Patriarhul Daniel a cerut reîntoarcerea unor clădiri din Chișinău și atribuirea compensatorie a unui imobil în schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei.

Patriarhul Daniel cere retrocedarea mai multor imobile din Chișinău

În cadrul unei întrevederi cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, au fost excuse cererile. De asemenea, Patriarhul României a cerut tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei, în așa fel încât să le fie permis clericilor acesteia să acorde asistență religioasă în armată, penitenciare și spitale, dar și să fie invitați la evenimentele oficiale la care sunt chemați clericii Mitropoliei Moldovei.

Patriarhul României, Daniel, a cerut retrocedarea clădirilor fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău.

„În cadrul întrevederii, s-au discutat aspecte care țin de faptul că Mitropolia Basarabiei este discriminată sub toate aspectele, de trei decenii, față de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei. (…) Totodată, Patriarhul României a reiterat solicitarea ca autoritățile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău”, se spune în comunicatul Cancelariei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Totodată, Patriarhul României a cerut și atribuirea compensatorie a unui imobil în favoarea schimbului fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei. Acesta a fost demolat în perioada comunistă, iar pe locul acestuia a fost ridicată clădirea actuală a Guvernului Republicii Moldova. La întrevedere au mai fost prezenți Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și premierul Nicolae Ciucă. Autoritățile de la Chișinău încă nu au comentat solicitările și declarațiile Patriarhului României.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Ianuarie 2023 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.