Presa internationala scrie despre incidentele de la sectiile de votare din strainatate, care au marcat primul tur al scrutinului prezidential din Romania, anticipand un duel strans intre cei doi candidati care merg in turul al doilea, programat pentru 16 noiembrie.

Premierul Victor Ponta, care s-a clasat pe primul loc in urma scrutinului prezidential de duminica, este increzator ca va castiga turul doi, insa principalul sau contracandidat, Klaus Iohannis, este de alta parere, relateaza EURONEWS. Rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin nu este decis inca si depinde pe cine vor sustine ceilalti 12 candidati, care au pierdut in primul tur, apreciaza Euronews, adaugand ca Iohannis ar putea beneficia de sprijinul electoratului Monicai Macovei, un "simbol al luptei anticoruptie si deputat european".

Ponta a afirmat ca, daca va castiga, va exista stabilitate si se va incheia conflictul intre premier si presedinte, noteaza agentia ASSOCIATED PRESS, adaugand ca Iohannis, la randul sau, a declarat ca va garanta independenta justitiei si statul de drept, scrie MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta este pe cale sa acceada la presedintia Romaniei peste doua saptamani, urmand astfel sa consolideze dominatia partidului sau social-democrat asupra institutiilor, pana la punctul in care ar putea genera temeri privind independenta justitiei si a presei, comenteaza cotidianul francez Ouest France.

Agentia REUTERS scrie de asemenea ca Victor Ponta a facut un pas spre o victorie care ar aduce stabilitate si ar consolida puterea partidului sau social-democrat, dar care ridica semne de intrebare privind independenta justitiei. Klaus Iohannis va incerca insa sa adune in jurul sau voturile anti-Ponta, pentru a-l ajunge din urma pe premierul in exercitiu.

Numerosi romani din strainatate nu au putut vota duminica din cauza ca sectiile de votare au ramas fara buletine, ceea ce a generat proteste in fata Ministerului de Externe de la Bucuresti, precizeaza Reuters. Multi au denuntat de asemenea faptul ca au stat la cozi pentru a putea vota, iar spiritele s-au incins la ambasada Romaniei din Paris, care a cerut ajutorul politiei franceze. De altfel, fostul tenismen Ion Tiriac a venit cu avionul in Romania, pentru ca nu a putut vota la Paris din cauza cozilor.

Citeste si:
Cu ce lider se întâlnește Vladimir Putin în prima sa vizită în...
Cu ce lider se întâlnește...

Duelul se anunta strans in cel de-al doilea tur pentru presedintia Romaniei, dupa ce premierul Victor Ponta a inregistrat duminica o victorie mai putin clara decat se preconiza, in primul tur al unui scrutin considerat crucial in fosta tara comunista, comenteaza AGENCE FRANCE PRESSE. Analistii citati de AFP apreciaza ca jocurile nu sunt facute si ca depinde pe cine vor sustine candidatii care au pierdut in primul tur, importanta fiind si mobilizarea electoratului din zonele urbane si din strainatate.

Dupa o campanie electorala dominata de continuarea reglarii de conturi intre Ponta si presedintele in exercitiu Traian Basescu, numerosi alegatori vor ca noul presedinte si premierul sa fie din aceeasi tabara, desi "expertii se tem de o alunecare antidemocratica", adauga AFP.

Scrutinul a fost marcat de incidente la sectiile de votare din strainatate, in special la Paris, Londra si Viena, unde s-au format cozi lungi si numerosi romani nu au putut vota, mai scrie AFP, amintind ca, in 2009, Traian Basescu a castigat cel de-al doilea mandat de presedinte datorita sufragiilor romanilor din strainatate.

Citeste si:
Bilanțul incidentelor de la Untold 2022: bătaie și substanțe...
Untold a ajuns la final....

Alegatorii din Paris au incercat sa forteze intrarea in sediul ambasadei romane, pentru a putea vota dupa ce au asteptat mai multe ore la rand, noteaza la randul sau BLOOMBERG, adaugand ca erau cozi si la Viena si Londra dupa inchiderea sectiilor de vot. "A fost o incalcare a dreptului nostru constitutional de a vota", a declarat Andrada Voinitchi, dupa ce a stat trei ore si jumatate la coada in capitala britanica. "Mi-am facut timp sa citesc despre fiecare candidat si sa votez pe baza unei decizii informate. Din pacate nu am putut", a adaugat ea.

Publicatia electronica EUOBSERVER mentioneaza ca, in comparatie cu 2009, romanilor din strainatate le-a fost mult mai greu sa isi exercite dreptul de vot, in conditiile in care ministerul de Externe a trimis doar 600.000 de buletine de vot la ambasade, desi aproximativ trei milioane de cetateni traiesc si muncesc in alte tari. Astfel, cetatenii din Londra, Paris, Madrid, Berlin si Bruxelles au stat mai multe ore la cozi, iar cateva mii tot nu au reusit sa voteze pana la inchiderea urnelor. A fost nevoie de interventia politiei la Paris, Londra si Viena, unde oamenii au refuzat sa plece si s-au declarat furiosi pentru organizarea deficitara a scrutinului.

Citeste si:
Secțiile de votare din România, deschise pentru prezidențialele din...
Secțiile de votare din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.