Politica 25 Mai 2015 15:30
Biroul Permanent al Senatului va solicita Comisiei juridice un punct de vedere in cazul lui Dan Sova, pe baza deciziei Curtii Constitutionale, a declarat, luni, presedintele Camerei superioare, Calin Popescu Tariceanu

"Pe baza deciziei Curtii Constitutionale, Biroul Permanent, maine, va solicita Comisiei juridice si un punct de vedere. O sa se dea si un termen, intotdeauna cand o comisie este solicitata pe o anumita problema se da un termen", a spus Tariceanu. El a aratat ca, in calitate de presedinte al Senatului, nu face recomandari in privinta deciziei in cazul lui Sova, relateaza MEDIAFAX. "Cand o sa am raportul Comisiei juridice, o sa-mi fac o idee. Aici este mai putin o chestiune politica, cat una de natura juridica, avand in vedere decizia Curtii Constitutionale, astept punctul de vedere al Comisiei juridice de la Senat", a adaugat Tariceanu.

Senatorii au luni o zi libera, datorita sarbatorii Rusaliilor catolice. "Decizia Biroului Permanent de saptamana trecuta a fost comunicata, Senatul nu lucreaza, ca au fost Rusaliile la catolici si colegii care sunt catolici au cerut sa fie liberi asa cum si saptamana viitoare, dupa Rusaliile pe stil ortodox va fi liber", a precizat Tariceanu.

In 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate in cazul solicitarilor vizandu-l pe Dan Sova, au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "impotriva", iar cinci voturi au fost anulate. Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor, potrivit caruia fiecare camera hotaraste in cazul cererii de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majoritatii membrilor sai", desi Constitutia prevede, la articolul 76, ca hotararile celor doua camere ale Parlamentului "se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare camera". Senatul nici nu a emis atunci o hotarare de respingere a solicitarii DNA, aratand doar ca s-a pronuntat prin vot secret asupra cererii, nefiind intrunit numarul suficient de voturi pentru incuviintarea retinerii si arestarii unui senator.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

PNL a sesizat, in 23 aprilie, Curtea Constitutionala, aratand ca "Senatul trebuia sa-si asume decizia prin care incuviinteaza ori nu retinerea si arestarea preventiva a senatorului in cauza". Curtea Constitutionala (CC) a stabilit, in 6 mai, in urma analizarii sesizarii PNL, ca hotararea Senatului in cazul solicitarii DNA de incuvintare a retinerii si arestarii lui Dan Sova este neconstitutionala. CC arata, intr-un comunicat de presa, ca in urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, s-a constatat ca Hotararea Senatului din 25 martie 2015 in cazul lui Dan Sova este neconstitutionala, intrucat a fost adoptata in temeiul unor dispozitii legale si regulamentare care contraveneau prevederilor articolului 76 alineatul 2 din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie. Hotararea Senatului in cazul solicitarii DNA de incuvintare a retinerii si arestarii lui Dan Sova ridica problema caracterului loial al colaborarii intre institutiile statului, potrivit motivarii Curtii Constitutionale, prin care s-a stabilit ca respectiva decizie incalca legea fundamentala.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.