Politica 23 Mai 2014 16:47
Peste 18 milioane de cetateni cu drept de vot sunt asteptati la urne, duminica, pentru a-i alege pe cei 32 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European.

Un numar de 572 de candidati din partea a 15 formatiuni politice si opt candidati independenti concureaza pentru a castiga, in urma scrutinului, un mandat de eurodeputat.

Formatiunile politice care au propus liste de candidati pentru alegerile europarlamentare sunt, in ordinea in care figureaza pe buletinele de vot: PDL, PMP, UDMR, Alianta electorala PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianta Nationala a Agricultorilor, Partidul Dreptatii Sociale, Partidul Noua Republica, Partidul Verde, Forta Civica, Partidul Ecologist Roman, Partidul Alternativa Socialista, PNTCD si PP-DD, transmite MEDIAFAX.

Ultimii pe buletinele de vot, care cuprind pe fiecare pagina cate patru patrulatere cu listele de candidati, sunt inscrisi candidatii independenti, in ordine, incepand cu pozitia 16, Georgiana-Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Danut Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu si Valentin Eugen Daeanu.

Votarea incepe la ora 7.00 si se incheie la ora 21.00.

Pentru alegerile de duminica au fost organizate 18.532 sectii de votare in tara si 190 de sectii in strainatate pentru alegatorii romani aflati in strainatate. Potrivit celei mai recente informari, facuta de AEP pe 16 mai, numarul de alegatori inscrisi in listele electorale permanente este de 18.226.995. Aceasta cifra va fi actualizata cu o zi inainte de euroalegeri.

De asemenea, un numar de 41 de cetateni comunitari care au resedinta in Romania si-au exprimat dorinta de a vota pentru alegerea membrilor din Romania in PE din 25 mai, acestia fiind inscrisi pe listele electorale speciale ale localitatilor in care isi au resedinta.

Eurodeputatii sunt alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, mandatul in Parlamentul European fiind de 5 ani. Acestia se aleg pe baza de scrutin de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale, sau pe baza de candidaturi independente.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Au dreptul de a alege cetatenii romani care au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua votarii inclusiv, definiti prin lege "alegatori resortisanti", cu domiciliul sau resedinta in tara ori in strainatate. Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care, in ziua alegerilor, sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.

Isi pot exprima optiunea prin vot pentru alegerea eurodeputatilor romani si alegatorii comunitari, respectiv orice cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene, altul decat Romania, care are dreptul de a alege in Romania pentru Parlamentul European, avand domiciliul sau resedinta in tara noastra. Pentru a putea vota, acestia au trebuit sa faca, anterior, cereri in acest sens la primarul localitatii de domiciliu sau de resedinta, ei fiind inscrisi in listele electorale speciale.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Alegatorii pot vota la sectia de votare unde sunt inscrisi in copia de pe lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala speciala ori la orice alta sectie de votare, potrivit legii. Vor exista si liste suplimentare pentru aceia care nu se afla in localitatea de domiciliu.

"Cetatenii care in ziua alegerilor se afla in localitatea (comuna, oras, municipiu) de domiciliu isi vor exercita dreptul de vot la sectia la care sunt inscrisi in listele electorale permanente. Cetatenii care in ziua alegerilor se afla in alta localitate (comuna, oras, municipiu) decat cea de domiciliu, isi vor exercita dreptul de vot la orice sectie de votare urmand a fi inscrisi in lista electorala suplimentara", precizeaza Biroul Electoral Central.

Alegatorul resortisant si alegatorul comunitar prezinta actul de identitate, respectiv documentul de identitate biroului electoral al sectiei de votare. Acestea sunt, in cazul alegatorului retortisant, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul, iar in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic si pasaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetatenii romani aflati in strainatate sau de cetatenii romani domiciliati in strainatate. Alegatorii vor trebui sa se prezinte la vot cu orice document eliberat de statul membru al carui cetatean este titularul, altul decat Romania si care este considerat act de identitate in statul emitent. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare verifica daca alegatorul este inscris in copia de pe lista electorala permanenta sau de pe lista electorala speciala, dupa care alegatorul semneaza in lista la pozitia destinata acestuia.

In listele electorale suplimentare sunt trecuti si alegatorii care se prezinta la vot si fac dovada cu actul de identitate ca domiciliaza in raza teritoriala a sectiei de votare respective, insa au fost omisi din lista electorala permanenta sau din copia de pe aceasta existenta la sectia de votare.

Citeste si:
Peste 30.000 de români din diaspora s-au înscris la europarlamentare
Peste 30.000 de români din...

Alegatorii resortisanti care in ziua de referinta se afla in alta localitate decat cea de domiciliu isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, fiind inscrisi de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare in listele electorale suplimentare. De asemenea, alegatorii resortisanti care se afla in strainatate voteaza la orice sectie de votare organizata in strainatate si sunt inscrisi in listele electorale suplimentare, la fel ca si alegatorii resortisanti care isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.

