Ministrul suedez Birgitta Ohlsson a declarat, intr-un interviu, ca in Romania nu exista vointa politica pentru rezolvarea situatiei romilor, subliniind, totodata, ca este nevoie de un sistem comun de monitorizare a situatiei drepturilor omului in tarile UE.

"Suedia a negociat mai multe luni cu Romania in privinta folosirii fondurilor europene pentru romi, astfel incat acestia sa nu mai emigreze. Sunt dezamagita de faptul ca Guvernul roman nu a dorit sa coopereze la nivel european. Avem nevoie de alti actori pentru aceste negocieri", a precizat ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, intr-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard.

Intrebata de ce a blocat Romania crearea unui "taskforce" (un ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor - n.r.), Birgitta Ohlsson spus ca sunt mai multe motive, printre care si mandria.

"Cred ca exista mai multe motive. In Romania lipseste vointa politica. In acelasi timp nu exista capacitatea administrativa pentru utilizarea eficienta a banilor UE. Este una dintre cele mai sarace tari din Uniune. Probabil ca si mandria joaca un rol - Romania nu doreste sa aiba observatori din alte tari", a declarat oficialul suedez.

Rugata sa comenteze faptul ca ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a acuzat-o ca foloseste tema romilor in campanie si ca nu a discutat personal despre acest proiect, ministrul suedez a subliniat ca "problema a fost discutata pe mai multe niveluri timp de cateva luni". Totodata, Ohlsson a evocat faptul ca cele mai mari probleme ale romilor: saracia structurala, somajul, situatia locuinteilor nu reprezinta o noutate. "Daca el (Titus Corlatean - n.r.) are impresia ca eu am reactionat dur in ceea ce priveste incalcarea drepturilor omului, sunt mandra de asta", a punctat Birgitta Ohlsson.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene a mai declarat ca a trimis si Comisiei Europene o scrisoare privind necesitatea unui taskforce pentru romi. "Sper din tot sufletul ca Romania isi va schimba parerea. Nu vreau sa renunt la aceasta idee, deoarece am vazut prea multe tabere mizere de romi in diverse tari. Nu este demn pentru o societate moderna sa accepte ca niste copii sa fie nevoiti sa-si caute hrana in gunoi", a spus Ohlsson.

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Intrebata daca si alte tari europene fac presiuni asupra Romaniei in aceasta privinta, Birgitta Ohlsson a precizat ca multe state si diverse organizatii pentru apararea drepturilor omului incearca sa convinga Guvernul roman sa accepte acest mod de abordare a problemei. "Si Comisia Europeana este ingrijorata de faptul ca banii din fonduri europene nu vor fi folositi intr-un mod rentabil si nu vor ajunge la romi", a spus ea.

In opinia ministrului suedez, la nivel european lipseste monitorizarea in ceea ce priveste discriminarea in tarile europene. "Avem nevoie de un sistem comun si de rapoarte anuale privind situatia drepturilor omului", a precizat Ohlsson, adaugand ca sanctiunile reprezinta "un remediu important pe termen lung" pentru rezolvarea situatiei. "Discriminarea romilor nu este un fenomen romanesc, el afecteaza multe tari europene precum Franta sau Ungaria. Si in Suedia avem o istorie intunecata", a mai spus Ohlsson.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

De asemenea, oficialul suedez a reamintit ca, in urmatorii sapte ani, Fondul Social European pune la dispozitie 22,5 miliarde de euro, din care se pot finanta si programe pentru romi. "Scopul acestui fond este de a-i ajuta pe cei mai saraci dintre saraci", a explicat Birgitta Ohlsson.

Este pentru a doua oara cand ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, isi exprima nemultumirea fata de faptul ca Romania a refuzat ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor UE destinate romilor.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, si-a exprimat, la 8 aprilie, "furia" fata de Romania, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor, relateaza AFP.

"Sunt furioasa, dezamagita si imi pare rau. Dar nu vom abandona", a declarat Ohlsson intr-un interviu acordat cotidianului Dagens Nyheter.

Citeste si:
Sursă de voință și putere: cele mai bune 50 de citate motivaționale
Sursă de voință și putere:...

Ministrul a dezvaluit ca Guvernul roman se opune instalarii unui grup de experti ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispozitie de catre Bruxelles sa ajunga efectiv la romi.

"Cred ca este o problema de inertie si prestigiu politic: nu se vrea ca alte tari sa se amestece in afacerile politicii interne. In plus, nu este un lucru cu care guvernele si alesii romani sa castige alegeri. Ma infurie dezinteresul pe care l-au aratat pentru acest subiect", a continuat ministrul.

Conform unor date de la Comitetul de Actiune al Primariei Stockholm, citate de catre Dagens Nyheter, 90% dintre cersetorii din capitala suedeza sunt romani.

In replica, ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca Birgitta Ohlsson este in campanie electorala si foloseste tema romilor pentru a castiga voturi.

"Nu neaga nimeni faptul ca exista o problema legata de integrarea romilor in diferite societati europene, dar de aici a folosi, chiar si in state nordice, si acest lucru este surprinzator, aceasta tema pentru a castiga voturi si pentru a ofensa un guvern si o tara cum este cazul Romaniei e o chestiune inacceptabila", a precizat, la TVR 1, ministrul de Externe, adaugand ca in Suedia vor avea loc alegeri in curand, iar Birgitta Ohlsson face parte "dintr-un partid liberal micut, la limita intrarii in Parlament".

Citeste si:
Rutina suedeză de lifting facial îți va schimba complet aspectul...
Rutina suedeză de lifting...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.