cu comisarul european pentru politica de vecinatate si extindere, Johannes Hahn, la solicitarea acestuia, pe tema evolutiilor din R. Moldova si relatiilor acestui stat cu UE, mai mentioneaza sursa citata.

Pe agenda reuniunii au figurat si stadiul procesului politic din Libia, situatia din Tunisia, evolutiile din cadrul Procesul de Pace in Orientul Mijlociu (PPOM) si Planul de Actiune al UE privind drepturile omului si democratia pentru perioada 2015-2019, scrie MEDIAFAX.

Discutia strategica a avut drept obiect procesul politic din Tunisia si, concret, sprijinul pe care UE il acorda acestui stat in domeniile social, economic, politic si de securitate, subiectul fiind abordat atat in plenul reuniunii, cat si in cadrul dejunului de lucru, la care au fost invitati sa participe premierul tunisian Habib Essid si ministrul de externe Taïeb Baccouche.

Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul Romaniei pentru parcursul democratic al Tunisiei si a evidentiat rolul strategic pe care acest stat il joaca in vecinatatea sudica a Uniunii, exprimandu-se in favoarea coordonarii eforturilor comunitatii internationale in sprijinul dezvoltarii Tunisiei si a combaterii terorismului in zona.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

In contextul parafarii, la 11 iulie, a Acordului Politic Libian, Aurescu a reiterat sprijinul si aprecierea pentru eforturile Reprezentantului Special al Secretarului General al ONU, Bernardino Leon, care a facut posibil acest progres. Ministrii europeni au adresat un apel catre cea de-a patra parte, Congresul National General de la Tripoli (GNC), de a se alatura demersului RS SG ONU Bernardino Leon, creand astfel premisele formarii unui guvern de unitate nationala care sa coopereze cu toti actorii relevanti, inclusiv UE, in eforturile comunitatii internationale de stabilizare a situatiei interne din Libia.

Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis intre Washington si Teheran care va permite inspectorilor ONU sa solicite vizite la obiective militare iraniene, in cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspectii inopinate. In cazul in care Iranul respinge o cerere de inspectie, o comisie de arbitraj formata din reprezentanti iranieni si ai marilor puteri va decide daca vizita trebuie permisa sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspectii ar putea oferi Teheranului timp sa musamalizeze eventualele nereguli pana la efectuarea vizitei. O concesie facuta de Iran este mentinerea sanctiunilor privind rachetele pentru inca opt ani si a embargoului privind armele pentru cinci ani.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.