Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretul de decorare, cu Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Mare Cruce, a Preafericitului Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului si al Intregii Palestine, care face o vizita in Romania incepand de vineri.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei, decorarea a fost facuta "in semn de inalta apreciere a contributiei la apararea valorilor ortodoxiei, pentru slujirea Locurilor Sfinte ale crestinismului, pentru restabilirea deplina a comuniunii bisericesti si consolidarea relatiilor cu Biserica Ortodoxa Romana".

Presedinte Traian Basescu a conferit Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Mare Cruce Preafericitului Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului si al Intregii Palestine. Decorarea a fost facuta la propunerea Preafericirii Sale Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, mentioneaza Presedintia, scrie MEDIAFAX.

PF Teofil al III-lea, patriarhul Ierusalimului, va face, la 24 octombrie, prima sa vizita in Romania dupa intronizare si, implicit, dupa impacarea cu patriarhul Daniel, in februarie, cand au luat sfarsit, oficial, neintelegerile privind Caminul romanesc pentru pelerini de la Ierihon.

Patriarhul Ierusalimului va ajunge in Bucuresti la 24 octombrie, urmand sa aduca, pentru hramul Catedralei Patriarhale, un fragment din lemnul Sfintei Cruci, incadrat intr-o icoana a Sfintilor Imparati Constantin si Elena. In ziua vizitei, la ora 13.00, va incepe procesiunea Calea Sfintilor pe Colina Bucuriei, de la Crucea brancoveneasca pana la Catedrala Patriarhala. In procesiune vor fi purtate icoana adusa de PF Teofil al III-lea, moastele Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu si moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou. Acestea vor fi depuse, spre inchinare, in baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale.

Preafericitul Parinte Teofil al III-lea al Ierusalimului (Ilias Giannopoulos, pe numele sau laic) este, din 22 noiembrie 2005, cel de-al 141-lea Patriarh al Ierusalimului, dupa ce l-a succedat pe Irineu I. PF Teofil al III-lea conduce Biserica Ortodoxa din Israel, Iordania si teritoriile palestiniene. La 12 iunie 2007, el a fost recunoscut in functie de autoritatile iordaniene, iar in 16 decembrie 2007, de cele israeliene.

Citeste si:
Patriarhul Daniel cere restituirea clădirilor fostei Facultăți de...
Patriarhul Daniel cere...

Patriarhia Romana si cea a Ierusalimului s-au impacat, in februarie, prin semnarea unui Acord patriarhal de restabilire a comuniunii bisericesti depline, dupa aproape trei ani de cand au incetat relatiile, din cauza unor neintelegeri privind Caminul romanesc pentru pelerini de la Ierihon.

O delegatie a Patriarhiei Romane s-a intalnit la Ierusalim, cu binecuvantarea PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in 2-3 februarie, cu Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, insotit de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Aristarh de Constantina si Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Metodie de Tabor, pentru restabilirea comuniunii depline dintre cele doua Patriarhii, a informat atunci Patriarhia Romana.

"In urma celor trei runde de convorbiri (Bucuresti, decembrie 2012; Ierusalim, februarie 2013; Ierusalim, iulie 2013), desfasurate in spirit de fratietate si respect reciproc, s-a ajuns la semnarea de catre Patriarhul Ierusalimului si Patriarhul Romaniei a unui Acord patriarhal de restabilire a comuniunii bisericesti depline", a mai aratat sursa citata.

Citeste si:
Un medic român ar putea fi propus pentru funcția de ministru al...
Un medic român, decorat de...

Acest Acord a fost semnat, la Bucuresti, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in 2 februarie 2014, si la Ierusalim, de catre Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, la 3 februarie 2014, a precizat Patriarhia.

Patriarhia Ierusalimului anunta, in 9 mai 2011, ca a rupt relatiile cu Biserica Ortodoxa Romana, din cauza Asezamantului romanesc de la Ierihon. PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, declara atunci ca Patriarhia Ierusalimului a reprosat Patriarhiei Romane nerespectarea canoanelor prin construirea bisericii la Asezamantul de la Ierihon destinat cazarii pelerinilor. El a spus ca Patriarhia Romana a fost surprinsa si totodata ingrijorata de decizia Sfantului Sinod al Ierusalimului privind ruperea legaturii canonice cu Patriarhia Romana fara sa fi avut loc o discutie despre acest lucru.

Citeste si:
Raed Arafat, decorat cu ordinul ”Steaua României” de președintele...
Raed Arafat a fost decorat cu...

"Biserica Romana nu va raspunde cu aceeasi masura si va solicita acceptarea unui dialog cu patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului", a subliniat PS Ciprian Campineanul. Asezamantul romanesc de la Ierihon are 300 de locuri. Acesta cuprinde o biserica, o casa pentru pelerini si Centrul de studii biblice "Sfantul Ioan Iacob Hozevitul", constructia incepand in 1998. Asezamantul a fost construit pe un teren pe care Biserica Ortodoxa Romana l-a primit prin donatie, inainte de Revolutie, de la un credincios roman stabilit in zona. La acesta s-au adaugat si altele limitrofe, ajungand in prezent la o suprafata de 3.000 de metri patrati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.