Ministrul Justitiei a declarat ca hotararea Parlamentului de respingere a solicitarii DNA de urmarire penala a premierului Victor Ponta este ”in acord cu actuala Constitutie a Romaniei”.

”Decizia Parlamentului (in cazul premierului Victor Ponta -n.r.) este o decizie in acord cu actuala Constitutie a Romaniei. Daca vom constata la un moment dat ca aceste prevederi nu corespund practicii internationale, standardului international in materie, nu impiedica nimeni Romania sa modifice aceasta Constitutie”, a spus ministrul Justitiei, intrebat cum se va reflecta in raportul MCV decizia luata marti de Camera Deputatilor in cazul premierului Ponta, scrie MEDIAFAX.

Intrebat, de asemenea, daca legea este egala pentru toata lumea, ministrul Justitiei a spus ca nu exista ”o lege care sa ne reglementeze viata de dimineata pana seara”.

”Nu avem o lege care sa ne reglementeze viata de dimineata pana seara. Avem legi diferite pentru relatii sociale diferite. Avem o lege care reglementeaza imunitatea parlamentarilor. Avem o lege care reglementeaza o forma de protectie pentru magistrati. Avem legi diferite pentru situatii diferite”, a sustinut Cazanciuc. Ministrul Justitiei a fost intrebat de jurnalisti si despre declaratiile unor lideri politici potrivit carora solicitarea DNA de urmarire penala a lui Victor Ponta ar reprezenta o ”incercare de lovitura de stat”.

Este o declaratie politica, asa cum de-a lungul anilor au mai fost facute declaratii politice, cu referire la diverse evnimente petrecute in ultimii ani in Romania, cu temei sau fara temei. Ceea ce este important este ca oamenii politici sa nu foloseasca acte din justitie pentru a crea instabilitate in Romania”, a raspuns Robert Cazanciuc.

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, le-a cerut, luni, membrilor Comitetului Executiv al partidului sa decida daca doresc ca Romania sa fie o tara in care guvernele sunt schimbate de Parlament sau la alegeri, nu prin actiunea unui procuror care ar presupune o lovitura de stat.

Ponta le-a spus liderilor de partid ca este gata sa se bata pana la capat daca are sprijinul lor in acest sens.

Tot luni, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sustine ca este aberant ca Victor Ponta sa fie acuzat de conflict de interese si se intreaba ”daca este normal ca intr-o tara democratica un procuror de 27 de ani sa rastoarne doua guverne in doua luni”, apreciind ca e o ”incercare de lovitura de stat”.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

”Credeti ca este normal ca intr-o tara democratica, cu regim parlamentar, un procuror, poate a carui pricepere profesionala nu pot sa o apreciez, dar am posibilitatea sa imi pun niste semne de intrebare - cata experienta are la 27 de ani si cata responsabilitaet are - sa rastoarne doua guverne in decurs de o luna de zile, sa zicem?”, s-a intrebat Tariceanu.

Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat.

DNA a cerut Camerei Deputatilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins, luni, cu 18 voturi "impotriva", 7 "pentru" si o abtinere, solicitarea DNA privind inceperea urmaririi penale a premierului Victor Ponta si pentru infractiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor a fost dezbatut marti, in sedinta de plen a Camerei.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Din totalul de 387 de deputati, la sedinta de marti au fost prezenti 351, numarul voturilor valabil exprimate fiind acelasi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru "proiectul de hotarare privind respingerea cererii de incepere a urmaririi penale" a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost "impotriva".

Intrucat s-a intrunit majoritatea simpla, decizia Camerei Deputatilor a fost de respingere a inceperii urmaririi penale pentru seful Guvernului.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, despre votul din Parlament, ca este o zi trista pentru democratia din Romania, pentru milioanele de cetateni care cred in valorile democratiei, adaugand ca este inacceptabil sa distrugi institutii si principii pentru a salva cariera unui om.

"Astazi este o zi trista pentru democratia din Romania, o zi trista pentru milioanele de cetateni care cred in valorile democratice, care isi doresc o politica facuta cu responsabilitate, cu integritate si cu onoare. Sa distrugi institutii si principii pentru a salva cariera unei persoane e inaccceptabil intr-o democratie", a declarat presedintele Iohannis.

Citeste si:
Robert Cazanciuc: Începerea școlii aduce pe culmile disperării...
Robert Cazanciuc: Începerea...

Seful statului a adaugat ca singurii care se pot pronunta in privinta nevinovatiei sau vinovatiei premierului Vctor Ponta sunt judecatorii.

"Am vazut cu totii ca procurorii DNA il acuza pe Victor Ponta de fapte penale si ca primul-ministru se declara nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici dumneavoastra nu putem stabili cine are dreptate: procurorii sau primul-ministru Ponta. Singurii calificati sa faca acest lucru sunt judecatorii, dar pentru asta speta trebuie sa ajunga in fata instantei", a declarat Iohannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.