Președintele rus Vladimir Putin s-a adresat populației, luni seară, în cadrul unei transmisiuni televizate, la două zile după rebeliunea grupului Wagner, condus de Evgheni Prigojin. El a desființat indirect gruparea și a oferit mercenarilor trei variante. 

Vladimir Putin, anunț după rebeliunea lui Prigojin

Vladimir Putin a declarat că orice încercare de revoltă sau șantaj va eșua în Rusia, după rebeliunea mercenarilor Wagner. Șeful de stat le-a oferit mercenarilor trei variante: fie se înscriu în armata rusă, fie pleacă în Belarus sau direct acasă.

„Orice încercare de revoltă sau şantaj va eşua”, a spus Putin.

De asemenea, liderul de la Kremlin i-a mulțumit lui Aleksander Lukașenko pentru că a intermediat pacea cu luptătorii lui Prigojin. În discursul său, președintele rus a mai spus că toate hotărârile necesare pentru a neutraliza amenințarea au fost luate încă de la început. Revolta ar fi fost înăbușită oricum, iar organizatorii și-au dat seama că acțiunile lor au fost criminale, a comentat acesta.

„- Dragi prieteni, mă adresez încă o dată cetățenilor ruși. Mulțumesc pentru solidaritate, pentru unitate, pentru patriotism. Orice încercare de discordie internă este sortită eșecului. Toți s-au unit împotriva insurecției. Întreaga societate rusă a acționat pentru Patrie.

- De la început s-a făcut totul pentru a neutraliza amenințarea. În orice caz, revolta ar fi fost înăbușită.

-Trebuia să fi înțeles asta. Au înțeles totul. Au înțeles că au mers împotriva statului, ceea ce însemna că Rusia este amenințată, ceea ce însemna că ar putea afecta frontul.

- Ei i-au trădat pe cei pe care i-au atras în crimele lor. Au vrut să-i facă să tragă în ruși. Occidentul, Ucraina, "pseudo-patrioții" din Rusia, toți voiau ca rușii să tragă unii în alții. Dar au eșuat și au făcut o greșeală.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

- Le mulțumesc tuturor soldaților ruși, tuturor celor care și-au păstrat loialitatea față de Rusia. Eroismul lor a împiedicat Rusia să se destrame.

- În același timp, cea mai mare parte a luptătorilor Wagner sunt patrioți ai Rusiei. Au fost orbiți. De la început, la ordinele mele, am făcut asta fără vărsare de sânge pentru a le permite celor care au greșit să se răzgândească. Pentru a-și înțelege greșeala.

- Le mulțumesc acelor soldați și comandanți Wagner care nu au greșit. Aveți șansa de a continua să luptați pentru Rusia. Să vă întoarceți la cei dragi. Să mergeți în Belarus.

- Mă voi ține de cuvânt. Alegerea este a voastră.

- Consolidarea națiunii a făcut toată diferența. Este ceea ce ne-a permis să rămânem uniți și fermi”, a fost discursul lui Putin.

Citeste si:
Discursul lui Joe Biden, așteptat de o lume întreagă: „Hamas şi...
Discursul lui Joe Biden,...

Rusia verifică dacă serviciile secrete occidentale au fost implicate în revolta grupului Wagner

Serviciile de informații din Rusia verifică dacă în revolta de sâmbătă a grupului Wagner au fost implicate agenții de psionaj occidentale, a transmis luni ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Într-un interviu pentru televiziunea RT, Lavrov a spus că ambasadoarea americană la Moscova, Lynne Tracy, a discutat, duminică, cu mai mulți oficiali ruși, cărora le-a transmis „semnale” că SUA nu sunt implicate în revoltă, însă speră că arsenalul nuclear al Rusiei va rămâne în siguranță. Ministrul a mai pus pe seama ambasadoarei și afirmația că revolta este o problemă internă a Rusiei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Iunie 2023 - 08 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.