Parlamentarii PNL au sesizat Curtea Constitutionala in privinta OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali, sperand ca judecatorii CC sa faca referire si la situatia juridica a primarilor si consilierilor care au parasit partidele din partea carora au fost alesi si a mandatului acestora.

Deputatii PNL Teodor Nicolescu si Valeria Schelean au prezentat intr-o conferinta de presa sesizarea adresata, miercuri, Curtii Constitutionale in cazul OUG 55/2014. "Legea privind aprobarea OUG 55/2014 este neconstitutionala pentru ca ordonanta de urgenta este neconstitutionala si in sensul acesta avem o multime de decizii ale Curtii Constitutionale care arata ca prin lege nu se poate suplini viciul de constitutionalitate al ordonantei de urgenta respectiva", a declarat deputatul PNL.

El a mentionat ca OUG 55 este neconstitutionala pentru ca a reglementat in cazul institutiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administratiei locale si partidele politice, lucrul interzis de Constitutie, scrie MEDIAFAX.

Nicolescu a facut referire la o serie de decizii anterioare ale Curtii Constitutionale care fac referire la interzicerea traseismului politic al alesilor locali si se fundamenteaza in articolul din Constitutie care mentioneaza ca "partidele politice contribuire la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor". De asemenea, el a sustinut ca OUG 55 a fost adoptata in materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentala.

Totodata, deputatul PNL a invocat motivarea urgentei actului normativ mentionand ca cei care au redactat OUG 55 "au mentalitate de baroni". "Daca un consiliu local sau judetean nu voteaza cum vrea stapanul judetului inseamna ca acel consiliu nu functioneaza. Atata timp cat consiliile locale si judetene si iau decizii, indiferent in ce parte se duc deciziile respective, daca sunt in favoarea propunerilor baronilor locali sau impotriva lor ele functioneaza, pentru ca nu exista obligatie ca un consiliu judetean sa faca tot ceea ce i se cere", a explicat Nicolescu.

In plus, deputatul PNL a mentionat ca OUG 55/2014 prevede masuri aplicabile doar pentru o anumita situatie pe o perioada limitata, ceea ce ar intra in contradictie cu decizii ale Curtii Constitutionale care precizeaza ca "legea trebuie sa aiba un caracter general si nu unul discriminatoriu".

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

El a mentionat ca in situatia in care Curtea Constitutionala va admite sesizarea PNL OUG 55 se va intoarce in Parlament pentru a fi adoptata un proiect de lege de respingere a actului normativ. "Daca cei de la CC vor admite sesizarea noastra este posibil ca in motivarea deciziei sa ne dea si niste indrumari cu ce se poate intampla mai departe (cu mandatele alesilor locali care au migrat, n.r.), daca nu, OUG se intoarce in Parlament pentru respingere si conform Constitutiei atunci cand se respinge OUG trebuie ca legiutorul sa stabileasca si ce se intampla cu efectele juridice ale ordonantei respinse", a mai spus Nicolescu.

De asemenea, deputatul PNL Valeria Schelean a mentionat ca mentinerea OUG 55 ar oferi un precedent "periculos" cu privire la ce poate reglementa Guvernul si interferenta acestuia in raport cu Parlamentul.

Citeste si:
Guvernul a amânat plafonarea adaosului comercial. Ședința pentru...
Guvernul a amânat plafonarea...

"Permitand o asemenea ordonanta practic cream un precedent periculos pentru ca lasam Guvernului posibilitatea ca de fiecare data cand nu este de acord cu o dispozitie dintr-un act normativ adoptat de Parlament printr-o ordonanta de urgenta sa vina sa suspende aplicarea acestor dispozitii legale, ceea ce inseamna o imixtiune a Executivului in tot ceea ce inseamna activitatea puterii legislative", a sustinut Schelean.

Nicolescu a mai fost intrebat daca USL mai exista din punct de vedere juridic, avand in vedere ca Guvernul justifica actul normativ prin incetarea existentei aliantei. "USL nu a fost desfiintat juridic (...) I-am convocat pe cei de la PSD si de la PC la o discutie, ei ne-au spus ca exista niste probleme financiare, mandatarul financiar al USL a fost din partea PSD, noi n-am reusit sa vedem inca care este situatia financiara a USL", a raspuns Nicolescu.

Citeste si:
Decizia instanței de liberare condiționată a fostului primar ieșean...
Decizia instanței de liberare...

Ulterior, deputatul PNL a fost intrebat daca in aceste conditii noul PNL face parte din USL dupa fuziunea PNL-PDL. "Nu este adevarat (...) Ideea e ca in momentul acesta USL nu mai exista, e foarte clar, din punct de vedere al votului Parlamentului avem o alta majoritate, avem un alt Guvern, nu avem o astfel de problema", a mai spus Nicolescu.

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migratia alesilor locali a fost adoptat, marti, de plenul Senatului, fiind inregistrate 86 de voturi "pentru", 36 "impotriva" si 6 abtineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.