Guvernul a transmis precizari legate de declaratiile premierului Victor Ponta intr-un interviu acordat agentiei Reuters, prezentand integral raspunsul sau la o intrebare referitoare la proiectul Rosia Montana si aratand ca declaratiile prim-ministrului au fost scoase din context.

Potrivit MEDIAFAX, in cadrul interviului, reporterul i-a spus premierului ca vrea sa il intrebe despre Rosia Montana, deoarece el crede ca numerosi investitori urmaresc acest caz.

Raspunsul integral al prim-ministrului a fost: "Rosia Montana este un proiect foarte important ca simbol, nu in primul rand economic, deoarece am promovat o noua politica ce implica dezvoltarea Romaniei si care presupune ca trebuie sa beneficiem de avantajul resurselor noastre naturale, bineinteles pastrand si respectand toate standardele de mediu. Dar daca mediul este protejat, noi ar trebui sa fim in favoarea explorarii si sa beneficiem de avantajele resurselor noastre naturale.

In al doilea rand, exista o dezbatere politica, dar si legata de mentalitatea societatii despre investitorii straini, despre deschiderea catre investitii private, si din acest motiv cred, continui sa spun ca, pentru Romania, daca Parlamentul va decide sa nu faca acest proiect, nu va fi o mare problema. Dar daca Romania va transmite mesajul ca suntem impotriva investitorilor, impotriva investitorilor straini, impotriva folosirii potentialului nostru, aceasta va fi o catastrofa pentru Romania.

De aceea sunt atat de pasionat in a avea aceasta dezbatere si a explica faptul ca toate tipurile de investitori din afara Romaniei, ca si cei romani, atat timp cat sunt onesti si produc un profit cinstit, dar si impart acest profit cu societatea, este in regula. Si ca Romania si Guvernul meu au curajul sa puna toate proiectele controversate pe masa.

Deoarece, stiti, noi am incercat sa solutionam un conflict intre Guvernul roman si un important investitor al Rompetrol (KazMunaiGaz), care trena din 2005. Astfel, timp de 8 ani, niciun guvern nu a avut curajul sa il rezolve. Noi am rezolvat un mare litigiu intre Guvernul roman si OMV Petrom, care dura din 2004. Incercam acum sa rezolvam si controversa dintre Romania si compania Ford, care dateaza din 2007. Si o rezolvam.

Si Rosia Montana este din 1999. Daca va puteti imagina. Asa, lipsa de curaj a Guvernului roman, nu a mea, a celui precedent, in a se ocupa de un proiect controversat eu cred ca a fost o greseala.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Acum, avem o majoritate uriasa, acum, avem legitimitatea data de vot, trebuie sa punem proiectele pe masa. Si cele mai multe dintre ele ar trebui sa le facem. Daca este unul care nu va fi facut din cauza argumentelor de mediu, cel putin trebuie sa explicam ca nu suntem impotriva proiectelor.

Trebuie sa fim foarte atenti cu mediul, acest lucru este absolut corect, dar nu suntem impotriva. Suntem o tara deschisa fata de toti investitorii", a spus Ponta.

Executivul pune la dispozitie si inregistrarea audio a declaratiei, care poate fi urmarita la adresa: http://www.gov.ro/precizari-referitoare-la-declara-iile-primului-ministru-victor-ponta-publicate-de-catre-agen-ia-de-presa-reuters__l1a121117.html

Agentia Reuters a difuzat miercuri seara o stire al carei lead era: "Romania va transmite un mesaj catastrofal ca nu este deschisa pentru investitii daca respinge proiectul minier al companiei canadiene Gabriel Resources, a declarat premierul roman Victor Ponta".

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

Premierul era citat afirmand: "Daca Parlamentul va decide sa nu se faca acest proiect, nu va fi o mare problema (din punct de vedere economic), dar daca Romania ofera mesajul ca suntem impotriva investitorilor straini, impotriva exploatarii potentialului nostru, acest lucru ar fi o catastrofa pentru Romania".
Citeste si: Ponta: Respingerea proiectului Rosia Montana ar fi o "catastrofa" pentru Romania


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.