Frank Rose, asistent al secretarului de stat, a declarat, marti, ca SUA asteapta din partea Romaniei sa continue "excelenta cooperare" de pana acum, oficialul american exprimandu-si totodata speranta ca indiferent cine va castiga alegerile la Bucuresti va respecta angajamentele din Tratatul NATO.

Intrebat ce asteptari are SUA din partea Romaniei, Frank Rose a precizat ca Washingtonul spera in continuarea "cooperarii excelente" de pana acum. "Romania a fost un partener fantastic atat in cadrul negocierilor privind acordul de aparare antiracheta, cat si in ceea ce priveste cooperarea cu noi in implementarea acordului. Cred ca ceea ce asteptam de la Romania este sa continue cooperarea excelenta pe care am avut-o pana acum. A fost cu adevarat o cooperare excelenta si mi-as dori ca toate locurile sa fie ca Romania. E cu adevarat un model de cum trebuie facute lucrurile", a spus Frank Rose, asistent al secretarului american de stat pentru politica spatiala si de aparare, transmite MEDIAFAX.

Totodata, oficialul american a subliniat faptul ca o schimbare in urma alegerilor in Romania, Polonia sau Turcia nu va avea niciun efect asupra proiectului de aparare antiracheta.

"Suntem pe deplin increzatori in faptul ca, indiferent cine va castiga urmatoarele alegeri in Romania, Polonia sau in Turcia se va angaja in respectarea angajamentelor prevazute de Tratatul Aliantei Nord-Atlantice", a precizat Rose, adaugand ca, in general, in cele trei tari a existat "un sprijin puternic" privind angajamentul in cadrul NATO, iar proiectul de la Deveselu nu este "un sistem american, ci o contributie americano-romana, americano-turca si americano-poloneza la sistemul de aparare al NATO".

Oficialul american a precizat ca SUA au efectuat in ultimele luni trei teste cu interceptori SM3 - care urmeaza sa fie amplasati la Deveselu - si toate incercarile au fost incununate de succes.

Referitor la temerile Rusiei si la garantiile juridice pe care aceasta le solicita, Frank Rose a precizat ca Washingtonul nu va accepta niciodata asa ceva.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

"SUA nu vor accepta nicio garantie juridica sau orice alte limitari ale sistemului de aparare, fie ca este vorba de cel american, fie ca este vorba de cel al NATO", a spus Rose.

Pe de alta parte, oficialul american a precizat ca Statele Unite doresc sa coopereze cu Rusia in ceea ce priveste apararea antiracheta, mai ales ca "o astfel de cooperare poate, in primul rand, imbunatati capabilitatile NATO de aparare impotriva unor amenintari din afara regiunii euroatlantice si, in al doilea rand, poate furniza Rusiei asigurarile de care are nevoie, si anume ca sistemul nostru nu este indreptat asupra ei".

Referitor la declaratia de luni a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, privind compromisul la care este Rusia dispusa sa ajunga, asistentul secretarului american de stat a declarat ca, daca intentia Moscovei include si garantiile juridice cerute pana acum, "nu va avea loc niciun fel de intelegere". In opinia sa, in ultimele luni nu a existat "nicio schimbare in ceea ce priveste pozitia Rusiei".

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Frank Rose a reiterat faptul ca scutul european antiracheta nu este "indreptat impotriva Rusiei" si "nu ar trebui sa fie o preocupare" pentru Moscova.

Oficialii rusi au declarat, in nenumarate randuri, ca scutul antiracheta dezvoltat de SUA in Europa, inclusiv la Deveselu, reprezinta o problema pentru Moscova, care il percepe ca pe o amenintare la adresa securitatii sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.