Primarul din Radauti, Aurel Olarean (PDL), a fost retinut, fiind acuzat ca ar fi santajat un consilier local sa voteze un proiect privind majorarea onorariului unui avocat, stabilit initial la 65.000 de euro, si sa se inscrie in partidul din care edilul face parte, in baza OUG 55/2014.

Aurel Olaren, ridicat joi de procurori si dus la audieri la DNA central, a fost retinut in dosarul in care sunt cercetati judecatorii Bogdan Barbuta si Daniela Prandea, de la Judecatoria Radauti, procurorul Dumitru Dimbu si omul de afaceri Constantin Babiuc, pentru decizii nelegale in instanta, in cauze privind proprietatea unor imobile.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, vineri, intr-un comunicat de presa, ca in acest dosar a fost extinsa urmarirea penala si a fost retinut Aurel Olarean, primarul municipiului Radauti, pentru abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, santaj si complicitate la santaj. Olarean a fost retinut, pentru 24 de ore, joi , la ora 22.40, iar vineri procurorii vor cere Curtii de Apel Bucuresti arestarea lui preventiva pentru 30 de zile, scrie MEDIAFAX.

Potrivit procurorilor DNA, in luna august 2010, primarul Aurel Olarean, in mod nelegal, a dat dispozitie secretarului Primariei sa semneze un contract de asistenta juridica, in baza caruia un avocat trebuia sa primeasca de la Primaria Radauti suma de 65.000 de euro, din care 15.000 de euro onorariu de succes si 50.000 de euro onorariu fix, fara ca pentru atribuirea contractului sa se fi organizat procedura de licitatie.

"Astfel, au fost incalcate atat prevederile art.19 din OUG nr.34/2006 (autoritatea contractanta achizitioneaza direct produse, servicii sau lucrari in masura in care valoarea achizitiei, estimata …nu depaseste echivalentul in lei a 30.000 euro, exclusiv TVA pentru fiecare achizitie de produse ori servicii…), cat si prevederile Hotararii Consiliului Local nr. 128 din 22.07.2010 (prin care a fost aprobata doar plata unui de onorariu avocatial de succes de 10% din valoarea de piata a unui imobil de 153.800 euro)", au scris procurorii in ordonanta de retinere.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

Ulterior, in 28, 29 si 31 august 2014, Aurel Olarean a amenintat un consilier local ca, in situatia in care, in sedinta Consiliului Local al municipiului Radauti, nu va vota favorabil proiectul de hotarare prin care era modificat in sensul dorit de edil onorariul avocatului si nu se va inscrie, in baza prevederilor OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali, in partidul din care primarul face parte, va dispune ca sotia acestuia sa fie revocata din functia de conducere pe care o detinea la o institutie aflata in subordinea primariei, ceea ce implica si diminuarea drepturilor salariale.

Prin demersurile facute in sensul aprobarii, de catre Consiliul Local, a majorarii onorariului avocatului, Olarean urmarea sa scape de urmarirea penala in acest dosar, sustin procurorii.

In ce priveste acuzatia de complicitate la santaj, procurorii au aratat ca in perioada 27 ianuarie 2011 - 3 aprilie 2014, primarul Aurel Olarean, impreuna cu judecatorii Daniela Mariana Prandea si Bogdan Ilarion Costica Barbuta, de la Judecatoria Radauti, si cu procurorul sef al Sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava, Dimbu Dumitru, l-ar fi sprijinit pe omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc sa exercite presiuni pentru a determina o persoana sa renunte la dreptul de proprietate asupra unei parti dintr-un imobil situat in municipiul Radauti, avand destinatia magazin alimentar si biblioteca, in favoarea unei alte persoane aflate in anturajul omului de afaceri.

Citeste si:
Vremea caldă și investițiile în surse alternative au înfrânt...
Vremea caldă și investițiile...

In acest caz, prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pronuntata la 17 iunie 2008, s-a admis actiunea de revendicare prin care Primaria Radauti a fost obligata sa predea acel imobil persoanei apreciate de instanta ca fiind proprietarul real.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.