Cetatenii romani care se afla in strainatate voteaza pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European numai daca nu se regasesc in tabelul intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta cu cetatenii romani care isi exercita dreptul de vot la alegerile pentru PE in alt stat membru al Uniunii Europene.

La sectia de votare, in baza semnaturii in copia de pe lista electorala permanenta, suplimentara sau de pe lista electorala speciala, presedintele sau membrul biroului electoral al sectiei de votare desemnat de acesta ii incredinteaza alegatorului buletinul de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT" pe care acesta o va aplica pe buletinul de vot.

Alegatorii voteaza separat in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea "VOTAT" inauntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau prenumele si numele candidatului independent pe care il voteaza. Potrivit legii, sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare, buletinele de alt model decat cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicata stampila "VOTAT" sau la care stampila este aplicata pe mai multe patrulatere. Votul este valabil in cazul in care, desi stampila aplicata a depasit limitele patrulaterului, optiunea alegatorului este evidenta.

Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele, astfel incat pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara, si le vor introduce in urna, avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea acestuia. La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea "VOTAT", dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland buletinul de vot initial.

Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta, dupa care presedintele aplica pe actul de identitate sau, dupa caz, pe documentul de identitate al alegatorului stampila cu mentiunea "VOTAT" si data scrutinului sau, dupa caz, un timbru autocolant cu mentiunea "VOTAT" si data scrutinului.

Pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua alegerilor, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala la acestia pentru a-si exprima votul.

Urna speciala va putea fi folosita si in cazul persoanelor retinute, detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanelor care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale.

La ora 21.00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea salii unde se voteaza. Alegatorii care la aceasta ora se afla in sala unde se voteaza pot sa isi exercite dreptul de vot.

Legea prevede ca presedintele biroului electoral al sectiei de votare este obligat sa ia masurile necesare pentru ca alegerile sa decurga in bune conditii. Atributiile acestuia, in aceasta privinta, se intind si in afara localului de votare, in curtea acestuia, in intrarile in curte, in jurul localului de vot, precum si pe strazi si in piete publice pana la o distanta de 500 metri. In afara de membrii biroului electoral al sectiei de votare, de candidati si de observatori, nicio alta persoana nu poate stationa in locurile publice din zona de votare sau in localul de vot mai mult decat timpul necesar pentru votare.

Pe durata votarii se interzice membrilor birourilor electorale, persoanelor insarcinate cu mentinerea ordinii si persoanelor acreditate sa poarte ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala.

Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Durata totala a suspendarilor nu poate depasi o ora. Suspendarea este anuntata prin afisare la usa sediului sectiei de votare imediat ce s-a produs evenimentul care a declansat suspendarea. In timpul suspendarii, urnele de votare, stampilele, buletinele de vot si celelalte documente si materiale ale biroului electoral al sectiei de votare vor ramane sub paza permanenta. In timpul suspendarii nu poate parasi sala de votare mai mult de jumatate din numarul membrilor biroului electoral al sectiei de votare in acelasi timp. Candidatii si observatorii care asista la votare nu pot fi obligati sa paraseasca sala de votare in acest timp.

Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau, in lipsa acestuia, loctiitorul este obligat sa primeasca si sa inregistreze orice sesizare scrisa cu privire la nereguli produse in timpul procesului de votare, inaintata de membri ai biroului electoral al sectiei de votare, candidati, observatori ori alegatori prezenti in sectia de votare pentru exercitarea dreptului de vot.

Potrivit legii, constituie contraventii refuzul de a se conforma dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare cu privire la asigurarea ordinii in localul de vot si in imprejurimi, inmanarea buletinului de vot unui alegator care nu prezinta actul sau, dupa caz, documentul de identitate ori care refuza sa semneze in lista electorala in care este inscris pentru primirea buletinului de vot si a stampilei cu mentiunea "VOTAT", neaplicarea stampilei cu mentiunea "VOTAT" sau a timbrului autocolant pe actul sau, dupa caz, documentul de identitate, precum si retinerea acestora, fara motive intemeiate, de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare.

Sunt, de asemenea, contraventii si continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, precum si sfatuirea in ziua votarii a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor si purtarea pe durata votarii, de catre membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, persoanele insarcinate cu paza sau de catre persoanele acreditate, de ecusoane, insigne ori alte insemne de propaganda electorala.

In ziua votarii, intre orele 7.00 si 21.00 sunt interzise comercializarea si consumul bauturilor alcoolice in spatiul de protectie al sectiei de votare.

Informatii suplimentare privind Parlamentul European si procedura de vot pot gasite intr-un "Ghid al alegatorului", pe site-ul www.roaep.ro, material realizat de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania si Autoritatea Electorala permanenta – Centrul de studii, parteneriate si programe pentru dezvoltarea managementului electoral.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.