Premierul Victor Ponta a declarat ca monseniorul Vladimir Ghika a fost "un mare spirit european", care a refuzat compromisul cu totalitarismul, iar beatificarea acestuia, care are loc sambata, este o mare sarbatoare pentru Biserica Catolica si un prilej de bucurie pentru toti romanii.

"Regret faptul ca fizic, nu pot fi alaturi de dumneavoastra intr-un moment atat de important cum este beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, care si-a dedicat viata in intregime lui Dumnezeu, semenilor aflati in suferinta, precum si unirii tuturor crestinilor. Este un moment important pentru toti crestinii din tara noastra, in care renasterea spiritului religios reprezinta o realitate care ne da sperante in alcatuirea unei societati mai bune si mai atente la suferintele si nevoile semenilor nostri", se arata intr-un mesaj al premierului remis sambata, transmite MEDIAFAX.

Potrivit lui Ponta, ancorat in acelasi timp in traditia bisericeasca atat occidentala cat si rasariteana, "imbinand armonios Orientul cu Occidentul", monseniorul Vladimir Ghika a fost si ramane un chip luminos, un reper moral deopotriva in Biserica pe care a slujit-o cu dragoste pana la moartea sa martirica, cat si pentru intreaga societate romaneasca.

"Ca nepot al ultimului domnitor al Moldovei, Vladimir Ghika a facut parte dintr-o familie cu mari merite in efortul de modernizare a societatii romanesti. In ipostaza sa de «mare vagabond apostolic», monseniorul Vladimir Ghika a legat Romania de nenumaratele locuri din lume in care a facut misiune. Ca intelectual, ne-a lasat mostenire nu doar lucrari de teologie, ci si opere de reflectie sociala, generate de nenumaratele sale experiente nemijlocite in randul bolnavilor si saracilor. Ca duhovnic, a imbarbatat mii de credinciosi in vremurile tulburi ale razboiului si ale totalitarismului stalinist din perioada imediat post-belica", se mai arata in mesaj.

Premierul mentioneaza ca monseniorul Ghika a fost si un mare spirit european, un deschizator de drumuri care a refuzat compromisul cu totalitarismul de orice fel asumandu-si martiriul, in numele Bisericii lui Hristos al carui imperativ "ca toti sa fie una" l-a calauzit permanent si pretutindeni.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

"A fost persecutat, urmarit, batut si batjocorit intr-un moment in care Europa abia incepea sa inteleaga lectiile regimurilor totalitare. Prin sacrificiul sau, prin conduita sa exemplara, prin marea sa onestitate intelectuala, monseniorul Vladimir Ghika este astazi una dintre sursele de inspiratie si energie pentru cei care se straduiesc sa inteleaga si sa isi asume valorile si practicile Europei unite. Europa crestina, Europa democratica, Europa luminilor, Europa filantropiei, Europa anti-totalitara sunt doar cateva ipostaze rezumate in viata si activitatea Fericitului Vladimir Ghika. Prin beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, Biserica Catolica din tara noastra dezvaluie lumii, o data in plus, contributia sa activa la consolidarea unui spirit romanesc european", afirma premierul.

Potrivit acestuia, comunitatea catolica din tara noastra este parte a unui efort comun, de secole, de edificare a natiunii romane moderne si a binelui comun al societatii.

Citeste si:
În Sectorul 5 se va construi prima biserică catolică
Cristian Popescu Piedone: În...

"Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika este un moment de mare sarbatoare pentru Biserica Catolica de ambele rituri din Romania si un prilej de bucurie pentru toti romanii. Ca prim ministru al Romaniei sunt alaturi de dumneavoastra, de toti credinciosii din tara noastra, in acest moment inaltator si plin de semnificatii, cand cinstim un sfant al neamului romanesc", se arata in inchierea mesajului premierului.

Beatificarea lui Vladimir Ghika, ce va avea loc sambata la Bucuresti, este o sarbatoare pentru Biserica Catolica din Romania si un prilej pentru romani sa cunoasca un model de om sfant si de compatriot, martir in inchisoarea comunista in urma cu 59 de ani.

Vladimir Ghika a fost primul preot roman din vechiul Regat biritual, care a slujit atat in ritul latin, cat si in cel bizantin.

Procesul informativ in vederea beatificarii si canonizarii a inceput in 2002. Dosarul complet a fost inaintat la Congregatia pentru Cauzele Sfintilor pe 2 februarie 2012. Pe baza acestuia, dupa ce a avut parerea unanim favorabila a teologilor si a cardinalilor, Papa Francisc a recunoscut martiriul lui Vladimir Ghika pe 27 martie 2013, facand posibila beatificarea lui pe 31 august 2013.

Citeste si:
Un adolescent care a murit la 15 ani ar putea deveni primul sfânt...
Un adolescent care a murit la...

Preotul Francisc Ungureanu, postulatorul cauzei de beatificare si canonizare a monseniorului Vladimir Ghika, a explicat ca beatificarea, prin care se acorda titlul de "Fericit", este ultima faza inaintea canonizarii prin care un om devine "Sfant".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.